Microwave-assisted preparation of potato starch silicated with silicic acid - Publikacja - MOST Wiedzy

Wyszukiwarka

Microwave-assisted preparation of potato starch silicated with silicic acid

Abstrakt

Application of microwave irradiation for the silication of granular potato starch with silicic acid, and the properties of silicated starch were investigated. Potato starch was esterified on 20 min microwave irradiation of starch with silicic acid, applying the power of 450 or 800Wand, for comparison, on 120 min convectional heating of the reagent blend at 100 ◦C. The degree of esterification and the reaction efficiency did not depend on the silication mode, but they increased with increasing power of the microwave irradiation. The degree of esterification increased with the reagent ratio. The esterification provided either monoesters or crosslinked esters of retained granularity, insignificantly disrupted crystallinity, and high hydrophobicity. An increased dose of silicic acid in the reaction mixtures provided thermally more stable crosslinked esters.

Cytowania

  • 2 3

    CrossRef

  • 0

    Web of Science

  • 2 3

    Scopus

Autorzy (2)

Cytuj jako

Pełna treść

pobierz publikację
pobrano 165 razy
Wersja publikacji
Accepted albo Published Version
Licencja
Creative Commons: CC-BY-NC-ND otwiera się w nowej karcie

Słowa kluczowe

Informacje szczegółowe

Kategoria:
Publikacja w czasopiśmie
Typ:
artykuł w czasopiśmie wyróżnionym w JCR
Opublikowano w:
CARBOHYDRATE POLYMERS nr 81, strony 599 - 606,
ISSN: 0144-8617
Język:
angielski
Rok wydania:
2010
Opis bibliograficzny:
Staroszczyk H., Janas P.: Microwave-assisted preparation of potato starch silicated with silicic acid// CARBOHYDRATE POLYMERS. -Vol. 81, nr. 3 (2010), s.599-606
DOI:
Cyfrowy identyfikator dokumentu elektronicznego (otwiera się w nowej karcie) 10.1016/j.carbpol.2010.03.017
Bibliografia: test
  1. Bélard, L., Dole, P., & Avérous, L. (2005). Current progress on biodegradable materials based on plasticized starch. Australian Journal of Chemistry, 58, 457-460. otwiera się w nowej karcie
  2. Bellon-Maurel, V., Vallat, C., & Goffinet, D. (1995). Quantitative analysis of individual sugars during starch hydrolysis by FT-IR/ATR spectrometry. Part I: Multivari- ate calibration study-repeatibility and reproducibility. Applied Spectroscopy, 49, 556-562. otwiera się w nowej karcie
  3. Cael, J. J., Koenig, J. L., & Blackwell, J. (1975). Infrared and Raman spectroscopy of carbohydrates. Part VI: Normal coordinate analysis of V-amylose. Biopolymers, 14, 1885-1903. otwiera się w nowej karcie
  4. Gerard, C., Colonna, P., Buleon, A., & Planchot, V. (2001). Amylolysis of maize mutant starches. Journal of the Science of Food and Agriculture, 81, 1281-1287. otwiera się w nowej karcie
  5. Kappe, C. O., & Dallinger, D. (2009). Controlled microwave heating in modern organic synthesis: Highlights form the 2004-2008 literature. Molecular Diversity, 13, 71-193. otwiera się w nowej karcie
  6. Kizil, R., Irudayaraj, J., & Seetharaman, K. (2002). Characterization of irradiated starches by using FT-Raman and FTIR spectroscopy. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 50, 3912-3918. otwiera się w nowej karcie
  7. Lewandowicz, G., Fornal, J., Walkowski, A., Mączyński, M., Urbaniak, G., & Szymańska, G. (2000). Starch esters obtained by microwave irradiation-structure and func- tionality. Industrial Crops and Products, 11, 249-257. otwiera się w nowej karcie
  8. Lii, C. Y., Chen, H. H., Lu, S., & Tomasik, P. (2003a). Electrosynthesis k-carrageenan complexes with gelatin. Journal of Polymer and the Environment, 11, 115-121. otwiera się w nowej karcie
