Dominika Lass - Publikacje - MOST Wiedzy

Wyszukiwarka

Zdjęcie profilowe:  Dominika Lass

Dominika Lass

Filtry

wszystkich: 1

  • Kategoria
  • Rok

wyczyść Filtry wybranego katalogu niedostępne

Katalog Publikacji

Rok 2005
  • Wpływ temperatury procesu na przemiany tłuszczu podczas głębokiego smażenia
    Publikacja

    Badano wpływ temperatury w zakresie 160 - 190 C na przemiany termooksydatywne tłuszczów smażalniczych. Miarą degradacji tłuszczu była zmiana jego lepkości. Stwierdzono, że wzrost temperatury i czasu smażenia powoduje wzrost lepkości tłuszczu. Szybkość tych zmian była różna dla różnych surowców tłuszczowych. Wyznaczono równania opisujące wzrost lepkości tłuszczów w funkcji czasu dla temperatur: 160, 175 i 190 C.

wyświetlono 160 razy