Wydział Chemiczny - Jednostki Administracyjne - MOST Wiedzy

Wyszukiwarka

Wydział Chemiczny

Filtry

wszystkich: 7029

  • Kategoria
  • Rok
  • Opcje

wyczyść Filtry wybranego katalogu niedostępne

Katalog Publikacji

Rok 2010
Rok 2014
Rok 2003
  • Badanie toksyczności wód, osadów i ścieków w zlewni rzeki Bug.
    Publikacja
    • L. Wolska
    • M. Michalska
    • M. Bartoszewicz
    • M. Dudkowiak

    - Rok 2003

    W pracy przedstawiono wyniki badania ekotoksyczności wód, osadów i ścieków zlewni rzeki Bug. Badania prowadzono z wykorzystaniem następujących organizmów: Daphnia magna, Lemna minor, Vibrio fisheri, Sinapis alba, Tamnocephalusplatyurus, Brachionus calciflonis, Heterocypris incogruens. Badania pozwoliły wyznaczyć miejsca, które w obrazie przeprowadzonych testów należy uznać za zanieczyszczone chemicznie. Badania ekotoksykologiczne...

Rok 2018
Rok 2002
Rok 2019
Rok 2004
Rok 2012
Rok 2006
Rok 2005
Rok 2016
Rok 2011
Rok 2021
Rok 2017
  • Bee Products and Essential Oils as Alternative Agents for Treatment of Infections Caused by S. aureus
    Publikacja

    - Rok 2017

    Bacteria of the genus Staphylococcus are important human and veterinary pathogens. A crucial characteristic for this group of bacteria is that they can easily acquire mechanisms of antibiotic resistance for a plethora of antibiotics currently in use for human and animal therapies. Therefore, there is a great need to find novel, non-antibiotic chemotherapeutics with marked antistaphylococcal activity. Promising but still underestimated...

    Pełny tekst do pobrania w serwisie zewnętrznym

Rok 2009
Rok 2023
Rok 2020
Rok 2007
  • Białka - budowa i właściwości. Rozdział 5
    Publikacja

    - Rok 2007

    Struktura i konformacja białek w żywności zmienia się wskutek przemian fizycznych, biochemicznych i chemicznych zachodzących w warunkach przechowywania i przetwarzania surowców. Duże znaczenie białek jako składników żywności polega na ich wartości biologicznej w żywieniu oraz udziale w tworzeniu pożądanych, sensorycznych właściwości produktów żywnościowych. Funkcjonalne cechy białek to rozpuszczalność w środowisku wodnym o różnej...

Rok 2024
  • Bile conjugation and its effect on in vitro lipolysis of emulsions
    Publikacja

    - FOOD RESEARCH INTERNATIONAL - Rok 2024

    Bile Salts (BS) are responsible for stimulating lipid digestion in our organism. Gut microbiota are responsible for the deconjugation process of primary conjugated to secondary unconjugated BS. We use two structurally distinct BS and characterize the rate of lipolysis as a compound parameter. A static in-vitro digestion model as well as meta-analysis of literature data has been performed to determine the most influential factors...

    Pełny tekst do pobrania w serwisie zewnętrznym