Publications
Filters
total: 2083
displaying 1000 best results Help
Catalog Publications
-
Electronic nose as a tool for differentiation of volatile organic compounds = Elektroniczny nos jako instrument do rozróżniania lotnych związków organicznych
PublicationW pracy porównano dwie metody analizy zapachów lotnych związków organicznych: klasyczną analizę opartą na percepcji ludzkiego węchu i technikę elektronicznego nosa. W przeprowadzonych badaniach za pomocą klasycznej analizy brało udział 8 ochotników w okresie 2 tygodni. Do instrumentalnej metody analizy zapachu wykorzystano zaprojektowany przez autorów prototypowy 6-cio czujnikowy elektroniczny nos. Przeprowadzone badania z wykorzystaniem...
-
Understainding solid-phase microextraction: key factors influencing the extraction process and trends in improving the technique
PublicationAnalytical chemists are faced with the daunting challenges of accurately monitoring the state of the environment and the processes taking place in it and of determining an enormous range of analytes often present in trace and ultratrace amounts in sample matrixes with complex or variable compositions. Further challenges are presented by the need to introduce new methodologies into current analytical practice and equipment to comply...
-
OCENA JAKOŚCI WYNIKÓW W KONTEKŚCIE BUDŻETU NIEPEWNOŚCI
PublicationKażdy wynik jest konsekwencją przeprowadzonego pomiaru. Nadrzędnym celem wykonującego pomiar jest otrzymanie wyniku jak najbardziej zbliżonego do wartości oczekiwanej (rzeczywistej). Wynik pomiaru nie jest wartością stałą lecz ma pewną wartość nieznaną, która powinna mieścić się w przedziale nazywanym niepewnością. Konsekwencją tego jest konieczność określania wielkości tego przedziału jako wymaganej informacji niezbędnej do odpowiedniego...
-
Botanical and geographical origin characterization of polish honeys by headspace SPME-GCxGC-TOFMS
PublicationVolatile organic compounds (VOCs) composition of Polish honeys obtained from various geographical regions was studied. Headspace solid phase microextraction (HS-SPME) using Divinylbenzene/Carboxen/Polydimethylsiloxane-coated fibers was used in combination with comprehensive two-dimensional gas chromatography-time-of-flight mass spectrometry (GC× GC-TOFMS) because of the complexity of the samples. Acacia, linden, rapeseed, buckwheat...
-
Biofumigacja jako przyjazna środowisku technologia ochrony roślin
PublicationWobec rosnącej świadomości co do szkodliwości syntetycznych pestycydów, biofumigacja może stanowić alternatywną metodykę ochrony roślin. Proces ten polega na wykorzystaniu naturalnych związków antybiologicznych, zawartych m.in. w roślinach z rodziny kapustowatych, do zwalczania agrofagów. Do oceny skuteczności tej przyjaznej środowisku technologii ochrony roślin niezbędna jest znajomość metodyk oznaczania aktywności enzymatycznej...
-
Zastosowanie elektronicznych zmysłów w analizie żywności - cz. 1
PublicationW dzisiejszych czasach konsumenci zwracają dużą uwagę na takie cechy żywności jak: zapach, smak i wygląd. Ze względu na to naukowcy od wielu lat podejmują próby naśladowania ludzkich narządów zmysłów za pomocą urządzeń określanych jako elektroniczne zmysły. Zaliczamy do nich elektroniczny nos i język oraz komputerowy system rozróżnienia barw i kształtów. Elektroniczny nos jest najbardziej rozwiniętym i najczęściej stosowanym sztucznym...
-
Application of multivariate statistics in assessment of green analytical chemistry parameters of analytical methodologies
PublicationThe study offers a multivariate statistical analysis of a dataset, including the major metrological, “greenness” and methodological parameters of 43 analytical methodologies applied for aldrin determination (a frequently analyzed organic compound) in water samples. The variables (parameters) chosen were as follows: metrological (LOD, recovery, RSD), describing the “greenness” (amount of the solvent used, amount of waste generated)...
-
Environmental Tobacco Smoke: Exposure, Health Effects, and Analysis
PublicationTobacco smoke contains more than 4,000 chemicals, and 44 compoundshave been classified as human carcinogens. Toxicity can beboth mainstream smoke as well as the constituents of environmentaltobacco smoke. In the light of this evidence, work is intensifyingon assessing exposure on the basis of the results of tests performedto quantify the amounts of suitable environmental tobacco smokeconstituent biomarkers in samples of biological...
-
Oznaczanie wybranych związków z grupy kationowych surfaktantów w stałych próbkach z wykorzystaniem techniki chromatografii jonowej
PublicationZwiązki z grupy surfaktantów ze względu na specyficzne właściwości fizykochemiczne (m.in. amfifilowa budowa, zdolność rozpuszczania się w cieczach o różnej polarności i tworzenia micelli, zróżnicowana toksyczność) są wykorzystywane w wielu sferach działalności człowieka. Stosowanie różnego typu związków powierzchniowo-czynnych zarówno w przemyśle jak i w gospodarstwach domowych jest przyczyną emitowania do środowiska zanieczyszczeń,...
-
POLLUTANTS PRESENT IN DIFFERENT COMPONENTS OF THE SVALBARD ARCHIPELAGO ENVIRONMENT
PublicationDuring last years an interest in the processes of transport and fate of pollutants to the polar regions located distantly from industrial centers, has significantly increased. The current analytical techniques enabling conducting studies prove that the Arctic regions (in the past considered as a pollution free area) have become an area of highly intensive anthropopresion. Svalbard archipelago stands out from the other polar regions...
-
LC-MS/MS dtermination of isoprostanes in plasma samples collected from mice exposed to doxorubicin or tert-butyl hydroperoxide
PublicationIsoprostanes are stable products of arachidonic acid peroxidation and are regarded as the most reliable markers of oxidative stress in vivo. