Publikacje
Filtry
wszystkich: 525
Katalog Publikacji
-
Funkcjonalne właściwości preparatu białek mięśniowych z kręgosłupów dorsza bałtyckiego = Functional properties of a muscle protein preparation from Baltic cod spine
Publikacja -
Biofumigacja jako alternatywna, przyjazna środowisku technologia ochrony roślin uprawnych
PublikacjaW dobie rosnącego zainteresowania zdrowym trybem życia coraz częściej buntujemy się przeciwko syntetycznym związkom chemicznym dodawanym do żywności i stosowanym w rolnictwie. Duże kontrowersje od dawna budzi wykorzystywannie syntetycznych pestycydów w ochronie upraw, szczególnie roślin jadalnych, toteż poszukuje się bardziej ekologicznych technologii, wśród których na największą uwagę zasługuje biofumigacja. Polega ona na wykorzystaniu...
-
Modulation of mRNA and protein levels of CYP1A1, 1A2, and 1B1 in nontumorigenic breast epithelial cells (MCF10A) by cabbage juice and its active components
PublikacjaZbadano wpływ soków z kapusty oraz występujących w nich pochodnych indolowych i sulforafanu na poziom ekspresji enzymów odpowiedzialnych za metabolizm ksenobiotyków w tym estrogenów. Wykazano, że soki z kapusty i izolowane substancje mają podobny wpływ na poziom mRNA i białek enzymatycznych.
-
Functional properties of packaging materials from chemical modified stach.
PublikacjaThis work is focused on study of the mechanical and barrier properties of films obtained from potato starch modified with sodium tetrahydroxozincate generated in situ. The results show that the chemical modification of starch improved the water vapor permeability by about 25%, unfortunately decreased the elongation at break by 60%, when compared with unmodified starch films. However, placitization of films with glycerol at a concentration...
-
Cardioprotection during cancer chemotherapy with the use of natural antioxidants: review of literature and results of own studies
PublikacjaDoniesienie poświęcone jest wykorzystaniu naturalnych antyoksydantów w ochronie mięśnia sercowego przed toksycznym działaniem antracyklin wykorzystywanych w leczeniu nowotworów. Pokazane zostało działanie ochronne kilku związków oraz zwierających je składników żywności w tym buraka czerwonego, który był przedmiotem badań własnych.