Publications
Filters
total: 191
Catalog Publications
Year 2014
-
Aktualne trendy w zakresie certyfikacji normatywnych systemów zarządzania w branży spożywczej
PublicationW opracowaniu omówiono aktualne trendy dotyczące certyfikacji systemu zarządzania jakością w sektorze rolno-spożywczym. Na podstawie danych uzyskanych z dużej, renomowanej jednostki certyfikującej przedstawiono analizę porównawczą dotyczącą liczby wydanych certyfikatów dla ogólnych systemów zarządzania oraz dla systemów branżowych dedykowanych sektorowi rolno-spożywczemu w odniesieniu do przedsiębiorstw różnych wielkości.
-
Assessment of preparedness for Lean Six Sigma projects in small and medium-sized organizations
PublicationThe article presents a proposal for the maturity indicator of Lean Six Sigma projects within the framework of the original comprehensive methodology of Lean Six Sigma implementation dedicated to the SME sector. The indicator allows an LSS project to be matched to the real needs and preparedness of any small or medium-sized organization. The indicator was designed as a result of pilot research conducted in Polish and French SMEs...
-
Dilemmas associated with the implementation of quality management systems in Polish smaller health care units
PublicationThe article presents the considerations and recommendations for the implementation of the process-oriented quality management systems (QMS) in small health care units. As an example, the unit providing services for children with disabilities (therapy and rehabilitation) localized in northern part of Poland have been selected. The essential elements of the implementation of the quality system, taking into account the objectives...
-
DYLEMATY REORIENTACJI PROJAKOŚCIOWEJ W REGULACJACH DOTYCZĄCYCH POLSKIEGO SZKOLNICTWA WYŻSZEGO
PublicationW opracowaniu przedstawiono ocenę procesu wprowadzania zmian w zakresie regulacji prawnych dotyczących jakości kształcenia oraz doskonalenia procesów projakościowej transformacji polskich instytucji szkolnictwa wyższego. Kontekst oceny dotyczy zestawienia tych regulacji z bogatym i niekwestionowanym dorobkiem zarządzania jakością. Na podstawie analizy stanu istniejącego zaproponowano rozwiązania mogące skutecznie wesprzeć uczelnie...
-
High quality academic teacher of 21st century - Polish students' perspective
PublicationThe aim of the study is to determine the characteristics of the academic teacher quality level from the perspective of Polish universities students’ in 21st century.
-
INVESTIGATION OF ACIDIC SOLUTIONS BY POTENTIOMETRIC TASTE SENSOR WITH ALL SOLID STATE ELECTRODES
PublicationPotentiometric taste sensors with electrodes containing lipophilic compound / polymer membranes were already used to distinguish commercial liquid products. In this paper a new potentiometric taste sensor consisting of six All Solid State Electrodes (ASSEs) has been presented. Each of the membrane contains a selected lipophilic compound. The set-up consists of a reference electrode and six ASSEs. The inner layer made of a conducting...
-
Investigation of sweet substances of different molecular structure by potentiometric taste sensor with all solid state electrodes
PublicationA five channel potentiometric taste sensor consisting of an array of All Solid State Electrodes (ASSESs) with different lipid-polymer membranes has been developed. The electrodes are constructed of glassy carbon discs with electrochemically deposited poly(3,4-ethylenedioxythiophene) (PEDOT) acting as ion to electron transducer. The outer layer of the electrode is lipid-polymer membrane. Lipid substances immobilized in PVC membranes...
-
Localization Factors for Outsourcing and Offshoring Projects in the V4 Countries. An Attempt of Initial Investigation
PublicationMain objective of this paper is to present the conditions for the investors in the context of outsourcing or offshoring provided by V4 countries in order to present similarities and opposites between analyzed countries and to identify good and bad sides of investing in particular Visegrad group country.
-
Motywowanie pracowników do działań o charakterze proinnowacyjnym w świetle wyników badań empirycznych empirycznych
PublicationW niniejszym artykule przedstawiono wyniki wstępnych badań empirycznych na temat motywowania pracowników pomorskich przedsiębiorstw do zachowań proinnowacyjnych. Wyniki te zostały poprzedzone rozważaniami o charakterze teoretycznym, mającymi w założeniu stanowić model do prawidłowej ich interpretacji.
-
Motywy przedsiębiorstw do wprowadzenia outsourcingu – propozycja modelu klasyfikacji.
PublicationPrzedstawiono model kategoryzacji czynników motywujących do wprowadzenia outsourcingu. Wykorzystano w tym celu wyniki badań przeprowadzonych w Polsce i za granicą.
-
NADZOROWANIE WYPOSAŻENIA DO MONITOROWANIA I POMIARÓW WEDŁUG WYMAGAŃ WYBRANYCH NORM I PRZEPISÓW PRAWNYCH
PublicationW OPRACOWANIU PRZEDSTAWIONO ROZWAŻANIA DOTYCZĄCE WYMAGAŃ W ZAKRESIE NADZOROWANIA WYPOSAŻENIA KONTROLNO - POMIAROWEGO ZWIĄZANE Z REGULACJAMI NORMATYWNYMI.
-
NADZOROWANIE WYPOSAŻENIA DO MONITOROWANIA I POMIARÓW WEDŁUG WYMAGAŃ WYBRANYCH NORM ORAZ PRZEPISÓW PRAWNYCH
Publication: Przyrządy pomiarowe stanowią zasadniczy element złożonego systemu oceny jakości wyrobów na wszystkich etapach produkcji. Odpowiednio zaprojektowane procedury opisujące procesy kontrolne i pomiarowe, sprawnie zorganizowane i przeprowadzane operacje monitorowania i pomiarów parametrów procesów i produktów oraz skutecznie funkcjonujący nadzór nad wyposażeniem do monitorowania i pomiarów w organizacji są podstawą do wykazania, że...
