Comparison of efficiency of different sorbents used during clean-up of extracts for determination of polychlorinated biphenyls and pesticide residues in low-fat food
Abstrakt
Określono przydatność i zakres zastosowania kolumienek sorpcyjnych zawierających złoża różnych sorbentów wykorzystywanych do oczyszczania ekstraktów z żywności o zawartości do 20 % tłuszczu z wykorzystaniem techniki ekstrakcji do fazy stałej (SPE). Udowodniono, że zastosowanie kolumienek sorpcyjnych zawierających złoże żelu krzemionkowego modyfikowanego fazą aminopropylową, tlenku glinu bądź krzemianu magnezu do oczyszczania ekstraktów zawierających związki chloroorganiczne z pozostałości lipidów, gwarantuje wysokie wartości odzysków analitów, przy jednoczesnym dobrym oczyszczeniu ekstraktów. Przedstawiono schemat opracowanej procedury oczyszczania ekstraktów żywności zawierających związki chloroorganiczne z wykorzystaniem techniki ekstrakcji do fazy stałej.
Autorzy (2)
Cytuj jako
Pełna treść
pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu
Słowa kluczowe
Informacje szczegółowe
- Kategoria:
- Publikacja w czasopiśmie
- Typ:
- artykuł w czasopiśmie wyróżnionym w JCR
- Opublikowano w:
-
FOOD RESEARCH INTERNATIONAL
nr 43,
strony 831 - 837,
ISSN: 0963-9969 - Język:
- angielski
- Rok wydania:
- 2010
- Opis bibliograficzny:
- Beyer A., Biziuk M.: Comparison of efficiency of different sorbents used during clean-up of extracts for determination of polychlorinated biphenyls and pesticide residues in low-fat food// FOOD RESEARCH INTERNATIONAL. -Vol. 43, nr. iss. 3 (2010), s.831-837
- Weryfikacja:
- Politechnika Gdańska
wyświetlono 107 razy
Publikacje, które mogą cię zainteresować
Solid phase extraction technique - trends, opportunities and applications
- A. Żwir-Ferenc,
- M. Biziuk