dr hab. inż. Jarosław Wawer
Zatrudnienie
- Profesor uczelni w Katedra Chemii Fizycznej
Publikacje
Filtry
wszystkich: 39
Katalog Publikacji
-
Influence of Urea and Dimethyl Sulfoxide on K-Peptide Fibrillation
PublikacjaProtein fibrillation leads to formation of amyloids—linear aggregates that are hallmarks of many serious diseases, including Alzheimer’s and Parkinson’s diseases. In this work, we investigate the fibrillation of a short peptide (K-peptide) from the amyloidogenic core of hen egg white lysozyme in the presence of dimethyl sulfoxide or urea. During the studies, a variety of spectroscopic methods were used: fluorescence spectroscopy...
-
New data acquisition system for birch sap concentrate production using the reverse osmosis technology
PublikacjaThe work presents a simple electronic device that helps to monitor the basic parameters of the reverse osmosis (RO) system during the concentration of birch tree sap. The construction costs are low (around 150 Euro) but the functionality of the device is high. It has an in-build two channel conductometer and can measure the volumetric flow rate of two streams of liquids. The collected data are transmitted wirelessly via Bluetooth...
-
Strach przed nieznanym błędem
PublikacjaFelieton popularnonaukowy dotyczący algorytmu genetycznego.
-
Mikrofiltrowany koncentrat soku brzozowego jako innowacyjny, trwały środek spożywczy o wysokiej wartości odżywczej
PublikacjaIntroduction. The forest environment becomes an increasingly popular place of obtaining raw materials, and one of the most promising product is birch sap. The market for bottled birch sap in Poland is monotonous, relying exclusively on pasteurized, acidified and sweetened drinks. A chance to change this situation is to develop a birch sap concentrate obtained by reverse osmosis. It has a sweet taste desired by consumers and particularly...
-
Solvation numbers of manganese(II) and zinc(II) perchlorates in methanol obtained from volumetric and compressibility properties
PublikacjaZmierzono gęstości roztworów nadchloranów manganu(II) i cynku(II) w metanolu w temperaturach: 283.15, 288.15, 293.15, 298.15, 303.15, 308.15, 313.15 K. Ponadto wyznaczono szybkości rozchodzenia się dźwięku w badanych roztworach w 298.15 K. Uzyskane wielkości pozwoliły na obliczenie pozornych objętości molowych oraz pozornych molowych ściśliwości adiabatycznych elektrolitów w metanolu. Oszacowane wielkości graniczne wykorzystane...
-
Usefulness of the Free Length Theory for assessment of the self-association of the pure solvents
PublikacjaWykonano pomiary szybkości rozchodzenia się dźwięku i gęstości metanolu, acetonitrylu, N,N-dimetyloformamidu, N,N-dimetyloacetamidu, dimetylosulfotlenku i fosforanu trietylu w zakresie temperatur 294 - 333 K . W oparciu o wyznaczone ściśliwości adiabatyczne zastosowano teorię FLT do oceny wzajemnej asocjacji cząsteczek. Uzyskane wyniki przedyskutowano na tle innych sposobów klasyfikacji rozpuszczalników.
-
Powrót Duchów
PublikacjaFelieton popularno-naukowy dotyczący technologii rzeczywistości rozszerzonej i sztucznej inteligencji.
-
Będziesz lubić to, co lubisz
PublikacjaFelieton popularno-naukowy dotyczący powstawania baniek informacyjnych/baniek filtrujących.
-
The hydration of the protein stabilizing agents: trimethylamine-N-oxide, glycine and its N-methylderivatives - the volumetric and compressibility studies
PublikacjaThe densities at T = (288.15, 293.15, 298.15, 303.15, and 308.15) K and sound velocities at T = 298.15 K have been measured for aqueous solutions of trimethylamine-N-oxide, glycine, N-methylglycine (sarcosine), N,N-dimethylglycine, N,N,N-trimethylglycine (betaine). From these data the apparent molar volumes, VΦ, the apparent molar isentropic compressions, KS,Φ, and the solvation numbers of solutes have been determined. The concentration...
