Technologie stosowane do otrzymywania tłuszczów smażalniczych. - Publikacja - MOST Wiedzy

Wyszukiwarka

Technologie stosowane do otrzymywania tłuszczów smażalniczych.

Abstrakt

Podano technologie, które mają lub mogą mieć zastosowanie do otrzymywania tłuszczów smażalniczych. Są to: heterogeniczne uwodornienie na katalizatorach metalicznych, głównie niklowych, frakcjonowana krystalizacja, mieszanie tłuszczów lub ich przeestryfikowanie. Przedstawiono wybrane oleje pozyskiwane z roślin oleistych poddanych modyfikacji genetycznej składu kwasów tłuszczowych. Omówiono zalety i wady każdej z metod modyfikacji tłuszczów. Podano charakterystykę i skład opatentowanych mieszanek tłuszczowych Good-Fryâ Oili Good-Fryâ sunolive Oil, skomponowanych na bazie wysokooleinowego oleju słonecznikowego z domieszką oleju sezamowego, oleju z otrębów ryżowych i ewentualnie, dodatkowo, dziewiczego oleju oliwkowego. Tłuszcze te wykazują najlepsze cechy użytkowe podczas procesu smażenia.

Cytuj jako

Pełna treść

pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu

Informacje szczegółowe

Kategoria:
Publikacja w czasopiśmie
Typ:
artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
Opublikowano w:
TŁUSZCZE JADALNE nr 38, strony 118 - 128,
ISSN: 0371-9227
Język:
polski
Rok wydania:
2003
Opis bibliograficzny:
Szukalska E.: Technologie stosowane do otrzymywania tłuszczów smażalniczych.// TŁUSZCZE JADALNE. -Vol. 38., nr. 3/4 (2003), s.118-128
Weryfikacja:
Politechnika Gdańska

wyświetlono 157 razy

Publikacje, które mogą cię zainteresować

Meta Tagi