Abstrakt
The non-protein nitrogen (NPN) fraction is an important group of food components for both technological and nutritional reasons. Free amino acids (FAAs), oligopeptides, amines, nucleic acids, and nucleotides, as well as other low-molecular nitrogen-containing components (cyanogenic glycosides, alkaloids, thiazoles, oxazoles, pyrroles, and pyrazines), are found in most foods. Their content depends on many factors, starting from the condition of cultivation and breeding, through the method of obtaining, to the hygienic and storage conditions of raw material and finished product, as well as the applied processing technology. NPNs and the compounds formed during their transformation also create the sensory properties of food. Some of them, such as biogenic amines and nitrosamines, can be harmful to human health.
Cytowania
-
1
CrossRef
-
0
Web of Science
-
0
Scopus
Autor (1)
Cytuj jako
Pełna treść
pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu
Słowa kluczowe
Informacje szczegółowe
- Kategoria:
- Publikacja monograficzna
- Typ:
- rozdział, artykuł w książce - dziele zbiorowym /podręczniku w języku o zasięgu międzynarodowym
- Język:
- angielski
- Rok wydania:
- 2023
- Opis bibliograficzny:
- Malinowska-Pańczyk E.: Nonprotein nitrogenous compounds// Chemical and Functional Properties of Food Components/ : , , s.203-223
- DOI:
- Cyfrowy identyfikator dokumentu elektronicznego (otwiera się w nowej karcie) 10.1201/9781003265955
- Źródła finansowania:
-
- Publikacja bezkosztowa
- Weryfikacja:
- Politechnika Gdańska
wyświetlono 62 razy
Publikacje, które mogą cię zainteresować
Immunosuppressive properties of amino acid and peptide derivatives of mycophenolic acid
- A. Siebert,
- G. Cholewiński,
- P. Trzonkowski
- + 1 autorów