dr inż. Iwona Hołowacz
Employment
- Profesor uczelni ze stop. nauk. dr at Department of Process Engineering and Chemical Technology
Publications
Filters
total: 34
Catalog Publications
Year 2022
-
Wpływ stężenia cząstek ciała stałego na szybkość desorpcji amoniaku
PublicationZbadano wpływ stężenia cząstek ciała stałego na szybkość desorpcji amoniaku z fazy ciekłej do przepływającego powietrza. Badania przeprowadzono w kolumnie barbotażowej, stosując zawiesiny tlenku glinu lub celulozy o stężeniach do 6% (mas.) w wodnym roztworze amoniaku o stężeniu 0,4% (mas.). Wyznaczono stopień desorpcji amoniaku oraz objętościowy współczynnik przenikania masy. W zawiesinach tlenku glinu, zarówno stopień desorpcji...
Year 2020
-
Influence of alkaline and oxidative pre-treatment of waste corn cobs on biohydrogen generation efficiency via dark fermentation
PublicationStages of waste corn cobs processing leading to the production of biohydrogen via dark fermentation are presented and discussed in this paper. Firstly, the effects of pretreatment conditions i.e. alkaline, alkaline-oxidizing and Fenton oxidizing pre-treatment of lignocellulosic biomass on the removal of lignin were examined. The solid residue obtained in the first stage was subjected to saccharification by means of enzymatic hydrolysis....
Year 2018
-
Comparison and Optimization of Saccharification Conditions of Alkaline Pre-Treated Triticale Straw for Acid and Enzymatic Hydrolysis Followed by Ethanol Fermentation
PublicationThis paper concerns the comparison of the efficiency of two-stage hydrolysis processes, i.e., alkaline pre-treatment and acid hydrolysis, as well as alkaline pre-treatment followed by enzymatic hydrolysis, carried out in order to obtain reducing sugars from triticale straw. For each of the analyzed systems, the optimization of the processing conditions was carried out with respect to the glucose yield. For the alkaline pre-treatment,...
-
Hydrogen production from biomass using dark fermentation
PublicationHydrogen applicability in the power, chemical and petrochemical industries is constantly growing. Efficientmethods of hydrogen generation from renewable sources, including waste products, are currently being de-veloped, even though hydrogen is mainly produced through steam reforming or thermal cracking of natural gasor petroleum fractions. In paper alternative methods of hydrogen production with a particular emphasis on darkfermentation...
-
Key issues in modeling and optimization of lignocellulosic biomass fermentative conversion to gaseous biofuels
PublicationThe industrial-scale production of lignocellulosic-based biofuels from biomass is expected to benefit society and the environment. The main pathways of residues processing include advanced hydrolysis and fermentation, pyrolysis, gasification, chemical synthesis and biological processes. The products of such treatment are second generation biofuels. The degree of fermentation of organic substances depends primarily on their composition...
-
Pretreatment of Lignocellulosic Materials as Substrates for Fermentation Processes
PublicationLignocellulosic biomass is an abundant and renewable resource that potentially contains large amounts of energy. It is an interesting alternative for fossil fuels, allowing the production of biofuels and other organic compounds. In this paper, a review devoted to the processing of lignocellulosic materials as substrates for fermentation processes is presented. The review focuses on physical, chemical, physicochemical, enzymatic,...
-
Proces konwersji biomasy lignocelulozowej na drodze hydrolizy zasadowej i utleniania
PublicationDo najbardziej nowoczesnych i przyszłościowych metod chemicznych obróbki wstępnej masy lignocelulozowej zalicza się wykorzystanie ozonu. Ozon w znacznym stopniu degraduje ligninę, ale nie narusza struktury celulozy i hemicelulozy, która w rezultacie pozostaje dostępna do bezpośredniego kontaktu z enzymami i mikroorganizmami. Ozonoliza to możliwość prowadzenia procesu w warunkach temperatury i ciśnienia otoczenia. Nie ma miejsca...
