Abstrakt
Silication of potato starch was performed by microwave irradiation and convectional heating of starch with sodium metasilicate. The study has shown that microwaves offered more selective silication thanconvectional heating. Depending on the dose of metasilicate products of either monoesterification or crosslinking esterification were formed. Increase in the amount of the silicating agent favoured crosslinking of starch. In the case of microwave irradiation, the C-O-SiO2Na moieties were formed, whereas the convectional heating generated the C-O-Si-O-Si-O-C crosslinks.
Cytowania
-
1 5
CrossRef
-
0
Web of Science
-
1 6
Scopus
Autor (1)
Cytuj jako
Pełna treść
pobierz publikację
pobrano 141 razy
- Wersja publikacji
- Accepted albo Published Version
- Licencja
- otwiera się w nowej karcie
Słowa kluczowe
Informacje szczegółowe
- Kategoria:
- Publikacja w czasopiśmie
- Typ:
- artykuł w czasopiśmie wyróżnionym w JCR
- Opublikowano w:
-
CARBOHYDRATE POLYMERS
nr 77,
wydanie 3,
strony 506 - 515,
ISSN: 0144-8617 - Język:
- angielski
- Rok wydania:
- 2009
- Opis bibliograficzny:
- Staroszczyk H.: Microwave-assisted silication of potato starch// CARBOHYDRATE POLYMERS. -Vol. 77, iss. 3 (2009), s.506-515
- DOI:
- Cyfrowy identyfikator dokumentu elektronicznego (otwiera się w nowej karcie) 10.1016/j.carbpol.2009.01.025
- Weryfikacja:
- Politechnika Gdańska
wyświetlono 154 razy