Publikacje
Filtry
wszystkich: 52
Katalog Publikacji
-
Partial characterization of white cabbages (Brassica oleracea var. capitata f. alba) from different regions by glucosinolates, bioactive compounds, total antioxidant activities and proteins
PublikacjaW pracy przedstawiono wyniki oznaczeń glukozynolanów (GLS), aktywności przeciwutleniającej (TRSA) oraz białek w próbkach białej kapusty pochodzącej z różnych rejonów geograficznych Europy. Glukobrassycyna i sinigryna były dominującymi GLS we wszystkich próbkach kapusty. Całkowita zawartość GLS mieściła się w zakresie od 3,3-7,7 µmol/g sm. Aktywność przeciwulteniająca próbek kapusty została oszacowana za pomocą testów ABTS,...
-
Apple pectin complexes with whey protein isolate
Publikacja -
Carboxymethyl cellulose–gelatin complexes
Publikacja -
Electrosynthesis of potato starch–whey protein isolate complexes
Publikacja -
Formation of carboxymethyl cellulose–casein complexes by electrosynthesis
Publikacja -
Electrosynthesis of potato starch-casein complexes
Publikacja -
Determination of modifier contents in polymer-modified bitumens and in samples collected from the roads using high performance gel permeation/size exclusion chromatography
PublikacjaThis paper describes application of high performance gel permeation/size exclusion chromatography (HP-GPC/SEC) for the determination of content of polymer modifiers in modified road bitumens. The obtained results were compared with the measurements based on the procedure recommended by the American Association of State Highway and Transportation Officials, which employs Fourier transform mid-infrared spectroscopy (mid-IR FTIR)....
-
Esterification of starch with sodium selenite and selenate
Publikacja -
Electrochemical Synthesis of Polysaccharide-Protein Complexes. Part 1: Preliminary Studies on Apple Pectin-Albumin Complexes
Publikacja -
Novel thermostable single-stranded DNA-binding protein (SSB) from Deinococcus geothermalis
PublikacjaW celu zbadania właściwości biochemicznych białka wiążącego się do jednoniciowego DNA (SSB) pochodzącego z Deinococcus geothermalis (DgeSSB), sklonowano gen ssb otrzymany w reakcji PCR, a następnie uzyskano wydajną biosyntezę białka DgeSSB. Gen składa się z 900 par zasad, kodujących białko złożone z 300 reszt aminokwasowych, o wyliczonej masie molekularnej równej 32.45 kDa. Sekwencja aminokwasowa wykazuje 43, 44% i 75% identyczności...
-
Electrosynthesis of carboxymethyl cellulose – ovoalbumin complexes
Publikacja -
Studies in Carbohydrate Based Glues and Thickeners for Foodstuffs. Part I: Glucose - Sucrose - Apple Pectin Ternary System
Publikacja -
Tin Oxide Encapsulated into Pyrolyzed Chitosan as a Negative Electrode for Lithium Ion Batteries
PublikacjaTin oxide is one of the most promising electrode materials as a negative electrode for lithium-ion batteries due to its higher theoretical specific capacity than graphite. However, it suffers lack of stability due to volume changes and low electrical conductivity while cycling. To overcome these issues, a new composite consisting of SnO2 and carbonaceous matrix was fabricated. Naturally abundant and renewable chitosan was chosen...
-
The Thin-Layer Microchromatography (μTLC) and TLC–FID Technique as a New Methodology in the Study of Lubricating Oils
PublikacjaThis paper concerns the possibility of using TLC coupled with a flame ionization detector (FID) and micro-TLC (μTLC) as precursors for microfluidized devices of analytical techniques to identify and determine the presence and content of the petroleum/vegetable oil base in the lubricating oils applied in cutting devices (chainsaws). This research is related to the problem of ensuring, in compliance with the requirements of environmental...
-
The correlation between nutritional and health potential and antioxidant properties of raw edible oils from cultivated and wild plants
PublikacjaThe nutritional properties and health potential of oils from 15 various cultivated and wild plants were investigated on the basis of the fatty acids profiles, total carotenoids and tocopherols content, antioxidant properties and health potential indexes such as atherogenicity index (AI). The oil contents of the plants varied between 0.9 g/100 g for lychee seeds and 29.7 g/100 g for borage seeds. The tocopherol content in oils ranged...
-
Versatile method employing basic techniques of genetic engineering to study the ability of low molecular weight compounds to bind covalently with DNA in cell free systems.
PublikacjaMechanizm działania większości leków przeciwnowotworowych oraz związków rakotwórczych polega na ich kowalencyjnym wiązaniu z DNA. Poziom tego wiązania jest zazwyczaj bardzo niski, co powoduje, że potrzebne są niezwykle czułe metody aby kowalencyjna modyfikacja mogła być w ogóle wykryta. My podjęliśmy próbę zastosowania w tym celu prostych, szybkich i sprawdzonych technik inżynierii genetycznej: metody PCR do uzyskania fragmentu...
-
Fragmentomic analysis of biopeptides in silico released from milk proteins
PublikacjaThe fragmentomic-assisted method was employed to predict the biological potential of peptides derived from milk proteins hydrolyzed by papain and bromelain. Firstly, protein sequences were acquired from the BIOPEP-UWM database and then hydrolyzed by the above enzymes using a BIOPEP-UWM tool called “Enzyme(s) action”. The released peptides were defined as parent peptides and further analyzed for the presence of shorter peptidic...
-
Genotoxic food components
PublikacjaW rozdziale omówiono szczegółowo występowanie, mechanizm powstawania, działanie oraz ryzyko chorób nowotworowych związane ze związkami rakotwórczymi występującymi w żywności.
-
Microbe Cultivation Guidelines to Optimize Rhamnolipid Applications
PublikacjaIn the growing landscape of interest in natural surfactants, selecting the appropriate one for specific applications remains challenging. The extensive, yet often unsystematized, knowledge of microbial surfactants, predominantly represented by rhamnolipids (RLs), typically does not translate beyond the conditions presented in scientific publications. This limitation stems from the numerous variables and their interdependencies...
-
The effect of cabbage juices on the activity and expression of GST isozymes in HepG2 cells
PublikacjaWcześniejsze badania pokazały zdolność soków z kapusty białej do indukowania aktywności enzymów detoksykacyjnych. Prezentowane wyniki potwierdziły zdolność fitokompleksu kapusty do stymulacji aktywności enzymów z grupy GST w komórkach HepG2 - modelu ludzkiej wątroby - w szczególności izoenzymów GST-alfa i GST-mi.