Year 2013
-
Biokonwersja gliceryny odpadowej do wodoru przez bakterie Enterobacter aerogenes
PublicationBadano możliwości produkcji wodoru w procesie ciemnej fermentacji beztlenowej z pożywki tioglikolanowej z dodatkiem gliceryny przez bakterie Enterobacter aerogenes. Przetestowano stanowisko umożliwiające prowadzenie fermentacji, odbiór i analitykę produktów lotnych i medium ciekłego. Uzyskano dobrą powtarzalność doświadczeń. Stwierdzono, że gliceryna jest trudniej przyswajalna przez bakterie niż np. glukoza, stąd ilość gazu powstającego...
-
Kontrola procesu wytwarzania biowodoru z gliceryny podczas fermentacji beztlenowej
PublicationProdukcja wodoru z biomasy z wykorzystaniem procesów biologicznych jest korzystną ekonomicznie alternatywą w porównaniu do otrzymywania wodoru np. na drodze zgazowania, pirolizy, czy przez rozkład biomasy w warunkach nadkrytycznych. Wśród biologicznych procesów otrzymywania wodoru, za najbardziej obiecującą uważa się ciemną fermentację wodorową, w której substraty organiczne są przekształcane bez udziału światła przez bakterie...
Year 2012
-
Oczyszczanie ścieków poprodukcyjnych i z periodycznego mycia i czyszczenia instalacji w zakładzie mleczarskim techniką separacji pianowej
PublicationZaproponowano zastosowanie separacji pianowej do usuwania i zagęszczania białek i anionowych substancji powierzchniowo czynnych ze ścieków poprodukcyjnych powstających w zakładzie mleczarskim. Stwierdzono, że dzięki zastosowaniu wymienionej techniki można nie tylko wydzielić składniki białkowe ze strumieni poprodukcyjnych, ale także odzyskiwać i kierować do ponownego zastosowania anionowej środki powierzchniowo czynne.
-
Rola polisacharydów w separacji pianowej białek serwatkowych
PublicationW pracy zaproponowano zastosowanie polisacharydów: gumy ksantanowej, gumy arabskiej i gumy karaya, jako addytywów w separacji pianowej białek serwatkowych. Badania wykazały, że efektywność separacji pianowej z wymienionymi polisacharydami zmierzona za pomocą stopnia wyflotowania i współczynnika wzbogacenia, wzrasta w stosunku do roztworów czystych białek serwatkowych.
-
Wpływ parametrów procesowych na wielkość powierzchni międzyfazowej generowanej w kolumnie do współprądowej flotacji białek serwatkowych
PublicationPrzeprowadzono badania wpływu parametrów procesowych na wielkość pęcherzy powietrza i stopień zatrzymania gazu we współprądowej kolumnie barbotażowej do flotacji białek serwatkowych. Stwierdzono, że na wielkość powierzchni międzyfazowej gaz-ciecz można wpływać poprzez zmianę: prędkości przepływu gazu, pH roztworu oraz w wyniku wprowadzenia do roztworu substancji powierzchniowo czynnych palmitynianu sodu i cytrynianu trietylu.
Year 2011
-
Dodatki do żywności wspomagające separację pianową białek serwatkowych
PublicationZbadano możliwości poprawy efektywności współprądowej separacji pianowej białek serwatkowych poprzez wzbogacenie surówki o substancje dodatkowe. Aby wyizolowane białko mogło być powtórnie wykorzystane, jako addytywy wybrano substancje powszechnie stosowane w przemyśle spożywczym jako dodatki do żywności: gumę arabską (E 414), gumę ksantanową (E 415) oraz karagen (E 407). Najlepsze efekty tj. najwyższe wartości współczynnika wzbogacenia...
