Charakterystyka izolatów keratyny z piór drobiowych w aspekcie produkcji biopeptydów i biodegradowalnych opakowań - Publikacja - MOST Wiedzy

Wyszukiwarka

Charakterystyka izolatów keratyny z piór drobiowych w aspekcie produkcji biopeptydów i biodegradowalnych opakowań

Abstrakt

Pióra stanowią uciążliwy, masowo produkowany odpad przemysłu spożywczego, który zalega na wysypiskach ze względu na powolne tempo biodegradacji. Składają się one w ok. 90% z keratyny, włóknistego białka, stabilizowanego licznymi wiązaniami disulfidowymi i wodorowymi. Celem niniejszych badań było opracowanie metod przetwarzania keratyny z piór drobiowych z zamiarem otrzymania rozpuszczalnych preparatów białkowych, przeznaczonych do otrzymania enzymatycznych hydrolizatów, będących źródłem bioaktywnych peptydów, lub opakowań biodegradowalnych. Keratynę przeznaczoną do otrzymania biopeptydów ekstrahowano z piór na drodze redukcji wiązań disulfidowych z użyciem alkalicznych roztworów L-cysteiny o różnych stężeniach i różnym pH. Wpływ warunków ekstrakcji białka na jego strukturę zbadano za pomocą spektroskopii w podczerwieni (FT-IR) oraz elektroforezy poliakrylamidowej w warunkach denaturujących (SDS-PAGE), zaś wydajność otrzymywania rozpuszczalnej keratyny obliczono na podstawie ubytku masy piór oraz pomiarów zawartości białek metodą biuretową. Hydrolizat keratynowy, który posłużył do otrzymywania biodegradowalnych materiałów, uzyskano na drodze hydrolizy zasadowej w zmiennych warunkach stężenia NaOH, czasu i mieszania zawiesiny reakcyjnej. Folie uzyskiwano metodą wylewową stosując 30% dodatek plastyfikatora do oczyszczonego hydrolizatu keratynowego.

Cytuj jako

Pełna treść

pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu

Słowa kluczowe

Informacje szczegółowe

Kategoria:
Inna publikacyjna praca zbiorowa (w tym materiały konferencyjne)
Typ:
Inna publikacyjna praca zbiorowa (w tym materiały konferencyjne)
Rok wydania:
2022
Źródła finansowania:
Weryfikacja:
Brak weryfikacji

wyświetlono 325 razy

Publikacje, które mogą cię zainteresować

Meta Tagi