Publications
Filters
total: 21
Catalog Publications
Year 2011
-
Characterization of small and medium enterprises (SMES) of Pomeranian Region in six sigma methodology application
PublicationThe paper presents the rarely researched and important issue for SMEs competitiveness - knowledge and practical application of Six Sigma methodology. The results of research conducted by Authors allow to answer the question - to what degree SMEs of Pomeranian region are aware of importance and prepared for systemic control and improvement of their processes?W opracowaniu poruszono istotne, z punktu widzenia podnoszenia konkurencyjności...
Year 2009
-
Zjawiska oscylacyjne w układach membranowych
PublicationOmówiono wybrane zjawiska oscylacyjne występujące w układach homogenicznych i heterogenicznych, ze szczególnym uwzględnieniem oscylatorów membranowych. Wśród nich szerzej omówiono oscylator Teorella składający się z membrany porowatej oraz oscylator z membraną ciekłą i kationowym surfaktantem, które mogą stanowić sztuczne modele złożonych procesów biologicznych. Przedstawiono założenia mechanizmu oscylacji opartego na kinetyce...
-
Obowiązek ochrony środowiska naturalnego jako granica swobody działalności gospodarczej w Polsce
PublicationDziałalność gospodarcza powinna być prowadzona zgodnie z poszanowaniem środowiska naturalnego w ramach obowiązujacych w tym zakresie unormowań prawnych.Gospodarka odpadami oraz strategiczne podejście do międzynarodowego zarzadzania odpadami - to aktualne problemy w przedsiębiorstwach. Instrumenty polityki ochrony środowiska w odniesieniu do przedsiębiorstw, takie jak: pozwolenie zintegrowane, ocena oddziaływania na środowisko,...
-
Mollecular mechanism and chemicl kinetic description of nitrobenzene liquid membrane oscillator containing benzyldimethyltetradecylammonium chloride surfactant
PublicationBadano oscylacje róznicy potencjału między fazami wodnymi oscylatora z nitrobenzenową membraną ciekłą zawierającego chlorek benzylodimetylotetradecyloamoniowy. Opisano chemię fizyczną tego oscylatora oraz omówiono rolę efektów hydrodynamicznych w powstawaniu oscylacji. Zaproponowano nowy mechanizm oparty na transferze masy par jonowych. Oscylacje są generowane na granicy faza akceptowa/ membrana ciekła i są spowodowane autokatalityczną...
-
Liquid membrane oscillators
PublicationZaprezentowano krótki przegląd różnych podejść do opisu mechanizmu oscylacji róznicy potencjału elektrycznego między fazami wodnymi. Więcej uwagi zwrócono na mechanizm zaproponowany w zespole Szpakowskiej. Dla układu z kationowym surfaktantem nagła adsorpcja i desorpcja cząsteczek surfaktantu na granicy faza akceptorowa/ membrana ciekła poprzedzona dyfuzją jest odpowiedzialna za obserwowane oscylacje. W przypadku układu z anionowym...
Year 2008
-
Potencjometryczne sensory smaku z membranamii polimerowymi
PublicationOmówiono wielkanałowe, potencjometryczne sensory smaku z elektrodami zawierającymi polimerowe membrany ze związkamoi jonoselektywnymi. Wykazano, że te sensory mozna zastosować do rozrózniania produktów podobnych z róznych firm. Wadą ich jest niewystarczająca stabiloność membrany polimerowej.
-
Oddziaływanie środowiska naturalnego na zdrowie sportowca
PublicationSukcesy sportowców zależą od wielu czynników. Jakość pożywienia i środowisko naturalne, w którym prowadzony jest intensywny trening wyczynowy wpływają na zdrowie organizmu. Przedstawiono wpływ najczęściej występujących zanieczyszczeń powietrza, wody i gleby na zdrowie człowieka, a w szczególności sportowca. Omówiono wpływ innych czynników jakie mogą występować podczas intensywnych treningów (hałas, drgania, warunki w pomieszczeniu...
