Trends in edible vegetable oils analysis. Part A. Determination of different components of edible oils - a review - Publication - Bridge of Knowledge

Search

Trends in edible vegetable oils analysis. Part A. Determination of different components of edible oils - a review

Abstract

Prezentowana publikacja przeglądowa omawia aktualne podejście do oznaczania związków zawartych w olejach roślinnych. W ciągu ostatniej dekady zwraca się zdecydowanie większą uwagę na dietę uwzględniając oleje i tłuszcze jako źródła zdrowej energii. Jednym z głównych problemów związanych z tłuszczami są reakcje utleniania, których konsekwencją może być znaczne obniżenie wartości odżywczych olejów roślinnych. Publikacja przedstawia rozwój metod stosowanych do oznaczania różnych składników olejów roślinnych. Główny nacisk położono na metody umożliwiające ocenę stabilności oksydatywnejolejów roślinnych, ich czystość i pochodzenie geograficzne.

Cite as

Full text

download paper
downloaded 35 times
Publication version
Accepted or Published Version
License
Creative Commons: CC-BY-NC-ND open in new tab

Keywords

Details

Category:
Articles
Type:
artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
Published in:
Polish Journal of Food and Nutrition Sciences no. 61, pages 33 - 43,
ISSN: 1230-0322
Language:
English
Publication year:
2011
Bibliographic description:
Gromadzka J., Wardencki W.: Trends in edible vegetable oils analysis. Part A. Determination of different components of edible oils - a review// Polish Journal of Food and Nutrition Sciences. -Vol. 61., nr. no 1 (2011), s.33-43
Verified by:
Gdańsk University of Technology

seen 109 times

Recommended for you

Meta Tags