Abstrakt
Application of microwave irradiation for the silication of granular potato starch with silicic acid, and the properties of silicated starch were investigated. Potato starch was esterified on 20 min microwave irradiation of starch with silicic acid, applying the power of 450 or 800Wand, for comparison, on 120 min convectional heating of the reagent blend at 100 ◦C. The degree of esterification and the reaction efficiency did not depend on the silication mode, but they increased with increasing power of the microwave irradiation. The degree of esterification increased with the reagent ratio. The esterification provided either monoesters or crosslinked esters of retained granularity, insignificantly disrupted crystallinity, and high hydrophobicity. An increased dose of silicic acid in the reaction mixtures provided thermally more stable crosslinked esters.
Cytowania
-
2 3
CrossRef
-
0
Web of Science
-
2 3
Scopus
Autorzy (2)
Cytuj jako
Pełna treść
- Wersja publikacji
- Accepted albo Published Version
- Licencja
- otwiera się w nowej karcie
Słowa kluczowe
Informacje szczegółowe
- Kategoria:
- Publikacja w czasopiśmie
- Typ:
- artykuł w czasopiśmie wyróżnionym w JCR
- Opublikowano w:
-
CARBOHYDRATE POLYMERS
nr 81,
strony 599 - 606,
ISSN: 0144-8617 - Język:
- angielski
- Rok wydania:
- 2010
- Opis bibliograficzny:
- Staroszczyk H., Janas P.: Microwave-assisted preparation of potato starch silicated with silicic acid// CARBOHYDRATE POLYMERS. -Vol. 81, nr. 3 (2010), s.599-606
- DOI:
- Cyfrowy identyfikator dokumentu elektronicznego (otwiera się w nowej karcie) 10.1016/j.carbpol.2010.03.017
- Weryfikacja:
- Politechnika Gdańska
wyświetlono 167 razy
Publikacje, które mogą cię zainteresować
Rheology of potato starch chemically modified with microwave-assisted reactions
- H. Staroszczyk,
- M. Fiedorowicz,
- J. Opalińska-Piskorz
- + 1 autorów