Abstrakt
Fermentacja ciemna umożliwia otrzymywanie bio-wodoru z substratów pochodzenia biologicznego, np. z biomasy ligno-celulozowej. Kontrola i właściwe sterowanie przebiegiem procesu fermentacji ciemnej wymaga bieżącego monitoringu składu powstającej fazy gazowej. W niniejszej pracy przedstawiono metodykę analizy składu fazy gazowej z wykorzystaniem techniki GC-TCD-FID. Zaproponowana metodyka umożliwia oznaczenie następujących gazów w analizowanej mieszaninie: H2, O2, CH4 i CO2. W pracy zwięźle omówiono metodę fermentacyjnego otrzymywania biopaliw gazowych z surowców ligno-celulozowych. Przedstawiono przykładowe wyniki analizy chromatograficznej próbek gazowych, pobieranych w trakcie fermentacji ciemnej z hydrolizatu ze zmielonej i wysuszonej wierzby energetycznej po wcześniejszej obróbce alkalicznej i hydrolizie enzymatycznej.
Autorzy (4)
Cytuj jako
Pełna treść
- Wersja publikacji
- Accepted albo Published Version
- Licencja
- otwiera się w nowej karcie
Słowa kluczowe
Informacje szczegółowe
- Kategoria:
- Publikacja w czasopiśmie
- Typ:
- publikacja w in. zagranicznym czasopiśmie naukowym (tylko język obcy)
- Opublikowano w:
-
Camera Separatoria
nr 9,
strony 73 - 81,
ISSN: 2083-6392 - Język:
- polski
- Rok wydania:
- 2017
- Opis bibliograficzny:
- Rybarczyk P., Kucharska K., Pawłowicz R., Kamiński M. A.. Analiza składu fazy gazowej wytwarzanej podczas fermentacji ciemnej. Camera Separatoria, 2017, Vol. 9, iss. 2, s.73-81
- Źródła finansowania:
-
- UMO-2014/13/B/ST8/04258
- Weryfikacja:
- Politechnika Gdańska
wyświetlono 185 razy