Department of Quality Management and Commodity Science - Administrative Units - Bridge of Knowledge

Search

Department of Quality Management and Commodity Science

Filters

total: 191

  • Category
  • Year
  • Options

clear Chosen catalog filters disabled

Catalog Publications

Year 2014
Year 2018
Year 2015
Year 2002
Year 2019
Year 2012
Year 2011
Year 2020
  • Badanie jakości wybranych produktów

    W monografii „Badania jakości wybranych produktów” scharakteryzowano siedem grup produktów żywnościowych oraz dwie grupy produktów nieżywnościowych i opisano badania pozwalające na ocenę ich jakości, które można wykonać w laboratorium Katedry Nauk o Jakości Wydziału Zarządzania i Ekonomii Politechniki Gdańskiej. Są to: pieczywo, tłuszcze jadalne, mleko i płynne produkty mleczne, jaja i produkty jajeczne, wody pitne, gazowane napoje...

    Full text to download in external service

  • Combination of instrumental and qualitative descriptive analysis for evaluation of selected tonic waters quality features

    The combination of sensory and instrumental analysis was applied for quality assurance of selected tonic waters. The Quantitative Descriptive Analysis (QDA) in terms of fourteen sensory attributes (aroma, astringency, bite, burn, numbing, tongue heaviness, carbonation, mouth coating, sweet taste, sour taste, bitter taste, sweet aftertaste, sour aftertaste, bitter aftertaste) of selected tonic waters was performed by sensory experts....

    Full text to download in external service

  • Konkurs o Pomorską Nagrodę Jakości w czasach Gospodarki Opartej na Wiedzy
    Publication

    - Year 2020

    Celem autorki jest analiza wpływu aspektu zarządzania wiedzą u uczestników XXII edycji Konkursu o Pomorską Nagrodę Jakości na wynik oraz uzyskanie wyróżnienia. Konkurs składa się z kilku etapów, m.in. samooceny oraz weryfikacji w siedzibie uczestnika przeprowadzonej przez ekspertów Polskiego Rejestru Statków. Po udziale w konkursie organizacja biorąca w nim udział, poza aspektami marketingowymi uzyskuje informacje zwrotną w postaci...

    Full text to download in external service

  • Kultura jakości i czynniki ją kształtujące w szkołach wyższych
    Publication

    - Problemy Jakości - Year 2020

    W artykule przedstawiono rozważania dotyczące kultury jakości w instytucjach szkolnictwa wyższego. Szczególną uwagę zwrócono na czynniki, które wspierają rozwój kultury jakości w uczelniach oraz na te, które stanowią bariery jej pozytywnego rozwoju. Zagadnienie to zostało zaprezentowane na tle różnych wyników badań dotyczących kultury jakości jako specyficznej subkultury organizacyjnej.

    Full text to download in external service

  • Metodyka systematycznego przeglądu literatury w zakresie konkursów o nagrody jakości opartych na modelach doskonałości
    Publication

    - Year 2020

    Model doskonałości można zdefiniować jako zbiór zasad kompleksowej oceny organizacji , który często wykorzystywany jest jako podstawa konkursów jakości. Celem niniejszego referatu jest systematyczny przegląd literatury o tematyce konkursów jakości opartych na modelach doskonałości, szczególnie związanych z modelem EFQM – modelem europejskim. Podczas badań wykorzystano trzy bazy literaturowe dostępne na Politechnice Gdańskiej –...

  • New Challenges in Management and Economics in 21st century. Selected studies and examples
    Publication

    - Year 2020

    In Chapter 1 authors describe the method used to assess the level of readiness of an organization to introduce the Lean Six Sigma concept supporting the Quality 4.0 assumptions, which is gaining more and more interest not only in large organizations, but also in the SME sector. Its use will be illustrated by the example of a small service company. Chapter 2 presents the characteristics of blockchain technology applications in the...

    Full text to download in external service

Year 2016
Year 2017
Year 2003
Year 2013
Year 2021
Year 2010
Year 2009
Year 2006