-
Najczęstsze problemy stwierdzane w ramach audytów trzeciej strony w mniejszych organizacjach
PublicationArtykuł ten ma na celu przedstawienie wyników badań dotyczących najistotniejszych problemów, jakie występują w SZJ małych organizacji (zatrudniających mniej niż 50 pracowników) w trakcie audytów certyfikacyjnych (tzw. trzeciej strony). Identyfikacja tych problemów oraz oczekiwań małych organizacji odnośnie do systemów jakości, stanowiła cel szerszych badań przeprowadzonych przez autora. W wyniku tych analiz opracowana została kompleksowa,...
-
OBRONA ŻYWNOŚCI – KONIECZNY ELEMENT WSPÓŁCZESNEJ STRATEGII PRZEDSIĘBIORSTWA SPOŻYWCZEGO
PublicationPrzemysł spożywczy, ze względu na swoje znaczenie w gospodarce należy do najbardziej podatnych na atak terrorystyczny. Zagrożenie takim atakiem jest powodem do opracowania strategii obrony żywności. Celem artykułu jest odpowiedź na pytanie o istotę i przyczyny takiego zjawiska oraz o charakter działań, jakie powinno się podjąć, by ograniczyć ryzyko jego pojawienia się. W artykule wykorzystano analizę literatury przedmiotu, statystyk...
-
Oczekiwania interesariuszy usług edukacyjnych w ujęciu realcyjnym
PublicationW niniejszym opracowaniu zaprezentowano wyniki badań pilotażowych przeprowadzonych na kluczowej grupie interesariuszy usługi edukacyjnej, jaką są studenci. Przeprowadzona analiza przedstawia oczekiwania tej grupy jako beneficjentów usługi edukacyjnej wobec pozostałych grup interesariuszy (między innymi pracowników naukowych, pracowników zarządzających uczelnią, pracodawców, władz regionalnych i centralnych), ukazując powstałe między...
-
Oczekiwania interesariuszy usług edukacyjnych w ujęciu relacyjnym
PublicationPrzedstawiono relacyjne ujęcie oczekiwań interesariuszy usług edukacyjnych
Year 2018
-
All solid state electrodes taste sensor with modified polymer membranes for discrimination of mineral water with different CO2 content
PublicationA potentiometric taste sensor with All Solid State Electrodes containing five all solid state electrodes with appropriate lipophilic compounds (benzyldimethyltetradecylammonium chloride, dodecyltrimethylammonium bromide, palmitic acid, stearic acid, and phytol) embedded in a polymer membrane was applied for discrimination of mineral water samples differed in CO2 content. Samples of still, slightly sparkling, and sparkling Naleczowianka...
-
Application of Potentiometric Taste Sensor with All Solid State Electrodes for Distinguishing of Red Dry Wines from Polish and French Vineyards
PublicationOpracowano nowy potencjometryczny czujnik smaku z sześcioma różnymi elektrodami typu All Solid State Electrode (ASSE). Każda z elektrod zawiera dwie warstwy: polimer przewodzący i membranę lipidowo-polimerową, w której rozpuszczone są poszczególne związki lipidowe. Potencjometryczny sensor smaku charakteryzuje się globalną selektywnością. Zastosowano go w celu odróżnienia próbek wytrawnych czerwonych win pochodzących z różnych...
-
Corporate Social Responsibility Culture in the University of Technology – Polish Students Perspective
PublicationPurpose: The view on CSR concept is constantly broadening and still the new perspective is needed. New challenges are imposed by social, environmental and economic changes. A stakeholder approach defining organizations’ responsibility is no more valid. There is a need to redefine CSR concept and its role in sustainable development. Higher education and its role in shaping future attitudes towards corporate social responsibility...
-
International trade and containerization - certain trends after the financial crisis of 2007-2008
PublicationThe following article presents the situation on international trade and the global maritime container transport market after the financial crisis of 2007-2008. In the first part the author focuses on describing the specifics of containerization in global trade. The following parts include characteristic of container terminal operators and shipping lines. Finally, significant changes in the global container handling market after...
-
Jakość jako przedmiot badań naukowych i kierunek rozwoju gospodarki
PublicationW artykule przedstawiono rozważania dotyczące włączenia kategorii jakości do nowego wykazu dyscyplin naukowych w Polsce. Podkreślono znaczenie rozwoju problematyki jakości w kontekście społecznym i gospodarczym.
-
Managing Quality Contests Based on Excellence Model at the Local Level. Selected Conditions and Problems – Case Study
PublicationThe aim of this article was to present characteristic phenomena accompanying competitions for quality awards based on the use of the organizational excellence models implemented at the regional level. Typical problems were identified, the understanding of which allows for a better use of the idea of excellence to raise the overall level of maturity of organizations aspiring to quality awards at every level. The results of self-assessment...
-
Nauki o jakości - ich miejsce i znaczenie w klasyfikacji dziedzin i dyscyplin naukowych oraz praktyce gospodarczej
PublicationW artykule przedstawiono ważne w kontekście trwającej obecnie dyskusji dotyczącej nowego wykazu dziedzin i dyscyplin naukowych, akcentowane w środowisku polskich badaczy zajmujących się problematyką jakości, argumenty i uwarunkowania uzasadniające potrzebę wyodrębnienia nauk o jakości.
-
New model of cooperation between logistics center and maritime container terminal
PublicationThe following article presents the innovative concept of logistics centers called “port-centric logistics”, which finds close co-operation with maritime container port. This concept can reduce the costs of logistics operations. In the first part the author focuses on describing the specifics of logistics centers. The following parts include characteristic of “port-centric logistics” concept. The last part of the paper contains...
Year 2015
-
Analiza spostrzeżeń podczas audytów w przedsiębiorstwach z branży spożywczej
PublicationAnalizowano dane z 54 przedsiębiorstw potwierdzających zgodność z wdrożonym systemem ISO 22000 w latach 2005–2013 przez jednostkę certyfikującą DNV GL–BA. Przedstawiono najczęściej spotykane kategorie niezgodności stwierdzane podczas audytów certyfikujących w przedsiębiorstwach należących do łańcucha żywnościowego. Przeanalizowano występujące problemy wpływające na bezpieczeństwo żywności podczas procesu produkcyjnego. Obliczono...
