The influence of hydrophobic substances on water vapor permeability of fish gelatin films modified with transglutaminase or 1-ethyl-3-(3-dimethylaminopropyl) carbodiimide (EDC) - Publikacja - MOST Wiedzy

Wyszukiwarka

The influence of hydrophobic substances on water vapor permeability of fish gelatin films modified with transglutaminase or 1-ethyl-3-(3-dimethylaminopropyl) carbodiimide (EDC)

Abstrakt

Folie z niemodyfikowanej, a także usieciowanej enzymatycznie (transglutaminazą) lub chemicznie (EDC) żelatyny rybnej wykazują nadmierną przepuszczalność pary wodnej. Polepszenie właściwości barierowych w stosunku do wody uzyskano poprzez wprowadzenie w struktury folii substancji hydrofobowych. Dodatek oleju z amarantusa lub wosku pszczelego spowodował zmniejszenie WVP folii o ok. 20-90% w zależności od stężenia tych substancji oraz stosowanych modyfikacji.

Cytowania

  • 1 4

    CrossRef

  • 0

    Web of Science

  • 1 7

    Scopus

Cytuj jako

Pełna treść

pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu

Słowa kluczowe

Informacje szczegółowe

Kategoria:
Publikacja w czasopiśmie
Typ:
artykuł w czasopiśmie wyróżnionym w JCR
Opublikowano w:
FOOD HYDROCOLLOIDS nr 23, strony 1062 - 1064,
ISSN: 0268-005X
Język:
angielski
Rok wydania:
2009
Opis bibliograficzny:
Sztuka K., Kołodziejska I.: The influence of hydrophobic substances on water vapor permeability of fish gelatin films modified with transglutaminase or 1-ethyl-3-(3-dimethylaminopropyl) carbodiimide (EDC)// FOOD HYDROCOLLOIDS. -Vol. 23, nr. iss. 3 (2009), s.1062-1064
DOI:
Cyfrowy identyfikator dokumentu elektronicznego (otwiera się w nowej karcie) 10.1016/j.foodhyd.2008.08.002
Weryfikacja:
Politechnika Gdańska

wyświetlono 76 razy

Publikacje, które mogą cię zainteresować

Meta Tagi