Warzywa jako narzędzie wykorzystywane w biomonitoringu metali ciężkich - Publikacja - MOST Wiedzy

Wyszukiwarka

Warzywa jako narzędzie wykorzystywane w biomonitoringu metali ciężkich

Abstrakt

W ostatnich dekadach miały miejsce istotne zmiany w gospodarce i to zarówno w skali globalnej jak i regionalnej oraz lokalnej. W sposób istotny wzrosło zapotrzebowanie na energię, transport ludzi i towarów. Tym zmianom w coraz większym stopniu towarzyszy wzrost dbałości o stan środowiska. Dlatego też coraz więcej uwagi zwraca się na coraz dokładniejszy monitoring i kontrolę poziomu zanieczyszczenia poszczególnych elementów środowiska i procesów, które w nich zachodzą. Do niedawna ocena stopnia zanieczyszczenia środowiska dokonywana była wyłącznie w oparciu o wyniki pomiarów zawartości zarówno parametrów sumarycznych takich jak: CHZT, BZT, BTEX, OWO, VOC, jak i wyników oznaczeń szerokiego spektrum ksenobiotyków należących do takich indywiduów i grup związków chemicznych jak na przykład: NH4+, NO3-, związki Hg, związki Cd, związki Fe, związki Ca. Pomimo, że wyniki analizy próbek środowiskowych pochodzących z monitoringu chemicznego dostarczają szczegółowych informacji na temat danego zanieczyszczenia, to nie są wystarczające do pełnej oceny stopnia zanieczyszczenia badanego elementu środowiska, ze względu na:  brak informacji o możliwych wzajemnych oddziaływaniach substancji toksycznych (synergizm addycyjny, synergizm hiperaddycyjny, antagonizm),  niemożność oznaczenia związków chemicznych, które nie podlegają uregulowaniom prawnym, do których należą nowe związki pojawiające się w środowisku oraz związki dotychczas niezidentyfikowane. W związku z tym zaczęto na coraz większą skalę wykorzystywać metodyki, w których do oceny stanu poszczególnych elementów środowiska wykorzystuje się organizmy żywe traktowane jako organizmy biowskaźnikowe lub biomonitory. W literaturze można znaleźć informacje o możliwości wykorzystania do tego celu szerokiej gamy organizmów żywych. Takim przykładem mogą być określone gatunki roślin zdolnych do pobierania i kumulowania dużych ilości zanieczyszczeń w organach nadziemnych. Szczególną predyspozycję do akumulacji metali ciężkich w górnych częściach wykazują warzywa. Warzywa wykorzystywane są w biomonitoringu środowiska głównie jako narzędzie do oceny stopnia zanieczyszczenia gleby. Oznaczenie zawartości metali ciężkich zaakumulowanych w warzywach może stanowić źródło informacji na temat źródła i zasięgu oddziaływania emisji zanieczyszczenia.

Cytuj jako

Pełna treść

pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu

Słowa kluczowe

Informacje szczegółowe

Kategoria:
Publikacja w czasopiśmie
Typ:
artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
Opublikowano w:
Analityka: Nauka i Praktyka strony 50 - 52,
ISSN: 1509-4650
Język:
polski
Rok wydania:
2014
Opis bibliograficzny:
Szczygłowska M., Bodnar M., Konieczka P., Namieśnik J.: Warzywa jako narzędzie wykorzystywane w biomonitoringu metali ciężkich// Analityka : nauka i praktyka. -., nr. 2 (2014), s.50-52
Weryfikacja:
Politechnika Gdańska

wyświetlono 107 razy

Publikacje, które mogą cię zainteresować

Meta Tagi