Phase transitions and microstructure of emulsion systems prepared with acylglycerols/zinc stearate emulsifier - Publikacja - MOST Wiedzy

Wyszukiwarka

Phase transitions and microstructure of emulsion systems prepared with acylglycerols/zinc stearate emulsifier

Abstrakt

Zbadano przemiany fazowe jakim ulegają układy emulsyjne w czasie procesu emulgowania, prowadzonego w obecności emulgatora acyloglicerolowego modyfikowanego stearynianem cynku. Rodzaj przemian mikrostrukturalnych jakim ulegały emulsje zależny był w głównej mierze od temperatury oraz zawartości fazy wodnej. Obserwowano powstawanie emulsji typu W/O, która wraz z obniżaniem temperatury ulegała inwersji prowadzącej do powstania dyspersji typu O/W lub układu typu 'W/O + O/W/O', w zależności od zawartości fazy olejowej i wodnej w układzie. Analizowano także kinetykę przemiany alfa-krystalicznej formy emulgatora acyloglicerolwego w formę typu 'coagel'.

Cytowania

  • 1 4

    CrossRef

  • 0

    Web of Science

  • 1 5

    Scopus

Cytuj jako

Pełna treść

pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu

Słowa kluczowe

Informacje szczegółowe

Kategoria:
Publikacja w czasopiśmie
Typ:
artykuł w czasopiśmie z listy filadelfijskiej
Opublikowano w:
LANGMUIR nr 22, strony 2487 - 2497,
ISSN: 0743-7463
Język:
angielski
Rok wydania:
2006
Opis bibliograficzny:
Macierzanka A., Szeląg H., Moschakis T., Murray B.: Phase transitions and microstructure of emulsion systems prepared with acylglycerols/zinc stearate emulsifier// LANGMUIR. -Vol. 22., nr. nr 6 (2006), s.2487-2497
DOI:
Cyfrowy identyfikator dokumentu elektronicznego (otwiera się w nowej karcie) 10.1021/la052937p
Weryfikacja:
Politechnika Gdańska

wyświetlono 99 razy

Publikacje, które mogą cię zainteresować

Meta Tagi