Abstrakt
This article introduces a novel approach to detecting honey adulteration by combining ultrafast gas chromatography (UF-GC) with advanced machine learning techniques. Machine learning models, particularly support vector regression (SVR) and least absolute shrinkage and selection operator (LASSO), were applied to predict adulteration in orange blossom (OB) and sunflower (SF) honeys. The SVR model achieved R2 values above 0.90 for combined honey types. Treating OB and SF honeys separately resulted in a significant accuracy improvement, with R2 values exceeding 0.99. LASSO proved especially effective when honey types were treated individually. The integration of UF-GC with machine learning not only provides a reliable method for detecting honey adulteration, but also sets a precedent for future research in the application of this technique to other food products, potentially enhancing food authenticity across the industry.
Cytowania
-
0
CrossRef
-
0
Web of Science
-
0
Scopus
Autorzy (6)
Cytuj jako
Pełna treść
- Wersja publikacji
- Accepted albo Published Version
- DOI:
- Cyfrowy identyfikator dokumentu elektronicznego (otwiera się w nowej karcie) 10.3390/s24237481
- Licencja
- otwiera się w nowej karcie
Słowa kluczowe
Informacje szczegółowe
- Kategoria:
- Publikacja w czasopiśmie
- Typ:
- artykuły w czasopismach dostępnych w wersji elektronicznej [także online]
- Opublikowano w:
-
SENSORS
strony 1 - 14,
ISSN: 1424-8220 - Język:
- angielski
- Rok wydania:
- 2024
- Opis bibliograficzny:
- Punta-Sánchez I., Dymerski T., Calle J. L. P., Ruiz-Rodríguez A., Ferreiro-González M., Palma M., Detecting Honey Adulteration: Advanced Approach Using UF-GC Coupled with Machine Learning, SENSORS, 2024,10.3390/s24237481
- DOI:
- Cyfrowy identyfikator dokumentu elektronicznego (otwiera się w nowej karcie) 10.3390/s24237481
- Źródła finansowania:
-
- Publikacja bezkosztowa
- Weryfikacja:
- Politechnika Gdańska
wyświetlono 6 razy