Agnieszka Szyszko - Publikacje - MOST Wiedzy

Wyszukiwarka

Filtry

wszystkich: 4

  • Kategoria
  • Rok

wyczyść Filtry wybranego katalogu niedostępne

Katalog Publikacji

  • Synthesis of polyglycerol esters of fatty acid with defined hydrophilic properties
    Publikacja

    - Rok 2005

    Otrzymane w odrębnej reakcji mieszaniny poligliceroli poddano estryfikacji kwasami tłuszczowymi oktadekanowym i izooktadekanowym, w obecności odpowiednich mydeł sodu powstających in situ. Zaobserwowano wpływ stężenia karboksylanów sodu oraz budowy kwasu tłuszczowego na przebieg estryfikacji mieszaniny polioli. Stwierdzono, że zastosowany sposób prowadzenia reakcji pozwala zsyntetyzować efektywne emulgatory emulsji O/W, o wartościach...

  • Polyglycerol esters of lauric acid with defined hydrophile-lipophile properties.
    Publikacja

    Zsyntetyzowano estrowe pochodne poligliceroli i kwasu laurynowego w obecności laurynianu sodu powstającego in situ. Przeanalizowano wpływ temperatury, stężenia katalizatora oraz czasu reakcji na postęp reakcji polimeryzacji glicerolu, a także wpływ stężenia karboksylanu i czasu reakcji na reakcję estryfikacji uzyskanej mieszaniny polioli kwasem laurynowym. Zauważono, że zastosowana metoda syntezy estrów poligliceroli prowadzi do...

  • Monowarstwy monoacylogliceroli i kwasów tłuszczowych na granicy faz powietrze/woda
    Publikacja

    Zbadano oddziaływanie monolauroiloglicerolu i kwasu tłuszczowego w monowarstwach Langmuira na granicy faz powietrze/woda. Określono wpływ temperatury oraz stosunków molowych monoacyloglicerolu do kwasu tłuszczowego na ciśnienie powierzchniowe oraz elastyczność filmu międzyfazowego. Wyznaczone izotermy umożliwiły wyznaczenie powierzchni międzyfazowej przypadającej na cząsteczkę oraz ciśnienia zniszczenia filmu.

  • Langmuir monolayers of selected monoacylglycerols
    Publikacja

    - Inżynieria i Aparatura Chemiczna - Rok 2006

    Zbadano właściwości monowarstw uzyskanych na granicy faz powietrze/woda dla głównego składnika emulgatorów acyloglicerolowych, monoacyloglicerolu. Określono wpływ długości łańcucha węglowodorowego (C14:0 - C18:0) badanego związku, temperatury subfazy oraz szybkości kompresji monowarstwy, na właściwości otrzymanego filmu.

wyświetlono 204 razy