Abstrakt
The antimicrobial properties of chitosan solutions and films against selected bacteria and the effect of chitosan incorporation into gelatin films were studied. The bactericidal effect of chitosan solutions increased with time and temperature of sample incubation. Two psychrotrophic strains Pseudomonas fluorescens and Listeria innocua were more sensitive to chitosan than mesophilic strains Escherichia coli and Staphylococcus aureus. The growth of bacteria under chitosan discs was inhibited. In the case of two component gelatin-chitosan films strong antimicrobial effect was also observed.
Cytowania
-
2 1
CrossRef
-
0
Web of Science
-
2 7
Scopus
Autorzy (5)
Cytuj jako
Pełna treść
- Wersja publikacji
- Accepted albo Published Version
- Licencja
- Copyright (2015 Instytut Chemii Przemysłowej)
Słowa kluczowe
Informacje szczegółowe
- Kategoria:
- Publikacja w czasopiśmie
- Typ:
- artykuł w czasopiśmie wyróżnionym w JCR
- Opublikowano w:
-
Polimery
nr 60,
strony 65 - 71,
ISSN: 0032-2725 - Język:
- angielski
- Rok wydania:
- 2015
- Opis bibliograficzny:
- Malinowska-Pańczyk E., Staroszczyk H., Gottfried K., Kołodziejska I., Wojtasz-Pająk A.: Antimicrobial properties of chitosan solutions, chitosan films and gelatin-chitosan films// Polimery. -Vol. 60, nr. 11-12 (2015), s.65-71
- DOI:
- Cyfrowy identyfikator dokumentu elektronicznego (otwiera się w nowej karcie) 10.14314/polimery.2015.735
- Bibliografia: test
-
- Hirano S., Nagao N.: Agricultural and Biological Chemistry 1989, 53, 3065. http://dx.doi.org/10.1080/00021369.1989.10869777 otwiera się w nowej karcie
- Kendra D.F., Hadwiser L.A.: Experimental Mycology 1984, 8, 276. http://dx.doi.org/10.1016/0147-5975(84)90013-6 otwiera się w nowej karcie
- Uchida B.Y., Izume M., Ohtakara A.: "Preparation of chito- san oligomers with purified chitosanase and its applica- tion", Elsevier, London 1989, pp. 373.
- Ueno K., Yamaguchi T., Sakairi N. et al.: "Advances in chitin science", Jacques Andre, Lyon 1997, p. 156.
- Kittur F.S., Kumar K.R., Tharanathan R.N.: Zeitschrift für Lebensmittel-Untersuchung und -Forschung A 1998, 206, 44. http://dx.doi.org/doi:10.1007/s002170050211 otwiera się w nowej karcie
- Shahidi F., Arachchi J.K.V., Jeon Y.: Trends in Food Science and Technology 1999, 10, 37. http://dx.doi.org/10.1016/S0924-2244(99)00017-5 otwiera się w nowej karcie
- Anonymous, US Food and Drug Administration. Center for Food Safety and Applied Nutrition, Office of Premarket Approval, GRAS Notices (2001). http://vm.cfsan.fda.gov
- Kong M., Chen X.G., Xing K., Park H.J.: International Journal of Food Microbiology 2010, 144, 51. http://dx.doi.org/10.1016/j.ijfoodmicro.2010.09.012 otwiera się w nowej karcie
- Lim S.H., Hudson S.M.: Carbohydrate Research 2004, 339, 313. http://dx.doi.org/10.1016/j.carres.2003.10.024 otwiera się w nowej karcie
- Papineau A.M., Hoover D.G., Knorr D., Farkas D.F.: Food Biotechnology 1991, 5, 45. http://dx.doi.org/10.1080/08905439109549790 otwiera się w nowej karcie
- Sudarshan N.R., Hoover D.G., Knorr D.: Food Biotechnology 1992, 6, 257. http://dx.doi.org/10.1080/08905439209549838 otwiera się w nowej karcie
