Abstrakt
Bioactive substances are very important components of human milk (HM), especially for premature newborns. The effects of convection (CH) and microwave heating (MWH) at 62.5 and 66 °C, on the level of selected bioactive components of HM: lysozyme (LZ), lactoferrin (LF), secretory immunoglobulin A (sIgA), basal lipase (BL), cytokine TGF-2, vitamin C and total antioxidant capacity (TAC) was compared. Regardless of the used heating methods the TAC of HM, determined by TEAC and ORAC-FL assay, proved to be insensitive to temperature pasteurization, in contrary to BL. MWH in the conditions of 62.5 for 5 min and 66 °C for 3 min are ensuring microbiological safety with a higher retention of most of the tested active HM proteins compared to CH. Only in the case of LZ the MWH had a more degradative effect on its concentration. Controlled conditions of MWH preserve the bioactive components of the HM better than CH.
Cytowania
-
7
CrossRef
-
0
Web of Science
-
5
Scopus
Autorzy (5)
Cytuj jako
Pełna treść
- Wersja publikacji
- Accepted albo Published Version
- DOI:
- Cyfrowy identyfikator dokumentu elektronicznego (otwiera się w nowej karcie) 10.1016/j.foodchem.2021.131772
- Licencja
- otwiera się w nowej karcie
Słowa kluczowe
Informacje szczegółowe
- Kategoria:
- Publikacja w czasopiśmie
- Typ:
- artykuły w czasopismach
- Opublikowano w:
-
FOOD CHEMISTRY
nr 374,
ISSN: 0308-8146 - Język:
- angielski
- Rok wydania:
- 2022
- Opis bibliograficzny:
- Martysiak-Żurowska D., Malinowska-Pańczyk E., Orzołek M., Kiełbratowska B., Sinkiewicz-Darol E.: Effect of convection and microwave heating on the retention of bioactive components in human milk// FOOD CHEMISTRY -Vol. 374, (2022), s.131772-
- DOI:
- Cyfrowy identyfikator dokumentu elektronicznego (otwiera się w nowej karcie) 10.1016/j.foodchem.2021.131772
- Źródła finansowania:
-
- Publikacja bezkosztowa
- Weryfikacja:
- Politechnika Gdańska
wyświetlono 181 razy
Publikacje, które mogą cię zainteresować
Effect of microwave and convection heating on selected nutrients of human milk
- D. Martysiak-Żurowska,
- E. Malinowska-Pańczyk,
- M. Orzołek
- + 2 autorów