dr inż. Paweł Filipkowski
Zatrudnienie
- Profesor uczelni ze stop. nauk. dr w Katedra Chemii,Technologii i Biotechnologii Żywności
Obszary badawcze
Zespoły Badawcze (Członek zespołu)
-
Katedra chemii, technologii i biotechnologii żywności
* Biochemiczne i funkcjonalne właściwości składników żywności oraz ich chemiczne i enzymatyczne modyfikacje * Łagodne przetwarzanie żywności * Bezpieczeństwo zdrowotne żywności * Analiza żywności * Reologia żywności * Związki aktywne biologicznie pochodzenia roślinnego
Członkostwo w towarzystwach, organizacjach i instytucjach naukowych lub artystycznych
-
Europejska Federacja Biotechnologów
Pełnione 2006-11-01 na stanowisku: Członek
-
Polskie Towarzystwo Mikrobiologów
Pełnione 2004-01-01 - 2007-12-31 na stanowisku: Członek
-
Polskie Towarzystwo Technologów Żywności
Pełnione 2016-01-01 na stanowisku: Członek
-
Polskie Towarzystwo Technologów Żywności oddział Gdańsk
Pełnione 2018-10-23 na stanowisku: Skarbnik, Członek Zarządu
Członkostwo w zespołach eksperckich
-
Centrum Transferu Wiedzy i Technologii Politechniki Gdańskiej
Opinia o innowacyjności rozwiązania: "Sposób wytwarzania pączków i donatów z ciasta drożdżowego z udziałem ciasta parzonego oraz mrożenia szokowego z nadziewaniem po wysmażeniu."
-
Instytut Badań nad Gospodarką Rynkową
Wydanie opinii na temat opracowanego przez zespół pracowników naukowych Katedry Organizacji i Ekonomiki Konsumpcji SGGW opracowania dotyczącego: "Trendy i kierunki zmian na rynku żywności w Polsce i na świecie."
Członkostwo w sieciach naukowych
-
Badania Trehalozy in silico
Analiza sekwencji kodujących syntazy trehalozy
Skład: 1. dr inż Paweł Filipkowski, Politechnika Gdańska, Wydział Chemiczny, Katedra Chemii, Technologii i Biotechnologii Żywności 2. Prof. dr hab. Stefan Janecek Laboratory of Protein Evolution, Instytut Biologi Molekularnej, Słowackiej Akademii Nauk
-
Wykorzystanie trehalozy w przemyśle piekarniczo-cukierniczym.
Współpracy przy wdrażaniu technologii biosyntezy trehalozy w jednoetapowej reakcji enzymatycznej z wykorzystaniem syropów skrobiowych, opracowanej w Katedrze Chemii, Technologii i Biotechnologii Żywności Wydziału Chemicznego Uczelni.
Skład: 1. Paweł Filipkowski CTWiT Politechnika Gdańska, Wydział Chemiczny, Katedra Chemii, Technologii i Biotechnologii Żywności 2. Zakład handlowy Export-Import Marek Lisak, ul. Bystrzańska 29a, 43-300 Bielsko-Biała
wyświetlono 3909 razy