  9. Lii, C. Y., Chen, H. H., Lu, S., & Tomasik, P. (2003b). Electrosynthesis of k- carrageenan-ovalbumin complexes. International Journal of Food Science and Technology, 38, 787-793. otwiera się w nowej karcie
  10. Lii, C. Y., Liaw, S. C., Lai, V. M.-F., & Tomasik, P. (2002). Xanthan gum-gelatin com- plexes. European Polymer Journal, 38, 1377-1381. otwiera się w nowej karcie
  11. Lii, C. Y., Liaw, S. C., & Tomasik, P. (2003). Xanthan gum-ovoalbumin complexes. Polish Journal of Food and Nutrition Sciences, 12(3), 25-29. otwiera się w nowej karcie
  12. Lii, Ch-y., Tomasik, P., Zaleska, H., Liaw, S.-Ch., & Lai, M.-F. (2002). Carboxymethyl cellulose-gelatin complexes. Carbohydrate Polymers, 50, 19-26. otwiera się w nowej karcie
  13. Lii, C. Y., Zaleska, H., & Tomasik, P. (2002). Electrosynthesis of carboxymethyl cellulose-ovoalbumin complexes. Journal of Food Engineering, 53, 249-257. otwiera się w nowej karcie
  14. Mao, G.-J., Wang, P., Meng, X.-S., Zhang, X., & Zheng, T. (2006). Crosslinking of corn starch with sodium trimetaphosphate in solid state by microwave irradiation. Journal of Applied Polymer Science, 102, 5854-5860.
  15. Najgebauer, D., Grega, T., Sady, M., & Tomasik, P. (2003). Polymeric complexes from casein and starch phosphate: Characteristics and enzyme susceptibility. Journal of Polymer and the Environment, 12, 17-25.
  16. Najgebauer, D., Grega, T., Sady, M., & Tomasik, P. (2004). Polymeric complexes of cornstarch and waxy cornstarch phosphates with milk casein and their perfor- mance as biodegradable materials. Molecules, 9, 550-567. otwiera się w nowej karcie
  17. Namazi, H., Mosadegh, M., & Dadkhah, A. (2009). New intercalated layer nanocom- posites based on synthesized starch-g-PCL prepared via solution intercalation and in situ polymerization methods: As a comparative study. Carbohydrate Poly- mers, 75, 665-669. otwiera się w nowej karcie
  18. Neves, G. M., Lenza, R. F. S., & Vasconcelos, W. L. (2002). Evaluation of the influence of microwaves in the structure of silica gels. Materials Research, 5, 447-451. otwiera się w nowej karcie
  19. Park, H.-M., Lee, W.-K., Park, Ch.-Y., Cho, W.-J., & Ha, Ch.-S. (2003). Environmentally friendly polymer hybrids. Part I. Mechanical, thermal, and barrier properties of thermoplastic starch/clay nanocomposities. Journal of Materials Science, 38, 909-915. otwiera się w nowej karcie
  20. Rhim, J.-W., & Ng, P. K. W. (2007). Natural biopolymer-based nanocomposite films for packaging applications. Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 47, 411-433. otwiera się w nowej karcie
  21. Richter, M., Augustat, S., & Schierbaum, F. (1968). Ausgewählte Methoden der Stärke- chemie. Leipzig: VEB Fachbuch Verlag.
  22. Rutiaga, M. O., Galan, L. J., Morales, L. H., Gordon, S. H., Imam, S. H., Orts, W. J., et al. (2005). Mechanical property and biodegradability of cast films prepared from blends of oppositely charged biopolymers. Journal of Polymers and the Environ- ment, 13(2), 185-191. otwiera się w nowej karcie
  23. Sekkal, M., Dincq, V., Legrand, P., & Huvenne, J. P. (1995). Investigation of the glycosidic linkages in several oligosaccharides using FT-IR and FT Raman spec- troscopies. Journal of Molecular Structure, 349, 349-352. otwiera się w nowej karcie
  24. Smits, A. L. M., Ruhnau, F. C., Vliegenthart, J. F. G., van Soest, U., & J.J.G. (1998). Ageing of starch based systems as observed with FT-IR and solid state NMR spectroscopy. Starch/Stärke, 50, 478-483. otwiera się w nowej karcie
  25. Staroszczyk, H. (2009a). Microwave-assisted boration of potato starch. Polimery, 54, 31-41. otwiera się w nowej karcie
  26. Staroszczyk, H. (2009b). Microwave-assisted silication of potato starch. Carbohy- drate Polymers, 77, 506-515. otwiera się w nowej karcie