-
CERTYFIKACJA SYSTEMÓW ZARZĄDZANIA JAKOŚCIĄ I BEZPIECZEŃSTWEM ŻYWNOŚCI - AKTUALNE TRENDY I PERSPEKTYWY
PublicationW opracowaniu zaprezentowano uwarunkowania dotyczące certyfikacji systemów zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności. Przedmiotem badań była liczba certyfikatów w przedsiębiorstwach należących do sektora rolno-spożywczego w Polsce. Na podstawie danych, uzyskanych od jednej z wiodących na świecie jednostek certyfikujących, przeprowadzono analizę porównawczą dotyczącą skali certyfikacji, zarówno w odniesieniu do wymagań norm...
-
Evaluating the effectivness of an outsourced processes on the basis of key performance indicators
PublicationAccording to the statistics outsourcing has become typical solution for mature economies. Besides short run attempt based on cost reduction, getting popular is the method of increasing the effectiveness by implementing outsourced process. Authors in this article present the methods of measuring outsourcing performance on the basis of key performance indicators.
-
Lean Six Sigma in French and Polish Small and Medium-Sized Enterprises - The Pilot Research Results
PublicationThe article presents results of the research conducted in Polish and French small and medium-sized enterprises referring to the context of the implementation and application of the concept of Lean Six Sigma. The research was conducted in the form of case studies, observations and individual interviews. The pilot studies led to the identification of the needs, expectations, concerns and experiences of these companies. At the same...
-
New bulk liquid membrane oscillator composed of two coupled oscillators with diffusion-mediated physical coupling
PublicationA new type of bulk liquid membrane system, which represents the first example of a bulk liquid membrane oscillator characterised by the presence of two coupled oscillators, is described. When the benzyldimethyltetradecylammonium chloride surfactant undergoes an oscillatory mass transfer through a nitromethane liquid membrane, a new liquid layer (phase X) appears between the membrane and the acceptor phase. Kinetic analysis provides...
-
Offshoring and outsourcing in Visegrad countries, Advantages and disadvantages.
PublicationOutsourcing and offshoring are getting more and more popular in the “new EU” coun-tries. They constitute very attractive venues for more developed EU countries to outsource or offshore their business activities. Authors of the article have investigated the advantages and disadvantages of locating outsourcing activities in each of the Visegrad (V4) countries. The authors have studied macroeconomic factors based on the reports of...
Year 2002
-
Analiza uwarunkowań wdrażania i funkcjonowania systemu zarządzania środowiskowego i zintegrowanego systemu zarządzania jakością i środowiskiem w polskich przedsiębiorstwach.
PublicationPrzedstawiono wyniki ankiety oraz wnioski z badań dotyczących wdrażania systemów zarządzania środowiskowego według norm ISO serii 14001 oraz ich integracji z systemami zarządzania jakością wg normy ISO 9001 w polskich przedsiębiorstwach. Szczególny nacisk położono na analizę tego zjawiska w sektorze małych i średnich przedsiębiorstw (MŚP). Podano również zalecenia mogące usprawnić proces wdrażania tych systemów w sektorze MŚP.
-
Badania oscylatora z membraną ciekłą zawierającego kationowy surfaktant: bromek heksadecylotrimetyloamonowy
PublicationZbadano wpływ stężenia surfaktanta (bromek heksadecylotrimetyloamonowy) w fazie donorowej, rodzaju rozpuszczalnika organicznego w membranie oraz objętości membrany na krzywe oscylacyjne różnicy potencjałów elektrochemicznych między fazami wodnymi oscylatora z membraną ciekłą. Wykazano, że obserwowane oscylacje związane są ze zmianami stężeń związków jonowych na granicy membrana/wodna faza akceptorowa.
-
Identyfikacja i analiza procesów jako element integracji systemów zarządzania.
PublicationW niniejszym rozdziale omówiono problematykę integracji systemów zarządzania Autor wskazuje istotne znaczenie identyfikacji i analizy procesów dla możliwości integracji systemu zarządzania jakością, środowiskiem i bezpieczeństwem pracy. Przedstawia czynniki wspomagające integrację i korzyści z niej wynikające.
-
Kluczowe czynniki sukcesu przy wdrażaniu i doskonaleniu systemu zarządzania jakością w dużej jednostce administracji publicznej - Urzędzie Miejskim w Gdańsku.
PublicationPrzedstawiono spostrzeżenia związane z wdrażaniem systemu zarządzania jakością wg normy PN-EN ISO 9001:2001, w pierwszej z największych jednostek administracji samorządowej w Polsce - Urzędzie Miejskim w Gdańsku. Zaprezentowano zarówno najistotniejsze czynniki wspierające sprawne wdrożenie systemu jak również zalecenia związane z przyszłym jego funkcjonowaniem.
Year 2019
-
Assessment of the Small Enterprise’s Maturity to Improvement Projects Based on the Lean Six Sigma Concept
PublicationThis paper explores the methodology to assess the maturity of small enterprise of building masonry sector to implement integrated approach of Lean Six Sigma. For this purpose survey data from senior managers were used. Quantitative method of the case organization’s needs and capabilities in the scope of Lean Six Sigma project implementation was applied. The value of maturity indicator for Lean Six Sigma projects dedicated to the...
-
Jakość w pomorskim Modele doskonałości jako podstawa promocji jakości. Przegląd rozwiązań światowych - cz.1.
PublicationW opracowaniu przedstawiono model Nagrody im W.E. Deminga stosowany do oceny doskonałości organizacyjnej
-
Jakość w Pomorskim. Modele doskonałości jako podstawa promocji jakości. Przegląd rozwiązań światowych – cz.2
PublicationW artykule zaprezentowano stosowane w różnych regionach świata tzw. modele doskonałości organizacyjnej stanowiące podstawę przyznawania krajowych nagród jakości. Szczególną uwagę zwrócono na stosowany w Stanach Zjednoczonych model MBNQA.
