Trends in edible vegetable oils analysis. Part A. Determination of different components of edible oils - a review
Abstract
Prezentowana publikacja przeglądowa omawia aktualne podejście do oznaczania związków zawartych w olejach roślinnych. W ciągu ostatniej dekady zwraca się zdecydowanie większą uwagę na dietę uwzględniając oleje i tłuszcze jako źródła zdrowej energii. Jednym z głównych problemów związanych z tłuszczami są reakcje utleniania, których konsekwencją może być znaczne obniżenie wartości odżywczych olejów roślinnych. Publikacja przedstawia rozwój metod stosowanych do oznaczania różnych składników olejów roślinnych. Główny nacisk położono na metody umożliwiające ocenę stabilności oksydatywnejolejów roślinnych, ich czystość i pochodzenie geograficzne.
Authors (2)
Cite as
Full text
- Publication version
- Accepted or Published Version
- License
- open in new tab
Keywords
Details
- Category:
- Articles
- Type:
- artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
- Published in:
-
Polish Journal of Food and Nutrition Sciences
no. 61,
pages 33 - 43,
ISSN: 1230-0322 - Language:
- English
- Publication year:
- 2011
- Bibliographic description:
- Gromadzka J., Wardencki W.: Trends in edible vegetable oils analysis. Part A. Determination of different components of edible oils - a review// Polish Journal of Food and Nutrition Sciences. -Vol. 61., nr. no 1 (2011), s.33-43
- Verified by:
- Gdańsk University of Technology
seen 150 times