-
Oczyszczanie strumieni poprodukcyjnych z procesów przetwórczych mleka
PublicationZaproponowano zastosowanie substancji powierzchniowo czynnych w celu poprawy efektywności usuwania białek z serwatki metodą separacji pianowej. Stwierdzono, że zastosowanie surfaktantów anionowych powoduje podwyższenie końcowego stopnia wyflotowania w porównaniu do flotacji z roztworów białek oraz opóźnienie początku flotacji białka w stosunku do początku flotacji substancji powierzchniowo czynnej.
-
Odzyskiwanie białek serwatkowych - dobór zakresu parametrów procesowych
PublicationProcesom przetwórczym w przemyśle mleczarskim towarzyszy powstawanie dużej ilości odpadów płynnych. Na podstawie przeprowadzonych badań stwierdzono, że do odzyskiwania białek z serwatki można z dobrym skutkiem stosować separację pianową, umożliwiającą znaczące obniżenie ChZT ścieków mleczarskich.
Year 2010
-
Skład roztworów białek serwatkowych a przebieg separacji pianowej
PublicationZbadano przebieg separacji pianowej białek serwatkowych z następującymi addytywami dopuszczonymi do zastosowań w żywności: laurylosulfonian sodu, węglan sodu i cytrynian trietylu. Stwierdzono, że dodatek surfaktantu anionowego SLS i wspomagającego pienienie CTE, powodują wzrost stałych szybkości separacji w porównaniu z flotacją białka prowadzoną z czystego roztworu wodnego. Natomiast dodatek elektrolitu powoduje spadek szybkości...
-
Wpływ parametrów procesowych na przebieg separacji pianowej białek mlecznych
PublicationBadano przebieg separacji pianowej białek mlecznych we współprądowej kolumnie barbotażowej. Wyznaczono stałe szybkości flotacji. Ze wzrostem prędkości przepływu powietrza zaobserwowano korzystny dla procesu wzrost stałych szybkości procesu. Stała szybkości flotacji osiąga wartość maksymalną dla pH roztworów odpowiadającego naturalnemu pH roztworów białek mlecznych. Szybkość flotacji spada wyraźnie jeżeli stężenie białka przewyższa...
Year 2009
-
Addytywy a efektywność separacji pianowej białek serwatkowych
PublicationProwadzono separację pianową roztworów białek serwatkowych. Na podstawie uzyskanych wyników dobrano warunki prowadzenia procesu, dla których stopień wyflotowania i współczynnik wzbogacenia były najwyższe. Zbadano wpływ weglanu sodu, laurylosulfonianu sodu i karboksymetylocelulozy na przebieg separacji.
-
Badanie możliwości procesowych obniżenia skażenia wód śródlądowych serwatką
PublicationZaproponowano zastosowanie separacji pianowej do wydzielenia białek z serwatki. Zbadano wpływ pH, stężenia początkowego białek, prędkości przepływu powietrza oraz obecności addytywów na efektywność separacji białek serwatkowych w półperiodycznej kolumnie barbotażowej. Dla wybranych warunków badano także przebieg flotacji białek serwatkowych oraz wartość współczynnika ChZT
-
Możliwości zagospodarowania serwatki odpadowej w zakładach przetwórstwa mleka
PublicationBadano możliwosci usuwania i odzyskiwania białek z serwatki odpadowej metodą separacji pianowej. Proces prowadzono we współpradowej kolumnie barbotażowej. Przedstawiono wpływ parametrów procesowych na efektywność usuwania białka z roztworu. Ustalono, że im Ph roztworu modelowego jest bliższe naturalnemu PH serwatki, tym wyższa wartość współczynnika wyflotowania.
-
Powierzchnia międzyfazowa gaz - ciecz w roztworach białka serwatkowego napowietrzanych we współprądowej kolumnie barbotażowej
PublicationBadano rozkłady wielkości pęcherzy oraz stopień zatrzymania gazu podczas ciągłej separacji pianowej białka serwatkowego we współprądowej kolumnie barbotażowej. Średnice pęcherzy wyznaczano metodą fotograficzną. posługując się przecietną powierzchniowo-objętościową średnicą pęcherzy oraz wartością stopnia zatrzymania gazu wyznaczano wielkość generowanej powierzchni międzyfazowej.
