Jadalne folie oraz powłoki powierzchniowe z polimerów naturalnych stosowane do opakowań żywności. Część 1. Właściwości
Abstrakt
Artykuł stanowi przegląd literatury dotyczącej wykorzystania polimerów naturalnych (białek i polisacharydów) do wytwarzania jadalnych powłok powierzchniowych bądź opakowań artykułów żywnościowych. Omówiono ich właściwości ze szczególnym uwzględnieniem przepuszczalności pary wodnej oraz wymagania stawiane takim materiałom. Przedstawiono sposoby modyfikacji folii z polimerów naturalnych poprzez włączenie w ich struktury substancji hydrofobowych w celu poprawy ich właąciwości barierowych w stosunku do pary wodnej.
Autorzy (2)
Cytuj jako
Pełna treść
pobierz publikację
pobrano 24 razy
- Wersja publikacji
- Accepted albo Published Version
- Licencja
- otwiera się w nowej karcie
Słowa kluczowe
Informacje szczegółowe
- Kategoria:
- Publikacja w czasopiśmie
- Typ:
- artykuł w czasopiśmie z listy filadelfijskiej
- Opublikowano w:
-
Polimery
nr 53,
strony 627 - 630,
ISSN: 0032-2725 - Język:
- polski
- Rok wydania:
- 2008
- Opis bibliograficzny:
- Sztuka K., Kołodziejska I.: Jadalne folie oraz powłoki powierzchniowe z polimerów naturalnych stosowane do opakowań żywności. Część 1. Właściwości// Polimery. -Vol. 53., nr. nr 9 (2008), s.627-630
- Weryfikacja:
- Politechnika Gdańska
wyświetlono 333 razy