- Foster L.J.R., Butt J.: Biotechnology Letters 2011, 33, 417. http://dx.doi.org/10.1007/s10529-010-0435-1 otwiera się w nowej karcie
- Gómez-Estaca J., López de Lacey A., López-Caballero M.E. et al.: Food Microbiology 2010, 27, 889. http://dx.doi.org/10.1016/j.fm.2010.05.012 otwiera się w nowej karcie
- Pereda M., Ponce A.G., Marcovich N.E. et al.: Food Hydrocol- loids 2011, 25, 1372. http://dx.doi.org/10.1016/j.foodhyd.2011.01.001 otwiera się w nowej karcie
- Pranoto Y., Rakshit S.K., Salokhe V.M.: LWT -Food Science and Technology 2005, 38, 859. http://dx.doi.org/10.1016/j.lwt.2004.09.014 otwiera się w nowej karcie
- Zivanovic S., Chi S., Draughon A.E.: Journal of Food Science 2005, 70, M45. http://dx.doi.org/10.1111/j.1365-2621.2005.tb09045.x otwiera się w nowej karcie
- Ko S., Janes M.E., Hettiarachchy N.S., Johnson M.G.: Jour- nal of Food Science 2001, 66, 1006. http://dx.doi.org/10.1111/j.1365-2621.2001.tb08226.x otwiera się w nowej karcie
- Coma V., Martial-Gros A., Garreau S. et al.: Journal of Food Science 2002, 67, 1162. http://dx.doi.org/10.1111/j.1365-2621.2002.tb09470.x otwiera się w nowej karcie
- Coma V., Deschamps A., Martial-Gros A.: Journal of Food Science 2003, 68, 2788. http://dx.doi.org/10.1111/j.1365-2621.2003.tb05806.x otwiera się w nowej karcie
- Portes E., Gardrat C., Castellan A.A., Coma V.: Carbohydrate Polymers 2009, 76, 578. http://dx.doi.org/10.1016/j.carbpol.2008.11.031 otwiera się w nowej karcie
- Kim K.W., Min B.J., Kim Y.T. et al.: LWT -Food Science and Technology 2011, 44, 565. http://dx.doi.org/10.1016/j.lwt.2010.08.00 otwiera się w nowej karcie
- Fernandez-Saiz P., Lagaron J.M., Ocio M.J.: Food Hydrocol- loids 2009, 23, 913. http://dx.doi.org/10.1016/j.foodhyd.2008.06.001 otwiera się w nowej karcie
- Rao M.S., Kanatt S.R., Chawla S.P., Sharma A.: Carbohydrate Polymers 2010, 82, 1243. http://dx.doi.org/10.1016/j.carbpol.2010.06.058 otwiera się w nowej karcie
- López-Caballero M.E., Gómez-Guillén M.C., Pérez-Mateos M., Montero P.: Food Hydrocolloids 2005, 19, 303. http://dx.doi.org/10.1016/j.foodhyd.2004.06.006 otwiera się w nowej karcie
- Motoki M., Aso H., Seguro K., Nio K.: Agricultural and Bio- logical Chemistry 1987, 51, 993. otwiera się w nowej karcie
- Mahmoud R., Savello P.A.: Journal of Dairy Science 1993, 76, 29. http://dx.doi.org/10.3168/jds.S0022-0302(92)77834-5 otwiera się w nowej karcie
- Yildirim M., Hettiarachchy N.S.: Journal of Food Science 1998, 62, 270. http://dx.doi.org/10.1111/j.1365-2621.1998.tb15719.x otwiera się w nowej karcie
- De Carvalho R.A., Grosso C.R.F.: Food Hydrocolloids 2004, 18, 717. http://dx.doi.org/10.1016/j.foodhyd.2003.10.005 otwiera się w nowej karcie
- Ko³odziejska I., Piotrowska B., Bulge M., Tylingo R.: Carbo- hydrate Polymers 2006, 65, 404. http://dx.doi.org/10.1016/j.carbpol.2006.01.025 otwiera się w nowej karcie
- Folk J.E.: Annual Review of Biochemistry 1980, 49, 517. http://dx.doi.org/10.1146/annurev.bi.49.070180.002505 otwiera się w nowej karcie
- Ko³odziejska I., Wojtasz-Paj¹k A., Ogonowska G., Sikorski Z.E.: Bulletin of the Sea Fisheries Institute 2000, 2, 15.