-
Kultura jakości, doskonałości i bezpieczeństwa w organizacji
PublicationKultura jakości, bezpieczeństwa oraz doskonałości to ważne, kategorie zasobów każdej organizacji, decydujące o jej niepowtarzalności. Kształtują one nie tylko tożsamość danej organizacji, ale także mają wpływ na jej zdolność do spełniania potrzeb różnych grup interesariuszy oraz na szeroko rozumianą reputację na rynku. Każda z tych kultur wyraża się poprzez swoiste założenia, normy, wartości oraz artefakty. Stanowią one fundament...
-
Lean management in higher education institutions
PublicationThe 22nd QMOD-ICQSS Conference 2019 Krakow, Poland, 13-15 October 2019 Leadership and Strategies for Quality, Sustainability and Innovation in the 4th Industrial Revolution
-
LEAN MANAGEMENT IN HIGHER EDUCATION INSTITUTIONS. HOW TO BEGIN?
PublicationThe objective of this article is to present an outline of a concept aimed at identifying the possibilities of using Lean Management foundations in determining the sources of irregularities occurring in university processes from the perspective of various stakeholder groups. A research methodology is presented that creates the basis for initiating programmes modernising university processes in line with the principles of the LM...
Year 2012
-
Automatyzacja procesów pomiarowych w metodyce Six Sigma w sektorze MŚP
PublicationCelem niniejszego artykułu jest przedstawienie metrologicznych aspektówmetodyki Six Sigma w świetle nowoczesnych rozwiązań technologicznych.Pomiary są nieodłącznym elementem metodyki Six Sigma, gdyż na ich bazieprowadzi się nadzorowanie procesów produkcyjnych. Tradycyjne metody pomiarowe mogą występować w produkcji jednostkowej, natomiast produkcjaseryjna i masowa wymaga automatyzacji procesów pomiarowych.
-
Dobre praktyki w zarządzaniu jakością kształcenia na studiach doktoranckich uczelni technicznych - na przykładzie Politechniki Gdańskiej
PublicationW pierwszej części opracowania zaprezentowano europejskie standardy w zakresie zarządzania jakością kształcenia przyjęte przez europejskie gremia zajmujące się szkolnictwem wyższym oraz omówiono poziom zaawansowania ich implementacji w polskim systemie szkolnictwa wyższego. W części drugiej omówiono znaczenie zorientowanego procesowo systemu zarządzania dla organizacji i realizowania przez nią celów strategicznych. Rozdział trzeci...
-
Dodatki do żywności w świetle polskich i unijnych unormowań prawnych
Publication..
-
E-administracja w ujęciu jakościowym i finansowym
Publication...
-
Elements of six sigma methodoloygy in polish smes. the pomeranian region context
PublicationIn this article, it has been suggested that the effectiveness of the design and implementation of the process approach in the SMEs sector affects the effectiveness and efficiency of the application of elements of the Six Sigma ™ concept. The selected results of the research have been presented to answer the question to what extent small and medium-sized manufacturing, service and production - service companies in Pomeranian region...
-
Innovation and Knowledge Management in the SME Sector and the Role of Normative Management Systems
PublicationThe article presents deliberations related to importance and specificity of innovation activities in small and medium-sized enterprises. Basing on results of the research the characteristics of the SMEs concerning process related and organizational innovation has been determined. Interrelations between innovation activities and knowledge management within the framework of normative management systems have been emphasized.
-
Metoda Kano w analizie satysfakcji klienta
PublicationWerbalizowane przez klientów pojęcie jakości jest mało precyzyjne, a często również wewnętrznie sprzeczne. Jednak przy odpowiednio prowadzonej analizie można sprecyzować kryteria jakości i określić wymagania klientów, które przedstawione na dwuwymiarowym diagramie stworzą wyraźną mapę preferencji klienta. Jednym z podstawowych założeń modelu Kano jest zmienność w czasie wymagań klientów. Wraz z upływem czasu i kopiowaniem atrybutów...
-
Możliwości wykorzystania narzędzi IT w systemach zarządzania jakością z uwzględnieniem specyfiki sektora MŚP
Publication -
Niezapomniane spotkania z Profesorem. Wspomina prof. nadzw. PG dr hab. inż. Piotr Grudowski. Panie Profesorze - dziękuję za 25 lat…
PublicationW artykule przedstawiono wspomnienia i refleksje związane ze współpracą Autora z Profesorem Romualdem Kolmanem.
-
Normatywne systemy zarządzania. Czynnik wspierający zarządzanie wiedzą w sektorze MŚP
PublicationZasadniczym celem niniejszego opracowania jest określenie możliwości wykorzystania mechanizmów normatywnych systemów zarządzania do zarządzania wiedzą. Przedstawiono relacje pomiędzy podejściem procesowym reprezentowanym w modelach normatywnych systemów zarządzania a zarządzaniem wiedzą. Szczególną uwagę zwrócono na specyficzne, w tym kontekście, uwarunkowania występujące w sektorze MŚP.
Year 2011
-
Badania świeżości mleka UHT przechowywanego w warunkach chłodniczych po codziennym otwieraniu opakowania
PublicationMleko, jako codziennie spożywany produkt o wysokiej wartości spożywczej i dietetycznej, powinno charakteryzować się dobrą jakością. Z praktycznego punktu widzenia ważne jest czy mleko nadaje się jeszcze do spożycia po okresie czasu podanym przez producenta na opakowaniu.Badano zmiany trwałości mleka UHT w okresie od 0 do 430 godz. po otwarciu opakowania. Serie badań dotyczyły mleka o różnej zawartości tłuszczu (2%, 3,2%) przechowywanego...