-
O mozliwości zastosowania w membranowym sensorze smaku elektrod z elektroaktywnym polimerem
PublicationSkonstruowano i testowano nowe elektrody membranowe z polimerem elektroaktwnym w celu wykorzystania w sensorze smaku. Elektrody z węglem szklistym składały się z dwóch warst: 1) poli(3,4-etylenodioksytiofen) z przecijonem (poli (2-strenosulfonian)) lub z anionem ClO4; 2) polichlorek winylu z odpowiednim związkiemlipofilowym. Stwierdzono, że rodzaj przecijonu w polimerze elektroaktywnym nie wpływa na czułość elektrody na jony obecne...
-
Mechanism of nitromethane liquid membrane oscillator containing sodium oleate
PublicationBadano osylacyjne zachowanie oscylatora z anionowym surfaktantem na poziomie molekularnym. Zastosowano przybliżenie oparte na zasadach kinektyki chemicznej. Membranę ciekłą stanowił nitrometan z 2,2' bipirydyną. Faza wodna domowa zawierała oleinian sodu i butanol, a faza wodna akceptora chlorek sodu. Ustalono, że oscylacje zachodzą na granicy fazy akceptorowej i membrany ciekłej. Zaproponowano 3-etapowy mechanizm oscylacji i potwierdzono...
Year 2007
-
Sztuczny sensor smaku a zmysł smaku
PublicationOmówiono klasy smaku i działanie zmysłu smaku, który odgrywa ogromną rolę w ocenie jakości żywności metodami organoleptycznymi. Metody te nie są w pełni obiektywne, stąd poszukuje się sztucznego sensora smaku. Przedstawiono szereg rozwiązań prowadzących do opracowania sensora smaku na większą skalę. Omówiono wybrane potencjometryczne i woltamperometryczne sensory smaku, a także ich handlowe modele.
Year 2006
-
Wielofazowe oscylatory z kationowym surfaktantem
PublicationPrzedstawiono mechanizmy oscylacji różnicy potencjału elektrycznego między fazami wodnymi i trójfazowego oscylatora z nitrobenzenową membraną ciekłą oraz czerofazowego oscylatora z nitrometanową membraną ciekłą. Oba oscylatory w warunkach początkowych zawierały kationowy surfaktant w fazie wodnej donorowej. Omówino procesy zachodzące w kolejnych etapach mechanizmu. Wykazano, że oscylacje są spowodowane procesami adsorpcji i desorpcji...
-
Sztuczne oscylatory membranowe
PublicationOmówiono oscylatory homogeniczne, heterogeniczne wśród których znajdują się oscylatory z membranami polimerowymi oraz z membraną ciekłą. Sztuczne oscylatory membranowe mogą stanowić modele złożonych oscylacyjnych procesów biologicznych zachodzących w organizmach żywych. Przedstawiono możliwości praktycznego wykorzystania oscylatorów z jonowymi surfaktantem i membraną ciekłą. Wykazano, że mogą one być użyte do rozpoznawania cząstek...
-
Possibility of discrimination of sour substances by liquid membrane oscillators
PublicationZbadano wpływ kwaśnych substancji oraz stężenia kwasu cytrynowego na charakterystyki oscylacyjne oscylatorów z membraną ciekłą (nitrometan) zawierających kationowy lub anionowy surfaktant. Zależą one od rodzaju substancji smakowej. Wyznaczono atraktory w przestrzeni dwuwymiarowej metodą opóźnienia czasowego. One mogą być użyte jako tzw. ''Jingerpmint'' do rozróżniania substancji kwaśnych. Jednakże nie znaleziono bezpośredniej korelacji...
