prof. dr hab. inż. Andrzej Wasik
Publications
Filters
total: 91
Catalog Publications
Year 2012
-
QuEChERS - szybkość i łatwość w przygotowaniu próbek
PublicationSkomplikowany skład matrycy oraz śladowe poziomy oznaczanych składników stanowiły główny problem przy oznaczaniu związków organicznych w produktach żywności. Na przestrzeni lat opracowano wiele technik przygotowania próbek stałych jednak większość z nich zużywa duże ilości rozpuszczalników, są czasochłonne, kosztowne oraz do przeprowadzenia potrzebują wykwalifikowanego personelu.Potrzeba prostej, taniej techniki, którą można zastosować...
-
Seasonal changes in organotin compounds in water and sediment samples from the semi-closed Port of Gdynia
PublicationThe effect of seasonal changes on the distribution of organotin compounds (OTC) in the sediments and seawaterfrom the docks of the Port of Gdynia was investigated. Sediment and seawater samples were collectedfrom four industrial docks in February (winter) and June (summer) in 2009. The samples were analyzed forbutyltin, phenyltin, octyltin, and tricyclohexyltin (total of 9 OTC derivatives). The fine fraction (b0.063 mm)accumulated...
-
Syntetyczne słodziki-czy powinniśmy się ich bać?
PublicationŻywność produkowana na skalę masową zawiera szereg różnorodnych dodatków. Niektóre z nich zwiększają jej trwałość (konserwanty), inne dodają koloru (barwniki), jeszcze inne zmieniają teksturę (zagęszczacze, spulchniacze). Szczególną rolę wśród tych dodatków pełnią syntetyczne substancje słodzące. Nie tylko pozwalają nanadanie żywności tak pożądanego smaku słodkiego, lecz również czynią ją mniej kaloryczną, przyjazną diabetykom...
-
The content of high-intensity sweeteners in different categories of foods available on the Polish market
PublicationThe objective of this study was to measure the concentrations of nine high-intensity sweeteners (acesulfame-K, aspartame, alitame, cyclamate, dulcin, neohesperidin DC, neotame, saccharin and sucralose) in different categories of food available on the Polish market. Over 170 samples of different brands of beverages, yoghurts, fruit preparations, vegetable preserves and fish products were analysed using an analytical procedure based...
Year 2011
-
Determination of high-intensity sweeteners in beverages by high-performance liquid chromatography with mass spectrometry detection.
PublicationThe objective of the present study was to measure the concentration of nine high intensity sweeteners (acesulfame-K, aspartame, alitame, cyclamate, dulcin, neohesperidin dihydrochalcon, neotame, saccharin and sucralose) in different types of beverages available on the polish market. The proposed methodology reported here consists of a extraction with buffer composed of formic acid and N,N-diisopropylethylamine (pH 4.5) followed...
-
Determination of nine high-intensity sweeteners in various foods by high-performance liquid chromatography with mass spectrometric detection
PublicationAn analytical procedure involving solid-phase extraction (SPE) and high-performance liquid chromatography-mass spectrometry has been developed for the determination of nine high-intensity sweeteners authorised in the EU; acesulfame-K (ACS-K), aspartame (ASP), alitame (ALI), cyclamate (CYC), dulcin (DUL), neohesperidin dihydrochalcone (NHDC), neotame (NEO), saccharin (SAC) and sucralose (SCL) in a variety of food samples (i.e. beverages,...
Year 2010
-
Determination of Butyltin Species in Sea Water Samples Using Solid Phase Extraction Followed by Liquid Chromatography - Tandem Mass Spectrometry
PublicationReverse phase liquid chromatography (RP-HPLC)-electrospray ionization-tandem mass spectrometry (ESI-MS-MS) was evaluated for the analysis of TBT using solid phase extraction as sample preparation method. TBT was extracted from acidified water samples (spiked with tripropyltin as internal standard) using reversed phase polymeric Strata-X cartridges. Analytes were eluted from cartridges using acetonitrile-water mixture and the volume...
-
Modeling of chromatographic lipophilicity of food synthetic dyes estimated on different columns
PublicationBadano parametry retencyjne wybranych syntetycznych barwników żywności z wykorzystaniem techniki RP-HPLC z wykorzystaniem kolumn z chemicznie modyfikowanym wypełnieniem typu C-8, C-16, C-18 oraz CN.Uzyskane wyniki mogą być podstawą do stwierdzenia, że badane związki charakteryzują się podobnymi parametrami retencyjnymi w stosunku do kolumn z fazą stacjonarną typu C-8, C-16 oraz C-18.
-
Retention behaviour of some high-intensity sweeteners on different SPE sorbents
PublicationThe objective of this paper is to provide information about application of solid phase extraction (SPE) for isolation of nine high-intensity sweeteners (acesulfame-K, alitame, aspartame, cyclamate, dulcin, neotame, saccharin, sucralose and neohesperidin dihydrochalcone) from aqueous solutions. The influence of several types of LC-MS compatible buffers (different pH values and compositions) on their recovery has been studied and...
-
Sztuczna słodzycz wokół nas
PublicationSyntetyczne słodziki o dużej mocy słodzącej stanowią ważną klasę dodatków do żywności, które są szeroko stosowane w przemyśle spożywczym. Główną cechą tych zwykle niskokalorycznych środków jest bardzo intensywny słodki smak. Producenci żywności, mając na uwadze osiągnięcie lepszych doznań smakowych, stosują coraz to nowe typy słodzików bądź ich różne mieszaniny. Zapotrzebowanie na żywność z substancjami słodzącymi nieustannie rośnie....