- Roberts G.A.F.: "Chitin Chemistry", 3rd edition, The Mac- millan Press., London 1992. otwiera się w nowej karcie
- Terbojevich M., Cosani A.: "Chitin Handbook" (Ed. Muzzarelli R. A. A., Peter M. G.), Atec Edizioni, Grot- tammare 1997, p. 87.
- Ko³odziejska I., Kaczorowski K., Piotrowska B., Sadowska M.: Food Chemistry 2004, 86, 203. http://dx.doi.org/10.1016/j.foodchem.2003.08.036 otwiera się w nowej karcie
- Chen Y.M., Chung Y.C., Wang L.W. et al.: Journal of Environ- mental Science and Health, Part A 2002, A37, 1379. http://dx.doi.org/10.1007/s10856-007-3072-z otwiera się w nowej karcie
- Zheng L.Y., Zhu J.F.: Carbohydrate Polymers 2003, 54, 527. http://dx.doi.org/10.1016/j.carbpol.2003.07.009 otwiera się w nowej karcie
- Mellegård H., Strand S.P., Christensen B.E. et al.: Interna- tional Journal of Food Microbiology 2011, 148, 48. http://dx.doi.org/10.1016/j.ijfoodmicro.2011.04.023 otwiera się w nowej karcie
- Malinowska-Pañczyk E., Ko³odziejska I., Murawska D., Wo³osewicz G.: Food Technology and Biotechnology 2009, 47, 202. otwiera się w nowej karcie
- Tsai G.J., Su W.H.: Journal of Food Protection 1999, 62, 239. otwiera się w nowej karcie
- Chung Y.C., Chen C.Y.: Bioresource Technology 2008, 99, 2806. http://dx.doi.org/10.1016/j.biortech.2007.06.044 otwiera się w nowej karcie
- Abdollahi M., Rezaei M., Farzi G.: Journal of Food Engineer- ing 2012, 111, 343. http://dx.doi.org/10.1111/j.1365-2621.2011.02917.x otwiera się w nowej karcie
- Piotrowska B., Ko³odziejska I., Januszewska-JóŸwiak K., Wojtasz-Paj¹k A.: "Effect of transglutaminase on the solu- bility of chitosan-gelatin films" in "Advances in chitin science", Institute of Plant Protection, Poznañ 2005, p. 71.
- Vartiainen J., Ratto M., Tapper U. et al.: Polymer Bulletin 2005, 54, 343. http://dx.doi.org/10.1007/s00289-005-0382-5 otwiera się w nowej karcie
- Kong M., Chen X.G., Liu C.S. et al.: Colloids and Surfaces B 2008, 65, 197. http://dx.doi.org/10.1016/j.colsurfb.2008.04.003 otwiera się w nowej karcie
- Staroszczyk H., Sztuka K., Wolska J. et al.: Spectrochimica Acta Part A: Molecular and Biomolecular Spectroscopy 2014, 117, 707. http://dx.doi.org/10.1016/j.saa.2013.09.044 otwiera się w nowej karcie
- Received 25 IX 2014. otwiera się w nowej karcie
- Weryfikacja:
- Politechnika Gdańska
wyświetlono 113 razy
Publikacje, które mogą cię zainteresować
The Physicochemical and Antibacterial Properties of Chitosan-Based Materials Modified with Phenolic Acids Irradiated by UVC Light
- B. Kaczmarek-Szczepańska,
- M. Wekwejt,
- O. Mazur
- + 3 autorów
The mechanical properties and bactericidal degradation effectiveness of tannic acid-based thin films for wound care
- B. Kaczmarek,
- M. Wekwejt,
- K. Nadolna
- + 3 autorów