The influence of hydrophobic substances on water vapor permeability of fish gelatin films modified with transglutaminase or 1-ethyl-3-(3-dimethylaminopropyl) carbodiimide (EDC)
Abstrakt
Folie z niemodyfikowanej, a także usieciowanej enzymatycznie (transglutaminazą) lub chemicznie (EDC) żelatyny rybnej wykazują nadmierną przepuszczalność pary wodnej. Polepszenie właściwości barierowych w stosunku do wody uzyskano poprzez wprowadzenie w struktury folii substancji hydrofobowych. Dodatek oleju z amarantusa lub wosku pszczelego spowodował zmniejszenie WVP folii o ok. 20-90% w zależności od stężenia tych substancji oraz stosowanych modyfikacji.
Cytowania
-
1 6
CrossRef
-
0
Web of Science
-
1 9
Scopus
Autorzy (2)
Cytuj jako
Pełna treść
pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu
Słowa kluczowe
Informacje szczegółowe
- Kategoria:
- Publikacja w czasopiśmie
- Typ:
- artykuł w czasopiśmie wyróżnionym w JCR
- Opublikowano w:
-
FOOD HYDROCOLLOIDS
nr 23,
strony 1062 - 1064,
ISSN: 0268-005X - Język:
- angielski
- Rok wydania:
- 2009
- Opis bibliograficzny:
- Sztuka K., Kołodziejska I.: The influence of hydrophobic substances on water vapor permeability of fish gelatin films modified with transglutaminase or 1-ethyl-3-(3-dimethylaminopropyl) carbodiimide (EDC)// FOOD HYDROCOLLOIDS. -Vol. 23, nr. iss. 3 (2009), s.1062-1064
- DOI:
- Cyfrowy identyfikator dokumentu elektronicznego (otwiera się w nowej karcie) 10.1016/j.foodhyd.2008.08.002
- Weryfikacja:
- Politechnika Gdańska
wyświetlono 116 razy