Ocena wpływu dodatku oliwy z oliwek na degradację termiczną rafinowanego oleju rzepakowego - Publikacja - MOST Wiedzy

Wyszukiwarka

Ocena wpływu dodatku oliwy z oliwek na degradację termiczną rafinowanego oleju rzepakowego

Abstrakt

Tłuszcze jadalne to ważny składnik diety człowieka. Mają one znaczący wpływ na prawidłowe funkcjonowanie ludzkiego organizmu. Podczas smażenia olej podlega przemianom chemicznym, dlatego spożywane tłuszcze powinny charakteryzować się jak największą stabilności oksydacyjnej. Celem prowadzonych badań było określenie jakości olejów rzepakowego, mieszanego oraz rafinowanej oliwy z oliwek, pochodzących z rynku krajowego. Podczas badań określono parametr stabilności oksydacyjnej z wykorzystaniem urządzenia do przyspieszonego utleniania typu Rancimat, oraz oceniono stopień degradacji termicznej z wykorzystaniem ultraszybkiej chromatografii gazowej. Na podstawie uzyskanych wyników stwierdzono, że dodatek oliwy z oliwek poprawia właściwości użytkowe oleju rzepakowego. Olej mieszany charakteryzuje się większą stabilnością oksydacyjną oraz ulega degradacji termicznej w mniejszym stopniu w porównaniu do oleju rzepakowego.

Cytuj jako

Pełna treść

pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu

Słowa kluczowe

Informacje szczegółowe

Kategoria:
Publikacja w czasopiśmie
Typ:
artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
Opublikowano w:
Analityka: Nauka i Praktyka strony 8 - 13,
ISSN: 1509-4650
Język:
polski
Rok wydania:
2017
Opis bibliograficzny:
Różańska A., Gromadzka J., Dymerski T., Namieśnik J.: Ocena wpływu dodatku oliwy z oliwek na degradację termiczną rafinowanego oleju rzepakowego// Analityka: Nauka i Praktyka. -., iss. 2 (2017), s.8-13
Weryfikacja:
Politechnika Gdańska

wyświetlono 261 razy

Publikacje, które mogą cię zainteresować

Meta Tagi