Year 2008
-
Akumulacja tlenu w zawiesinie drożdży Saccharomyces cerevisiae w kolumnach barbotażowych i reaktorach airlift z cyrkulacją zewnetrzną
PublicationBadano wpływ prędkości powietrza oraz stężenia drożdży Saccharomyces cerevisiae w zawiesinie na mierzone metodą dynamiczną stężenie tlenu rozpuszczonego w cieczy w czasie napowietrzania. Wskazano na konieczność odróżniania szybkości akumulacji tlenu oraz szybkości wnikania tlenu gaz-ciecz mierzonego w ten sposób. Badania przeprowadzono w zawiesinach drożdży aktywnych oraz zdezaktywowanych.Stwierdzono, że objętościowy współczynnik...
-
Concentration of proteins in the whey stream
PublicationZastosowano metodę separacji pianowej do odzyskiwania białka z serwatki. Wykazano silny wpływ prędkości powietrza w kolumnie, początkowego stężenia białka w serwatce i pH roztworu na przebieg i skuteczność flotacji. Współczynnik wzbogacenia maleje ze wzrostem prędkości przepływu powietrza oraz ze wzrostem początkowego stężenia białka serwatkowego. Najwyższą wartość współczynnika wzbogacenia uzyskano dla pH naturalnej serwatki.
-
Effective rheological parameters of emulsion during their generation in the agitated draft - tube reactor
PublicationBadano właściwości reologiczne emulsji O/W i W/O w warunkach ich wytwarzania w pętlicowym reaktorze dwukolumnowym z mieszaniem w strefie wznoszenia. Obliczano lepkość pozorną emulsji, wykorzystując model potęgowy Ostwalda - de Waele, w którym szybkość ścinania obliczano jako stosunek prędkości pozornej dyspersji ciecz - ciecz w strefie opadania reaktora i szerokości strefy opadania. W celu identyfikacji typu emulsji mierzono przewodnictwo...
-
Opadanie niezakłócone cząstek kulistych w emulsjach
PublicationBadano szybkość opadania cząstek stałych w emulsjach typu olej w wodzie. Stwierdzono, że dla cząstek o średnicach ponad dziesięciokrotnie większych od średnic kropel opadanie można traktowac podobnie jak opadanie w jednorodnej cieczy nienewtonowskiej. Dla wyznaczenia współczynnika oporu ośrodka, liczbę Reynoldsa należy w takim przypadku wyznaczać posługując się lepkością pozorną.
-
Skuteczność wydzielania białek z serwatki metodą separacji pianowej
PublicationProwadzono badania nad odzyskiwaniem białek z serwatki metodą separacji pianowej. Zbadano wpływ parametrów procesowych na przebieg i wynik końcowy flotacji. Stwierdzono znaczący wpływ prędkości przepływu powietrza oraz pH roztworu na wartości współczynnika wzbogacenia oraz stopnia wyflotowania.
-
Terminal and hindered settling of solid particles in O/W emulsions
PublicationProwadzono badania szybkości opadania swobodnego cząstek stałych w emulsjach typu O/W oraz sedymentacji zawiesin ciało stałe - emulsja. Zbadano wpływ stężenia zawiesiny na szybkość sedymentacji. Opracowano zależność na prędkość opadania cząstek stałych w zawiesinacjh w emulsjach O/W w zakresie ruchu laminarnego.