  27. Staroszczyk, H., Fiedorowicz, M., Zhong, W., Janas, P., & Tomasik, P. (2007). Microwave-assisted solid-state sulphation of starch. e-Polymers, 140. otwiera się w nowej karcie
  28. Staroszczyk, H., & Janas, P. (2010). Microwave-assisted synthesis of zinc derivatives of potato starch. Carbohydrate Polymers, 80, 962-969. otwiera się w nowej karcie
  29. Staroszczyk, H., & Tomasik, P. (2005). Facile synthesis of potato starch sulfate mag- nesium salts. e-Polymers, 080. otwiera się w nowej karcie
  30. Staroszczyk, H., Tomasik, P., Janas, P., & Poreda, A. (2007). Esterification of starch with sodium selenite and selenate. Carbohydrate Polymers, 69, 299-304. otwiera się w nowej karcie
  31. Tang, X., Alavi, S., & Herald, T. J. (2008). Effects of plasticizers on the structure and properties of starch-clay nanocomposite films. Carbohydrate Polymers, 74, 552-558. otwiera się w nowej karcie
  32. Tang, S., Zou, P., Xiong, H., & Tang, H. (2008). Effect of nano-SiO2 on the per- formance of starch/polyvinyl alcohol blend films. Carbohydrate Polymers, 72, 521-526. otwiera się w nowej karcie
  33. Tolstoguzov, V. B. (1986). Functional properties of protein-polysaccharide mixtures. In J. R. Mitchell, & D. A. Ledward (Eds.), Functional properties of food macro- molecules (pp. 385-415). London: Elsevier Applied Science.
  34. Tomasik, P., & Schilling, Ch. H. (2004). Chemical modification of starch. Advances in Carbohydrate Chemistry and Biochemistry, 59, 175-403. otwiera się w nowej karcie
  35. Uchino, T., Sakka, T., Hotta, K., & Iwasaki, M. (1989). Attenuated total reflectance Fourier-transform infrared spectra of a hydrated sodium silicate glass. Journal of the American Ceramic Society, 72, 2173-2175. otwiera się w nowej karcie
  36. Uchino, T., Sakka, T., & Iwasaki, M. (1991). Interpretation of hydrated states of sodium silicate glasses by infrared and Raman analysis. Journal of the American Ceramic Society, 74, 306-313. otwiera się w nowej karcie
  37. Wilhelm, H.-M., Sierakowski, M.-R., Souza, G. P., & Wypych, F. (2003). Starch films reinforced with mineral clay. Carbohydrate Polymers, 52, 101-110. otwiera się w nowej karcie
  38. Wilson, R. H., & Belton, P. S. (1988). A Fourier-transform infrared study of wheat starch gels. Carbohydrate Research, 180, 339-344. otwiera się w nowej karcie
  39. Wilson, R. H., Goodfellow, B. J., & Belton, P. (1988). Fourier transform infrared spectroscopy for the study of food biopolymers. Food Hydrocolloids, 2, 169-178. otwiera się w nowej karcie
  40. Yu, L., Dean, K., & Li, L. (2006). Polymer blends and composites from renewable resources. Progress in Polymer Science, 31, 576-602. otwiera się w nowej karcie
  41. Zaleska, H., Ring, S. G., & Tomasik, P. (2000). Apple pectin complexes with whey protein isolate. Food Hydrocolloids, 14, 377-382. otwiera się w nowej karcie
  42. Zaleska, H., Ring, S. G., & Tomasik, P. (2001). Complexes of potato starch with casein. International Journal of Food Science and Technology, 36, 509-515. otwiera się w nowej karcie
  43. Zaleska, H., Ring, S., & Tomasik, P. (2001). Electrosynthesis of potato starch-whey protein isolate complexes. Carbohydrate Polymers, 45, 89-94. otwiera się w nowej karcie
  44. Zaleska, H., Tomasik, P., & Lii, Ch-y. (2002). Formation of carboxymethyl cellulose- casein complexes by electrosynthesis. Food Hydrocolloids, 16, 215-224. otwiera się w nowej karcie
  45. Zhao, R., Torley, P., & Halley, P. J. (2008). Emerging biodegradable materials: Starch-and protein-based bio-nanocomposites. Journal of Materials Science, 43, 3058-3071. otwiera się w nowej karcie
Weryfikacja:
Politechnika Gdańska

wyświetlono 125 razy

Publikacje, które mogą cię zainteresować

Meta Tagi