-
Związki cynoorganiczne
PublicationW rozdziale przedstawiono ogólny przegląd technik oznaczania pochodnych cynoorganicznych w osadach dennych. Zamieszczono również szczegółowy opis metodyki oznaczania tych związków opracowanej na Wydziale Chemicznym Politechniki Gdańskiej w Katedrze Chemii Analitycznej. Polega ona na ekstrakcji analitów za pomocą roztworu kwasu octowego i octanu sodu w metanolu z dodatkiem odczynnika kompleksującego. Ekstrakcję prowadzi się w podwyższonej...
Year 2009
-
Analytical methodologies for determination of artificial sweeteners in foodstuffs- a review
PublicationArtificial high-intensity sweeteners are more and more frequently used for food production. Food industry tends to highlight beneficial aspects of their use, such as tooth-friendliness, rising-up quality of life of those suffering from different forms of diabetes and possibility of weight control without sacrificing favorite unhealthy drinks or snacks. On the other hand some of the consumers are deeply concerned about safety of...
-
Determination of Nine Intense Sweeteners in Foodstuffs by High-Performance Liquid Chromatography and Evaporative Light-Scattering Detection: Interlaboratory Study
PublicationW pracy przedstawiono wyniki badań międzylaboratoryjnych, opracowanej wcześniej metody jednoczesnego oznaczania dziewięciu słodzików o wysokiej mocy w produktach żywnościowych. W badaniach wzięło udział siedem laboratoriów (Belgia, Niemcy, Portugalia). W rezultacie dowiedziono, iż opracowana metoda umożliwia uzyskanie dokładnych, powtarzalnych i odtwarzalnych wyników analiz dla wszystkich badanych słodzików i typów żywności.
Year 2008
-
On new concepts in computer control of auxiliary gas chromatographic equipment = Nowe koncepcje dotyczące komputerowego sterowania wyposażeniem pomocniczym w chromatografii gazowej
PublicationChromatografia gazowa była pierwszą techniką analityczną poddaną kontroli komputera, jeszcze przed pojawieniem się komputerów osobistych. W związku z niewystarczającą granicą oznaczalności i rozdzielczością, nawet najbardziej najlepszych systemów, technika ta często wiązana jest z etapem wstępnego przygotowania próbki (izolacji i wzbogacania analitów), realizowanych w odrębnych urządzeniach pomocniczych. Bywają one dość złożone...
-
Organotin compounds in marine sediments
PublicationZwiązki cynoorganiczne są szeroko wykorzystywane w różnych sektorach gospodarki. Farby zawierające czynniki przeciwporostowe (biocydy), były wykorzystywane w ochronie przeciwkorozyjnej kadłubów statków i okrętów, są głównym źródłem emisji trójbutylo- i trójfenylocyny do środowiska morskiego.Międzynarodowa Organizacja Morska (IMO) wprowadziła w roku 2001 powszechny zakaz stosowania tych związków jako biocydów w powłokach malarskich....
-
The content of butyl- and phenyltin derivatives in the sediment from the Port of Gdansk
PublicationPróbki osadów portowych były pobierane dwukrotnie (2003 i 2005)z różnych nabrzeży w Porcie Gdańsk. Rdzenie o długości 25 cm były dzielone na warstwy o grubości 2 i 5cm i po odpowiednim przygotowaniu (w tym także analizie sitowej) były poddawane analizie na zawartość związkow cynoorganicznych.W analizowanych póbkach (o różnej granulacji cząstek osadu) wykryto i oznaczono względnie duże stężenie TBT, DBT, MBT oraz MPhT. Osady portowe...
Year 2007
-
Advances in passive sampling in environmental studies
PublicationDozymetria pasywna stanowi użyteczne narzędzie wykorzystywane w monitoringu środowiskowym. W pracy zostały zawarte nowe rozwiązania i udoskonalenia istniejących próbników pasywnych oraz praktyczne ich wykorzystanie w monitoringu środowiskowym.
-
Optimisation of pressurised liquid extraction for elimination of sulphur interferences during determination of organotin compounds in sulphur-rich sediments by gas chromatography with flame photometric detection
PublicationOpracowano metodę analizy osadów dennych na zawartość związków cynoorganicznych (MBT, DBT, TBT, MPhT, DPhT, TPhT) przy użyciu przyspieszonej ekstrakcji rozpuszczalnikiem i chromatografii gazowej z detektorem płomieniowo-fotometrycznym. Detektor ten pozwala selektywnie wykrywać niewielkie ilości pochodnych cynoorganicznych. Niestety, bardzo często spotykana w osadach siarka oraz jej pochodne zakłócają sygnał detektora. Z tego względu...
-
Preparation of soil and sediment samples for the determination of organometallic compounds
PublicationZwiązki metaloorganiczne są szeroko stosowane niemal we wszystkich gałęziach przemysłu. W wyniku ich emisji, zarówno ze źródeł naturalnych jak i antropogenicznych, nastąpiło ich rozprzestrzenienie w środowisku, w którym ulegają szeregowi przemian chemicznych. Niektóre z tych związków charakteryzują się wysoką toksycznością. W oparciu o literaturę naukową dotyczącą procedur oznaczania wybranych związków metaloorganicznych rtęci,...
Year 2006
-
Badanie zanieczyszczenia osadów portowych związkami cynoorganicznymi
PublicationTributylocyna (TBT) jest składnikiem farb przeciwporostowych, stosowanych przez przemysł stoczniowy do zabezpieczania powierzchni stalowych na statkach przed ich porastaniem przez glony i skorupiaki. TBT dostaje sie do środowiska podczas malowania oraz eksploatacji statków - zanieczyszczając w szczególności wody i osady portowe oraz glebę wokół suchych doków.
seen 2227 times