Phase transitions and microstructure of emulsion systems prepared with acylglycerols/zinc stearate emulsifier
Abstrakt
Zbadano przemiany fazowe jakim ulegają układy emulsyjne w czasie procesu emulgowania, prowadzonego w obecności emulgatora acyloglicerolowego modyfikowanego stearynianem cynku. Rodzaj przemian mikrostrukturalnych jakim ulegały emulsje zależny był w głównej mierze od temperatury oraz zawartości fazy wodnej. Obserwowano powstawanie emulsji typu W/O, która wraz z obniżaniem temperatury ulegała inwersji prowadzącej do powstania dyspersji typu O/W lub układu typu 'W/O + O/W/O', w zależności od zawartości fazy olejowej i wodnej w układzie. Analizowano także kinetykę przemiany alfa-krystalicznej formy emulgatora acyloglicerolwego w formę typu 'coagel'.
Cytowania
-
1 4
CrossRef
-
0
Web of Science
-
1 5
Scopus
Autorzy (4)
Cytuj jako
Pełna treść
pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu
Słowa kluczowe
Informacje szczegółowe
- Kategoria:
- Publikacja w czasopiśmie
- Typ:
- artykuł w czasopiśmie z listy filadelfijskiej
- Opublikowano w:
-
LANGMUIR
nr 22,
strony 2487 - 2497,
ISSN: 0743-7463 - Język:
- angielski
- Rok wydania:
- 2006
- Opis bibliograficzny:
- Macierzanka A., Szeląg H., Moschakis T., Murray B.: Phase transitions and microstructure of emulsion systems prepared with acylglycerols/zinc stearate emulsifier// LANGMUIR. -Vol. 22., nr. nr 6 (2006), s.2487-2497
- DOI:
- Cyfrowy identyfikator dokumentu elektronicznego (otwiera się w nowej karcie) 10.1021/la052937p
- Weryfikacja:
- Politechnika Gdańska
wyświetlono 137 razy