Porównanie technik oczyszczania ekstraktów z żywności zawierającej pestycydy chloroorganiczne oraz anality z grupy PCB = The comparison of techniques for the clean-up of food extracts containing organochlorine pesticides and polychlorinated biphenyls
Abstrakt
W pracy przedstawiono wyniki badań dotyczących opracowania metody oczyszczania ekstraktów z żywności o zawartości tłuszczu od 10 do 13% opartej na technice ekstrakcji do fazy stałej przy jakościowym i ilościowym oznaczaniu związków chloroorganicznych. W tym celu porównano odzyski wybranych analitów chloroorganicznych w przypadku zastosowania różnych rozpuszczalników na etapie izolacji analitów z matrycy oraz w przypadku oczyszczania ekstraktów z zastosowaniem różnych technik. Na etapie oczyszczania ekstraktu stosowano technikę SPE bądź technikę SPE poprzedzoną wymrażaniem lub zastosowaniem stężonego kwasu siarkowego.
Autorzy (2)
Cytuj jako
Pełna treść
- Wersja publikacji
- Accepted albo Published Version
- Licencja
- otwiera się w nowej karcie
Słowa kluczowe
Informacje szczegółowe
- Kategoria:
- Publikacja w czasopiśmie
- Typ:
- artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
- Opublikowano w:
-
Nauka Przyroda Technologie
nr 3,
strony 1 - 9,
ISSN: 1897-7820 - Język:
- polski
- Rok wydania:
- 2009
- Opis bibliograficzny:
- Beyer A., Biziuk M.: Porównanie technik oczyszczania ekstraktów z żywności zawierającej pestycydy chloroorganiczne oraz anality z grupy PCB = The comparison of techniques for the clean-up of food extracts containing organochlorine pesticides and polychlorinated biphenyls // Nauka Przyroda Technologie. -Vol. 3., nr. iss. 4 (2009), s.1-9
- Weryfikacja:
- Politechnika Gdańska
wyświetlono 130 razy
Publikacje, które mogą cię zainteresować
Solid phase extraction technique - trends, opportunities and applications
- A. Żwir-Ferenc,
- M. Biziuk