-
Kaizen-zarządzanie wiedzą w teorii i praktyce
PublicationKaizen to nie tylko sposób kreatywnego myślenia o zarządzaniu i przedsiębiorstwie, ale również sposób działania każdego członka organizacji ukierunkowany na proces ciągłego doskonalenia. Współcześnie Kaizen stanowi jedno z najważniejszych pojęć w japońskim modelu zarządzania. Tworzy atmosferę, w której przedsiębiorstwa mogą z łatwością rozwiązywać swoje wewnętrzne problemy w oparciu o wzajemną...
-
Koncepcja zarządzania kryzysowego w tworzeniu strategii współczesnego przedsiebiorstwa
Publication -
Możliwości wykorzystania modeli doskonałości w systemach zarządzania jakością wyższych uczelni
PublicationW opracowaniu przedstawiono koncepcję modelu rozwojowego systemu zarządzania jakością dla wyższych uczelni, uwzględniającego specyficzne uwarunkowania występujące w tych organizacjach i ich otoczeniu społeczno-prawnym. Szczególną uwagę zwrócono na możliwości wykorzystania samooceny w oparciu o model CAF, jako narzędzia wspiera-jącego usystematyzowane doskonalenie projakościowego systemu zarządzania w szkole wyższej.
Year 2020
-
Badanie jakości wybranych produktów
PublicationW monografii „Badania jakości wybranych produktów” scharakteryzowano siedem grup produktów żywnościowych oraz dwie grupy produktów nieżywnościowych i opisano badania pozwalające na ocenę ich jakości, które można wykonać w laboratorium Katedry Nauk o Jakości Wydziału Zarządzania i Ekonomii Politechniki Gdańskiej. Są to: pieczywo, tłuszcze jadalne, mleko i płynne produkty mleczne, jaja i produkty jajeczne, wody pitne, gazowane napoje...
-
Combination of instrumental and qualitative descriptive analysis for evaluation of selected tonic waters quality features
PublicationThe combination of sensory and instrumental analysis was applied for quality assurance of selected tonic waters. The Quantitative Descriptive Analysis (QDA) in terms of fourteen sensory attributes (aroma, astringency, bite, burn, numbing, tongue heaviness, carbonation, mouth coating, sweet taste, sour taste, bitter taste, sweet aftertaste, sour aftertaste, bitter aftertaste) of selected tonic waters was performed by sensory experts....
-
Konkurs o Pomorską Nagrodę Jakości w czasach Gospodarki Opartej na Wiedzy
PublicationCelem autorki jest analiza wpływu aspektu zarządzania wiedzą u uczestników XXII edycji Konkursu o Pomorską Nagrodę Jakości na wynik oraz uzyskanie wyróżnienia. Konkurs składa się z kilku etapów, m.in. samooceny oraz weryfikacji w siedzibie uczestnika przeprowadzonej przez ekspertów Polskiego Rejestru Statków. Po udziale w konkursie organizacja biorąca w nim udział, poza aspektami marketingowymi uzyskuje informacje zwrotną w postaci...
-
Kultura jakości i czynniki ją kształtujące w szkołach wyższych
PublicationW artykule przedstawiono rozważania dotyczące kultury jakości w instytucjach szkolnictwa wyższego. Szczególną uwagę zwrócono na czynniki, które wspierają rozwój kultury jakości w uczelniach oraz na te, które stanowią bariery jej pozytywnego rozwoju. Zagadnienie to zostało zaprezentowane na tle różnych wyników badań dotyczących kultury jakości jako specyficznej subkultury organizacyjnej.
-
Metodyka systematycznego przeglądu literatury w zakresie konkursów o nagrody jakości opartych na modelach doskonałości
PublicationModel doskonałości można zdefiniować jako zbiór zasad kompleksowej oceny organizacji , który często wykorzystywany jest jako podstawa konkursów jakości. Celem niniejszego referatu jest systematyczny przegląd literatury o tematyce konkursów jakości opartych na modelach doskonałości, szczególnie związanych z modelem EFQM – modelem europejskim. Podczas badań wykorzystano trzy bazy literaturowe dostępne na Politechnice Gdańskiej –...
-
New Challenges in Management and Economics in 21st century. Selected studies and examples
PublicationIn Chapter 1 authors describe the method used to assess the level of readiness of an organization to introduce the Lean Six Sigma concept supporting the Quality 4.0 assumptions, which is gaining more and more interest not only in large organizations, but also in the SME sector. Its use will be illustrated by the example of a small service company. Chapter 2 presents the characteristics of blockchain technology applications in the...
Year 2016
-
BASIS FOR INNOVATIVE TRANSFORMATION OF POLISH UNIVERSITIES – BACKGROUND AND SELECTED SOLUTIONS
PublicationThe article presents the background of the current pro-innovation and pro-quality transformation suggested in Polish universities. The first part contains a concise description of Polish higher education system. In the second part, an example of an internal quality assurance system was presented, which was implemented in the Gdańsk University of Technology. The summary indicates recommendations resulting from previous negative...
-
Employee Suggestion Program as a way to involve employees in improving business processes
PublicationThe following article presents one of the Lean Management tools – employee suggestion program. Companies consider this method as a way to involve employees in improving business processes. In the first part of the article the author explained the idea of the Japanese management system. The next part presents the philosophy of Kaizen, which is crucial for proper implementation of Lean Management concept in the company. Moreover,...
-
GDAŃSKA SZKOŁA JAKOŚCI - PRZYCZYNEK DO POMORSKIEJ I POLSKIEJ NAGRODY JAKOŚCI
PublicationPRZESTAWIONO ZARYS DOROBKU GDAŃSKIEJ SZKOŁY JAKOŚCI
-
Globalne trendy w certyfikacji systemu zarządzania środowiskowego
PublicationMinimalizacja wpływu działalności organizacji na środowisko naturalne jest jednym z najważniejszych założeń strategicznych przedsiębiorstw. Działania te wynikają z wdrażania strategii CSR, która w odniesieniu do polityki środowiskowej w organizacjach realizowana jest poprzez system EMAS bądź wymagania normy ISO 14001. Wdrożenie Systemu Zarządzania Środowiskowego, a następnie poddanie systemu certyfikacji przez niezależną jednostkę...
