Abstrakt
Tomato and its derived products have a very interesting nutritional value in addition to prominent antioxidant,anti-inflammatory, and anticancer activities. In terms of tomatoes are generally quite safe to eat. However,overall consumption varies from individual to individual. Indeed, either beneficial or harmful effects of plantsor their derived products are closely related to quality, including the presence of biologically active compounds.On the other hand, the synthesis and accumulation of these bioactive molecules depends on many other fac-tors, such as environmental conditions. In this sense, this review briefly highlights the relationship betweenthe chemistry of tomato and its derived products and their beneficial or harmful effects on human health, suchas gastroesophageal reflux disease or heartburn, allergies, kidney and cardiovascular disorders, prostate cancer,irritable bowel syndrome, lycopenodermia, body aches, arthritis, and urinary problems.
Cytowania
-
1 5 2
CrossRef
-
0
Web of Science
-
1 5 1
Scopus
Autorzy (9)
Cytuj jako
Pełna treść
pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu
Słowa kluczowe
Informacje szczegółowe
- Kategoria:
- Publikacja w czasopiśmie
- Typ:
- artykuł w czasopiśmie wyróżnionym w JCR
- Opublikowano w:
-
NUTRITION
nr 62,
strony 201 - 208,
ISSN: 0899-9007 - Język:
- angielski
- Rok wydania:
- 2019
- Opis bibliograficzny:
- Salehi B., Sharifi-Rad R., Sharopov F., Namieśnik J., Roointan A., Kamle M., Kumar P., Martins N., Sharifi-Rad J.: Beneficial effects and potential risks of tomato consumption for human health: An overview// NUTRITION. -Vol. 62, (2019), s.201-208
- DOI:
- Cyfrowy identyfikator dokumentu elektronicznego (otwiera się w nowej karcie) 10.1016/j.nut.2019.01.012
- Weryfikacja:
- Politechnika Gdańska
wyświetlono 194 razy
Publikacje, które mogą cię zainteresować
Lycopene in tomatoes and tomato products
- D. Górecka,
- A. Wawrzyniak,
- A. Jędrusek-Golińska
- + 4 autorów