Year 2006
-
Ograniczenia w zastosowaniu wybranych modeli reologicznych do opisu właściwości emulsji
PublicationPrzeprowadzono analizę wybranych modeli reologicznych, w celu weryfikacji ich przydatności do opisu właściwości emulsji. Badano właściwości reologiczne emulsji typu O/W i W/O, otrzymywanych w wewnątrzobiegowym reaktorze dwukolumnowym z mieszaniem w kolumnie wewnętrznej. Dla emulsji O/W, najlepszą zgodność wyników doświadczalnych z obliczonymi uzyskano stosując równania Yaron - Gal-Ora i Kriegera - Dougherty. W przypadku emulsji...
-
Prędkość opadania zakłóconego cząstek stałych w emulsjach
PublicationMierzono prędkość opadania zawiesiny cząstek stałych w emulsjach typu O/W. Badane emulsje wykazują własności reologiczne płynów newtonowskich. Stwierdzono, że w zakresie niskich wartości liczb Reynoldsa (Re<0,410, prędkość opadania cząstek stałych maleje eksponencjalnie ze wzrostem ułamka objętościowego ciała stałego w zawiesinie w emulsji.
-
Właściwości reologiczne emulsji w warunkach pracy cyrkulacyjnego reaktora dwukolumnowego z mieszaniem
PublicationEmulsje zawierające wodę i mieszaninę oleju parafinowego i silikonowego wytwarzano w dwukolumnowym reaktorze cyrkulacyjnym z mieszaniem w kolumnie wewnętrznej. Badano własności reologiczne tych emulsji w warunkach pracy reaktora. Analizowano warunki inwersji faz oraz zależność pozornej lepkości emulsji od prędkości cyrkulacji dyspersji w reaktorze. Stwierdzono,że położenie punktu inwersji faz można określić w oparciu o pomiary...
Year 2003
-
Rozkład acetonu w roztworach wodnych z udziałem mikroorganizmów immobilizowanych na cząstkach stałych, tworzących odwróconą warstwę fluidalną.
PublicationBakterie A. calcoaceticus zastosowano do biodegradacji acetonu w roztworach wodnych. Bakterie immobilizowano na lekkich cząstkach stałych które tworzyły warstwę fluidalną w strefie opadania reaktora airlift z zewnętrzną cyrkulacją. Stwierdzono, że czas biodegradacji rośnie ze wzrostem wartości pH i ze wzrostem początkowego stężenia ketonu. Począwszy od pewnej wysokości warstwy fluidalnej prędkość biodegradacji nie ulega...
Year 2002
-
Cyrkulacja cieczy i moc mieszania a lokalizacja strefy wznoszenia w wewnątrzobiegowym reaktorze kolumnowym z mieszaniem mechanicznym
PublicationBadano przepływ cieczy oraz moc mieszania w reaktorach airlift z wewnętrzną cyrkulacją. Stwierdzono, że dla tych samych parametrów procesowych, w reaktorze ze strefą wznoszenia w przestrzeni pierścieniowej moc mieszania jest wyższa, a prędkość cyrkulacji niższa niż w reaktorze ze strefą wznoszenia w kolumnie wewnętrznej.
-
Korzystne cechy bioreaktora airlift z odwrotną warstwą fluidalną
PublicationZbadano wpływ parametrów procesowych i właściwości fizykochemicznych na wynik i czas procesu biodegradacji ketonów w roztworach wodnych. Stosowano kultury bakterii A. Calcoaceticus. Stwierdzono wzrost czasu biodegradacji ze wzrostem początkowego stężenia ketonów oraz ze wzrostem pH w roztworach alkalicznych.
-
Wpływ konstrukcji mieszadła na prędkość cyrkulacji cieczy w wewnątrzobiegowym reaktorze kolumnowym z mieszaniem mechanicznym
PublicationBadano wpływ liczby i kształtu łopatek mieszadła śmigłowego na prędkość cyrkulacji cieczy w reaktorze airlift zbudowanym w dwóch współosiowych kolumn. Stwierdzono pomijalnie mały wpływ liczby łopatek w reaktorze ze strefą wznoszenia w przestrzeni pierścieniowej.
seen 2602 times