-
High-quality academic teachers in business school. The case of The University of Gdańsk, Poland
PublicationThe Bologna process, the increasing number of higher education institutions, the mass education and the demographic problems make the quality of education and quality of the academic teachers a subject of wide public debate and concern. The aim of the paper is to identify the most preferred characteristics of a teacher working at a business school. The research problem was: What should a high-quality business school academic teacher...
-
HOW TO ASSESS THE MATURITY OF SMALL AND MEDIUM-SIZED ENTERPRISES TO LEAN SIX SIGMA PROJECTS
PublicationThis article describes the considerations for the implementation of the Lean Six Sigma (LSS) methodology in small and medium-sized enterprises. Pilot research was conducted in Polish and French SMEs (nine Polish and nine French enterprises from the service and production sectors) referring to the context of the implementation and application of the Lean Six Sigma concept. The studies led to the identification of the motives, needs,...
-
Instrumenty promocji w procesie zarządzania organizacją
PublicationW artykule podjęto temat dotyczący roli instrumentów promocji w procesie zarządzania organizacją, odnosząc się do uwarunkowań publicznej uczelni wyższej. Artykuł podzielono na dwie części. W pierwszej, przedstawiono krótką charakterystykę istoty zarządzania organizacją oraz form promocji organizacji. W drugiej części przedstawiono wyniki badania ankietowego, które zostało przeprowadzone wśród studentów Akademii Techniczno-Humanistycznej...
-
JAKOŚĆ KSZTAŁCENIA W EDUKACJI SPECJALISTÓWDO SPRAW BEZPECZEŃSTWA WEWNĘTRZNEGO
PublicationPRZEDSTAWIONO WYBRANE ASPEKTYJAKOŚCI KSZTAŁCENIA SPECJALISTÓW DS. BEZPIECZEŃSTWA WEWN.
-
Kaizen concept in the process of a quality improvement in the company
PublicationArtykuł dotyczy tematyki doskonalenia jakości, które może być realizowane w przedsiębiorstwie za pomocą koncepcji ciągłego doskonalenia Kaizen. Główny cel artykułu koncentruje się na analizie praktycznego zastosowania koncepcji Kaizen w celu eliminacji marnotrawstwa i ciągłego doskonalenia obszarów działalności przedsiębiorstwa. Rozdział został podzielony na dwie części: teoretyczną i poznawczą. W pierwszej, teoretycznej części,...
-
KIERUNKI DZIAŁAŃ PROJAKOŚCIOWYCH W OBSZARZE SZKOLNICTWA WYŻSZEGO. WYBRANE PRZYKŁADY KRAJOWE I ZAGRANICZNE
PublicationW artykule zaprezentowano systemy i modele pozwalające szkołom wyższym osiągnąć poziom jakości służący zaspokojeniu potrzeb podstawowych grup interesariuszy w zakresie świadczonych przez nie usług edukacyjnych. Na bazie badań własnych, w tym szerokiego przeglądu światowej literatury przedmiotu zaprezentowano preferowany kierunek działań projakościowych w naszych uczelniach. Jako punkt wyjścia traktowany przez autorów, jako „fazę...
-
Motywowanie pracowników do zachowań proinnowacyjnych
PublicationW niniejszym artykule zaprezentowano wyniki poszerzonych badań pilotażowych oraz oparty na ich wynikach autorski model systemu motywowania pracowników do zachowań proinnowacyjnych w postaci „domu motywowania” pracowników do tej działalności. Szczegółowo omówiono najważniejsze elementy tego systemu. W opracowaniu zawarto również wnioski dotyczące wykorzystania modelu w praktyce
Year 2017
-
Characterization of various drinking waters by new potentiometric taste sensor with lipid, lipid-like polymer membranes
PublicationA new sensing system comprising five all-solid-state electrodes with lipid, lipid like-polymer membranes was applied for rapid qualitative and quantitative analysis of various drinking waters. The results elaborated by chemometric methods revealed sensitivity to CO2 content in drinking water, suggesting that this sensing system could be used as a taste sensor. The ability of taste sensor to perform quantitative analysis of minerals...
-
Comparative Study of Taste Substance Sensing by Liquid Membrane Oscillator and Electrochemical Systems With All-Solid-State Electrodes
PublicationIn food industry, different types of sensors are used for characterizing and quantifying taste substances. Therefore, it is important to establish the principal advantages and disadvantages of these sensors for optimal application. In this paper, two possible systems are compared for sensing the four fundamental tastes: sour (citric acid), salty (sodium chloride), sweet (sucrose), and bitter (caffeine or quinine hydrochloride). One...
-
CONTAINER SHIPPING MARKET IN THE BALTIC SEA REGION
PublicationThe following article presents the situation on the maritime container transport market in the Baltic Sea Region. In the first part the author focuses on describing the specifics of the economic and geopolitical area of the Baltic Sea. The following parts include the market container shipping description along with its individual participants, such as carriers or seaports. Finally, the dynamic development of Polish container ports...
-
Czynniki determinujące znaczenie i pozycję rynkową wiodących terminali kontenerowych w Polsce w latach 2007–2016
PublicationArtykuł przedstawia czynniki, które spowodowały, że od 2007 roku terminal kontenerowy DCT w Gdańsku dynamicznie się rozwija, a w tym samym okresie terminale w Gdyni nie zwiększyły znacząco skali swojej działalności, mimo wzrostu całego rynku usług przeładunkowych. Wykorzystane metody badawcze to wtórna analiza danych oraz wywiady eksperckie przeprowadzone z przedstawicielami branży. W pierwszej części przedstawiono tendencje rozwoju...
