Trends in edible vegetable oils analysis. Part A. Determination of different components of edible oils - a review - Publikacja - MOST Wiedzy

Wyszukiwarka

Trends in edible vegetable oils analysis. Part A. Determination of different components of edible oils - a review

Abstrakt

Prezentowana publikacja przeglądowa omawia aktualne podejście do oznaczania związków zawartych w olejach roślinnych. W ciągu ostatniej dekady zwraca się zdecydowanie większą uwagę na dietę uwzględniając oleje i tłuszcze jako źródła zdrowej energii. Jednym z głównych problemów związanych z tłuszczami są reakcje utleniania, których konsekwencją może być znaczne obniżenie wartości odżywczych olejów roślinnych. Publikacja przedstawia rozwój metod stosowanych do oznaczania różnych składników olejów roślinnych. Główny nacisk położono na metody umożliwiające ocenę stabilności oksydatywnejolejów roślinnych, ich czystość i pochodzenie geograficzne.

Cytuj jako

Słowa kluczowe

Informacje szczegółowe

Kategoria:
Publikacja w czasopiśmie
Typ:
artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
Opublikowano w:
Polish Journal of Food and Nutrition Sciences nr 61, strony 33 - 43,
ISSN: 1230-0322
Język:
angielski
Rok wydania:
2011
Opis bibliograficzny:
Gromadzka J., Wardencki W.: Trends in edible vegetable oils analysis. Part A. Determination of different components of edible oils - a review// Polish Journal of Food and Nutrition Sciences. -Vol. 61., nr. no 1 (2011), s.33-43
Weryfikacja:
Politechnika Gdańska

wyświetlono 109 razy

Publikacje, które mogą cię zainteresować

Meta Tagi