-
Apparent molar volumes, expansibilities, and isentropic compressibilities of selected electrolytes in methanol
PublikacjaDensities of solutions of sodium bromide, sodium perchlorate, sodium tetraphenylborate, and tetraphenylphosphonium bromide in methanol at the temperatures ranging from 283.15 to 313.15 K have been measured. Ultrasound velocities for the above systems at T = 298.15 K have been determined. From the obtained data, the partial molar volumes and the partial molar isentropic compressibilities for electrolytes in solution have been estimated....
-
Ewolucja od węgla do krzemu
PublikacjaFelieton popularnonaukowy dotyczący filozofii techniki.
-
"Big data" i Wielki Brat
PublikacjaFelieton popularnonaukowy dotyczący ochrony prywatności danych.
-
Hydration of urea and its derivatives - Volumetric and compressibility studies
PublikacjaThe densities and sound velocities at T = (288.15, 293.15, 298.15, 303.15 and 308.15) K have been measured for aqueous solutions of urea, N,N-dimethylurea, N,N-diethylurea, N-propylurea, N-butylurea. From these data the apparent molar volumes, V the apparent molar isentropic compressions, KS,, and the Passynski solvation numbers of solutes have been determined. The concentration dependencies of the calculated quantities, their...
-
Prosty aparat wykorzystujący technologię osmozy odwróconej do zagęszczania rodzimego soku brzozowego
PublikacjaW pracy przedstawiono prosty aparat laboratoryjny wykorzystujący technikę osmozy odwróconej, przewidziany do zagęszczania wiosennego soku brzozowego. Wyznaczono punkt pracy urządzenia i przetestowano go na syntetycznym soku drzewnym. Dokonano trójetapowego zagęszczenia pięciu próbek soku naturalnego przy jednoczesnym monitorowaniu procesu. Uzyskano ponad trzykrotne zagęszczenie soku, co dało produkt finalny zawierający 3,7 % suchej...
-
Ludzkość-technologia: organizm symbiotyczny
PublikacjaFelieton popularnonaukowy dotyczący filozofii techniki.
-
Birch sap concentrate as a potential modern food product
PublikacjaThis paper presents birch sap concentrate obtained by the reverse osmosis method. It is characterized by sweet taste, high content of minerals and no risk to consumers in terms of content of heavy metals standardized in the European Union food legislation. This beverage has all the features of a modern food product, i.e. it has an attractive taste, is obtained using new technology, meets the clean label requirements and can be...
-
The energy consumption during the birch tree sap concentration process using the reverse osmosis system
PublikacjaBirch tree sap was concentrated by mens of the reversed osmosis technique. The energy consumption in a small-scale pilot apparatus was estimated. The threshold value for the water removal above which the specific energy consumption significantly increased was identified. Below the threshold value the reversed osmosis had low energy demand and could be an attractive method for the production of birch tree sap-based beverages.
-
Thermodynamic Properties of Inorganic Salts in Nonaqueous Solvents. VI. Apparent Molar Volumes, Expansibilities, and Compressibilities of Divalent Transition Metal Ions in Methanol and Dimethylsulfoxide
PublikacjaThe temperature dependence of the density of divalent transition metal perchlorates in dimethylsulfoxide as well as cobalt(II), nickel(II) perchlorates, and copper(II) trifluoromethanesulfonate in methanol was determined. Moreover, sound velocities for solutions of cobalt(II), nickel(II) perchlorates, and copper(II) trifluoromethanesulfonate in methanol have been measured at 298.15 K. From these data, the partial molar volumes,...
-
Układy uC szansą na masową popularyzację elektroniki
PublikacjaFelieton popularnonaukowy dotyczący przyszłości elektroniki.
-
Solvation of multivalent cations in methanol - apparent molar volumes, expansibilities, and isentropic compressibilities
PublikacjaWyznaczono gęstości roztworów trifluorometanosulfonianów galu, itru, lantanu, gadolinu i lutetu w metanolu w zakresie temperatur (283.15 to 313.15) K. Zmierzono prędkości dźwięku dla tych układów w temperaturze T = 298.15 K. Z uzyskanych danych wyznaczono standardowe cząstkowe objętości molowe i ich pochodne temperaturowe oraz standardowe cząstkowe molowe ściśliwości adiabatyczne badanych jonów. Wyniki omówiono stosując klasyczny...
wyświetlono 1841 razy