-
Diagnoza oferty wybranych jednostek certyfikacyjnych
PublicationCelem autorów przyjętym w tym artykule jest ocena porównawcza zakresu usług oferowanych przez wybrane, kluczowe jednostki certyfikujące normatywne systemy zarządzania, działające na rynku Pomorza Gdańskiego. Opracowane wyniki badań mogą ułatwić potencjalnym klientom tych organizacji wybór jednostki oferującej certyfikację stosownie do profilu działalności. Wyniki te określają także aktualne tendencje związane z certyfikacją systemów...
-
LSS Plutus - Lean Six Sigma dla małych i średnich przedsiębiorstw
PublicationKsiążka w przystępny sposób prezentuje metodykę adaptującą koncepcję Lean Six Sigma do potrzeb małych i średnich przedsiębiorstw w Polsce. Autorzy pracy zwracają jednocześnie uwagę na specyfikę tego sektora w naszym kraju, przedstawiając jednocześnie przykłady dobrych praktyk stosowanych z powodzeniem w przedsiębiorstwach francuskich.
-
Normatywne systemy zarządzania w podmiotach leczniczych na przykładzie województwa pomorskiego
PublicationPodmioty lecznicze ze względu na swój szczególny obszar działania jakim jest ochrona zdrowia, powinny minimalizować ryzyka, które to mogą wpłynąć negatywnie na ich działania. Jednym ze sposobów zmniejszenia ryzyka występowania błędów w obszarze zarządzania jest niewątpliwie wdrożenie oraz aktywne wykorzystanie normatywnych systemów zarządzania. Celem autorów niniejszego artykułu było przedstawienie charakterystyki wykorzystania...
-
OCENA JAKOŚCI WYBRANYCH POLSKICH WIN GRONOWYCH
PublicationCelem głównym badań było opracowanie i zastosowanie sześciokanałowego potencjometrycznego sensora smaku z elektrodami typu All Solid State Electrode (ASSE) do oceny jakości czerwonych wytrawnych win ze szczepu pinot noir, pod względem wybranych wyróżników jakościowych: rocznik, region uprawy, skład oraz zmiany zachodzące pod wpływem dostępu powietrza. Rozprawa doktorska składała się z dwóch części: teoretycznej (rozdz. 1, 2 i 3)...
Year 2003
-
Contribution to the mechanism of liquid membrane oscillators involving cationic surfactant.
PublicationIt is shown that liquid membrane oscillators with cationic surfactants havemore complex oscillation patterns than observed previously. The actual details of the oscillations depend strongly on the nature of the membrane material, dislosing even the presence of parallel molecular events. It appearsthat sampling topology also has a great influence on the observed oscillato-ry behaviour. Variation of oscillation patterns with...
-
Dynamic systems with liquid membrane and cationic surfactant (benzyldimethyltetradecylammonium Chlioride)
PublicationZbadano oscylacje różnicy potencjałów elektrochemicznych między fazami wodnymi oscylatora zawierającego kationowy surfaktant i chlorek sodu jako substancja odpowiedzialna za smak słony w zależności od rodzaju materiału membrany ciekłej. Na podstawie transformacji Gabora wykazano, że badane układy mają elementy chaosu deterministycznego.
-
ISO 9000 jako narzędzie skutecznego konkurowania na rynkach unijnych
PublicationPrzedstawiono aktualną postać rodziny norm ISO 9000 oraz wskazano podstawowe korzyści płynące z faktu posiadania odpowiednio wdrożonego i certyfikowanego systemu w kontekście integracji z UE.
-
Jakość, środowisko i bhp w systemach zarządzania.
PublicationKsiążka przedstawia kompleksowy materiał związany z wymaganiami, wdrażaniem,nadzorowaniem i doskonaleniem trzech najpopularniejszych sformalizowanych systemów zarządzania jakością (ISO 9001:2000), środowiskiem (ISO 14001) i BHP (PN-N 18001). Omówiona jest geneza oraz filary metodologiczne tych systemów jak również zasady ich integrowania. Materiał przedstawiony w książce może być szczególnie przydatny małym i średnim przedsiębiorstwom...
Year 2013
-
Corporate social responsibility in reference to environmental statements within EMAS system in small and medium enterprises
PublicationAccording to the corporate social responsibility concept, organisations should apply any mechanisms available supporting their business actions contributing i.e. to the improvement of natural environment. Among them is EMAS eco-management and audit scheme. The prove of its implementation is environmental statement and entering the organisation into a national EMAS register. The aim of the statement is informing the society and...
-
Czynniki definiujące jakość usług edukacyjnych w ujęciu grupy interesariuszy - studentów (badanie pilotażowe)
PublicationW niniejszym rozdziale zaprezentowano kluczowe aspekty usług edukacyjnych, jak również jej elementy. Przedstawiono również jedną z grup interesariuszy, jaką są studenci. Autorzy zaprezentowali metodykę badawczą oraz wyniki badań pilotażowych związanych z identyfikacją determinant elementarnych usługi edukacyjnej w percepcji studentów, a także hierarchię ważności tych determinant.
-
Doskonalenie jakości usług edukacyjnych poprzez ocenę wyniku działalności instytucji akademickiej
PublicationW niniejszym opracowaniu autorzy zaprezentowali podstawowe aspekty usług edukacyjnych. Dokonano charakterystyki podstaw zarządzania jakością w tym sektorze, jak również poddano analizie role klientów oraz głównych grup interesariuszy w doskonaleniu jakości usług edukacyjnych. Podstawową częścią niniejszego opracowania jest charakterystyka Indeksu Wyceny Rynkowej Absolwenta, któy może okazać się pomocny w pomiarze wyniku działalności...
-
Greenwashing sins - the indicators of ecological marketing immaturity
PublicationThe paper presents the main features of so called "green washing". Unethical aspects of that new phenomena are presented and some corrective actions are proposed by the authors.
