The combined effect of moderate pressure and chitosan on Escherichia coli and Staphylococcus aureus cells suspended in a buffer and on natural microflora of apple juice and minced pork - Publikacja - MOST Wiedzy

Wyszukiwarka

The combined effect of moderate pressure and chitosan on Escherichia coli and Staphylococcus aureus cells suspended in a buffer and on natural microflora of apple juice and minced pork

Abstrakt

W pracy określono przeżywalność bakterii Escherichia coli i Staphylococcus aureus oraz naturalnej mikroflory soku jabłkowego i rozdrobnionego mięsa świńskiego po działaniu ciśnienia 193 MPa w temp. -20 C w obecności chitozanu. Stwierdzono, że traktowanie mikroorganizmów ciśnieniem w obecności chitozanu pozwala na przedłużenie trwałości badanych produktów przechowywanych w temperaturze chłodniczej o około 8-10 dni.

Cytuj jako

Słowa kluczowe

Informacje szczegółowe

Kategoria:
Publikacja w czasopiśmie
Typ:
artykuł w czasopiśmie wyróżnionym w JCR
Opublikowano w:
FOOD TECHNOLOGY AND BIOTECHNOLOGY nr 47, strony 202 - 209,
ISSN: 1330-9862
Język:
angielski
Rok wydania:
2009
Opis bibliograficzny:
Malinowska-Pańczyk E., Kołodziejska I.: The combined effect of moderate pressure and chitosan on Escherichia coli and Staphylococcus aureus cells suspended in a buffer and on natural microflora of apple juice and minced pork// FOOD TECHNOLOGY AND BIOTECHNOLOGY. -Vol. 47, nr. iss. 2 (2009), s.202-209
Weryfikacja:
Politechnika Gdańska

wyświetlono 60 razy

Publikacje, które mogą cię zainteresować

Meta Tagi