Struktura triacylogliceroli olejów z nasion truskawki, maliny i czarnej porzeczki - Publikacja - MOST Wiedzy

Wyszukiwarka

Struktura triacylogliceroli olejów z nasion truskawki, maliny i czarnej porzeczki

Abstrakt

Przedmiotem badań było określenie struktury triacylogliceroli (TAG) olejów z nasion maliny, truskawki i czarnej porzeczki. W TAG badanych olejów pozycje zewnętrzne sn-1 i sn-3 zajmują głównie kwasy nasycone palmitynowy C16:0 i stearynowy C18:0 oraz kwas C18:1 (n-7). Przeważająca ilość kwasu linolowego C18:2 (n-6)występującego w badanych olejach zajmuje pozycje wewnętrzną sn-2. Udział procentowy pozostałych KT w pozycjach sn-1,3 i sn-2 badanych olejów jest bardziej zróżnicowany. Olej z nasion malin cechuje praktycznie statystyczne rozmieszczenie kwasu oleinowego między pozycje sn-2 i sn-1,3 TAG i przewaga udziału procentowego kwasu alfa-linolenowego ALA w pozycjach zewnętrznych (72,8%). Natomiast w oleju z nasion truskawki kwas oleinowy preferuje pozycję sn-2 TAG (38,2%). W TAG tego oleju ALA również wykazuje tendencję obsadzania pozycji sn-1,3 (ok.71%). W oleju z nasion czarnej porzeczki kwas oleinowy okupuje głównie pozycje wewnętrzną sn-2 (47,5%), natomiast ALA dominuje w pozycjach sn-1,3 (ok.84%). Występujący w oleju z nasion czarnej porzeczki kwas gamma-linolenowy GLA wykazuje tendencje obsadzania pozycji wewnętrznej TAG (37,4%), natomiast kwas stearidonowy STA preferuje pozycje zewnętrzne TAG (72,3%).

Cytuj jako

Pełna treść

pobierz publikację
pobrano 440 razy
Wersja publikacji
Accepted albo Published Version
Licencja
Copyright (Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im. prof. Wacława Dąbrowskiego 2010)

Słowa kluczowe

Informacje szczegółowe

Kategoria:
Publikacja w czasopiśmie
Typ:
artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
Opublikowano w:
TŁUSZCZE JADALNE nr 45, strony 11 - 20,
ISSN: 0371-9227
Rok wydania:
2010
Opis bibliograficzny:
Martysiak-Żurowska D., Drapała Ł.: Struktura triacylogliceroli olejów z nasion truskawki, maliny i czarnej porzeczki// TŁUSZCZE JADALNE. -Vol. 45., nr. nr 1-2 (2010), s.11-20
Weryfikacja:
Politechnika Gdańska

wyświetlono 424 razy

Publikacje, które mogą cię zainteresować

Meta Tagi