-
How to adapt Lean Six Sigma to improve performance of SMEs of manufacturing sector
PublicationThe main objective of the paper is to present the utilitarian effect of the adaptation of the Lean Six Sigma concept and its implementation in the small and medium-sized enterprises of the manufacturing sector. The original methodology was developed on the basis of research carried out in the Polish and French enterprises from 2009 to 2011. In the case of SMEs, the use of the concept of Lean Six Sigma is much less common, as...
-
Implementing a CSR Strategy in a Small Enterprise - a Case Study
PublicationAs a result of employees’ meetings conducted according to Kaizen workshops formula and seeking new development directions for the company (including CSR actions) various product and service innovations have been implemented. Also a market niche has been discovered, and as a consequence the company gained another profitable aspect of the business activity. The atmosphere and contribution in performing tasks have improved among...
-
Interdyscyplinarne studia doktoranckie na Politechnice Gdańskiej - przykład dobrych praktyki w zakresie realizacji projektów miękkich współfinansowanych z UE
PublicationNiniejszy artykuł przedstawia teoretyczne podstawy zarządzania projektem współfinansowanym ze środków jednego z funduszy strukturalnych Unii Europejskiej (UE), jakim jest Europejski Fundusz Społeczny (EFS). Jako metodę zarządzania projektem wskazano koncepcję Project Cycle Management - PCM. Za przykład dobrych praktyk został w artykule uznany realizowany przez Politechnikę Gdańską (PG) oraz Instytut Maszyn Przepływowych Polskiej...
-
INVESTIGATION OF SOUR SUBSTANCES BY FIVE-CHANNEL POTENTIOMETRIC TASTE SENSOR CONTAINING ALL-SOLID-STATE- ELECTRODES (ASSEs)
PublicationAn elaboration of taste sensor for discrimination of different food products is of great importance for food industry. Potentiometric taste sensor containing ion selective electrodes with lipid/polymer membranes has already been applied commercially in food industry. However, time-consuming and demanding preconditioning method of ions selective electrodes as well as maintenance of electrodes’ bodies are disadvantages of this taste...
-
Investigation of sour substances by five-channel potentiometric taste sensor containing all-solid-state-electrodes ( ASSEs)
PublicationAn elaboration of taste sensor for discrimination of different food products is of great importance for food industry. Potentiometric taste sensor containing ion selective electrodes with lipid/polymer membranes has already been applied commercially in food industry. However, time-consuming and demanding preconditioning method of ions selective electrodes as well as maintenance of electrodes’ bodies are disadvantages of this taste...
Year 2021
-
Developing Methods for Building Intelligent Systems of Information Resources Processing Using an Ontological Approach
PublicationThe problem of developing methods of information resource processing is investigated. A formal procedure description of processing text content is developed. A new ontological approach to the implementation of business processes is proposed. Consider that the aim of our work is to develop methods and tools for building intelligent systems of information resource processing, the core of knowledge bases of which are ontology’s, and...
-
Koncepcja Lean Management w uczelniach - przegląd wyników badań międzynarodowych
PublicationW artykule przedstawiono rozważania dotyczące zastosowań koncepcji Lean Management w instytucjach szkolnictwa wyższego. Zaprezentowano odniesienia do charakterystycznych elementów i zasad tej koncepcji, przedstawione w piśmiennictwie międzynarodowym. Przedstawiono także szereg informacji wiążących się z LeanHE – rozwijającym się dynamicznie nurtem dotyczącym zastosowań Lean Management w szkolnictwie wyższym.
Year 2010
-
Działania MSP w zakresie ochrony środowiska naturalnego w kontekście organizacji EURO 2012
PublicationPrzebadano 300 przedsiębiorstw w Trójmiescie i okolicach. Przedstwiciele ponad 80% firm nie zadeklarowali żadnej działalności związanej z organizacją EURO 2012. Należy jednak przypuszczać, że wraz z zbliżaniem sie terminu mistrzostw Europy coraz więcej firm będzie bezpośrednio zaangażowanych w organizację turnieju. Z firm, które zamierzają działać w tym kierunku, 25% ankietowanych posiada plany inwestycyjne. Przeanalizowano śwaidomość...
-
Informatyczne wspomaganie systemów zarządzania jakością z uwzględnieniem potrzeb sektora MŚP
PublicationW opracowaniu zarysowano trendy rozwojowe dotyczące systemów informatycznych wspomagających zarządzanie jakością w małych i średnich przedsiębiorstwach. Szczególny nacisk połozono na wsparcie metodyki statystycznego nadzorowania procesów oraz ich modelowania.
-
Jakość, bezpieczeństwo, ekologia w sektorze rolno-spożywczym. Kierunki rozwoju
PublicationW opracowaniu przedstawiono najważniejsze informacje dotyczące cyklicznej konferencji na temat jakości organizowanej przez zespół prof. Małgorzaty Wiśniewskiej z Wydziału Zarządzania Uniwersytetu Gdańskiego.
-
Model integracji koncepcji Lean Management i Six Sigma w sektorze MŚP
PublicationW opracowaniu przedstawiono propozycję metodyki wprowadzania i wykorzystania elementów koncepcji Lean Six Sigma w sektorze MŚP. Metodyka została poddana weryfikacji w średniej wielkości francuskiej firmie produkcyjnej. Wnioski płynace z tej weryfikacji przyczyniły się do udoskonalenia proponowanych rozwiązań
Year 2009
-
Investigation of sour substances by a set of all-solid-state membrane electrodes
PublicationTestowano elektrody typu all solid state (ASS) w roztworach elektrolitów zawierających substancje o smaku kwaśnym. Elektrody typu ASS zawierają dwa typy membran. Badano wpływ grubości membrany oraz stosunku związek lipofilowy/ chlorek poliwinilu na odpowiedzi elektrod. Stwierdzono, że grubość elektro aktywnego polimeru, nie ma wpływu na czułość i stabilność elektrod w przeciwieństwie do grubości membrany składającej się ze związku...
Year 2006
-
Inżynieria jakości w technologii maszyn
Publication