-
Polymer membranes loaded with lipids for taste sensing: electrochemical impedance spedance spectroscopy studies
PublicationZcharakteryzowano metodą impedancyjnej spektroskopii elektrochemicznej membrany polichlorku winilu z lipidami zanurzone w roztworze kwasu cytrynowego. Badano membrany elektrod dodatnio naładowanych (heksadecyloamina, chlorek, benzyloheksadecylodimetyloamoniowy) i ujemne naładowanych (kwas elaidynowy, cholesterol, l-dodekonol). Badania impedacyjne pozwoliły na rozróznienie czterech stałych czasowych: rezystancja wysokiej częstotliwości,...
-
Oscillation Processes In Liquid Membrane Systems Containing Cationic Surfactant
PublicationPrzedyskutowano mechanizm oscylacji róznicy potencjału elektrycznego między fazami wodnymi oscylatora z membraną ciekłą i kationowym surfaktantem (chlorek heksadecylotrimetyloamoniowy). Omówiono procesy zachodzące w trzech etapach mechanizmu. Stwierdzono, że oscylacje zachodzą na granicy faza akceptorowa (membrana ciekła są spowodowane procesami adsorpcji i desorpcji cząsteczek surfaktantu i pary jonowej na tej granicy. Modelowanie...
-
On the possibility of using liguid or lipid, lipid like-polimer membrane systems as taste sensor
PublicationZastosowano membrany ciekłe w oscylatorach zawierających oleinian sodu i substancje należące do czterech klas smaku. Wpływają one na charakterystyki oscylacyjne potencjału elektrycznego miedzy fazami wodnymi. Otrzymane atraktory są różne w kształcie i dwu wymiarowej powierzchni. Powierzchnia ta zależy także od stężenia sacharozy w układzie. Mogą one byc użyte jako ''odcisk palca'' do indentyfikacji odpowiednije substancji smakowej....
-
On the mechanism of nitrobenzene liquid membrane oscillators containing hexadecyltrimethylammonium bromide
PublicationBadano oscylacje różnicy potencjałów elektrycznych między fazami wodnymi oscylatora z membraną ciekłą, zawierającego kwas pikrynowy rozpuszczony w nitrobezenie. Wodnej fazie donorowej znajdował się kationowy surfaktant, zaś faza akceptorowa składała się z wodnego roztworu sacharozy. Zaproponowano mechanizm oscylacji składajacy się z trzech etapów. Zaproponowano procesy zachodzące w każdym etapie. Stwierdzono, że procesy adsorpcji...
-
O mechaniźmie oscylatora z membraną ciekłą
PublicationPrzedstawiono mechanizmy oscylacji różnicy potencjału elektrycznego między fazami wodnymi w oscylatorach z membraną ciekłą. Omówiono ich właściwości chaotyczne oraz możliwości wykorzystania w modelowaniu złożonych procesów bilogicznych w organizmach żywych.
-
Modelowanie procesów oscylacyjnych w układach z membraną ciekłą i kationowym surfaktanetm = Modeling of oscillation processes in systems with liquid membrane and cationic surfactant
PublicationBadano mechanizm oscylacji róznicy potencjału elektrycznego między fazami wodnymi trójfazowego układu z membraną ciekłą zawierającą kwas pikrynowy rozpuszcony w nitrobenzenie. Wodna faza donorowa zawierała kationowy surfaktant (bromek heksadecylotrimetyloamoniowy) i etanol. Faza akceptorowa składała się z wodnego roztworu sacharozy. Mechanizm sugeruje, że gwałtowna adsorpcja i desorpcja surfaktantu na granicy fazy akceptorowej...
-
Mechanism of a Four-Phase Liquid Membrane Oscillator Containing Hexadecyltrimethylammonium Bromide
PublicationBadano zachowanie nitrometanowego oscylatora z membraną ciekłą zawierającego kationowy surfaktant. Początkowo układ składał się z trzech faz: wodnej donorowej zawierającej surfaktant i etanol, membrany ciekłej (kwas pikrynowy w nitrometanie) oraz fazy wodnej akceptorowej zawierającej sacharozę. Podczas procesu oscylacyjnego wytwarzała się nowa fazą X między membraną ciekłą, a fazą akceptorową. Stwierdzono oscylacje różnicy potencjału...