Abstrakt
Badano fazy tłuszczowe produktów mlecznych takich jak: masło ekstra, sery żółte i mleko w proszku, w celu stwierdzenia obecności tłuszczów obcych. W badanych tłuszczach oznaczono skład kwasów tłuszczowych metodą chromatografii gazowej. Na podstawie kompleksowej analizy głównych kwasów tłuszczowych w niektórych z nich stwierdzono obecność znacznych ilości nie deklarowanych przez producentów olejów roślinnych.
Autorzy (2)
Cytuj jako
Pełna treść
pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu
Słowa kluczowe
Informacje szczegółowe
- Kategoria:
- Publikacja w czasopiśmie
- Typ:
- artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
- Opublikowano w:
-
TŁUSZCZE JADALNE
nr 41,
strony 156 - 160,
ISSN: 0371-9227 - Język:
- polski
- Rok wydania:
- 2006
- Opis bibliograficzny:
- Tynek M., Pawłowicz R.: Przykłady zafałszowań fazy tłuszczowej w wybranych artykułach mleczarskich // TŁUSZCZE JADALNE. -Vol. 41., nr. nr 1/2 (2006), s.156-160
- Weryfikacja:
- Politechnika Gdańska
wyświetlono 390 razy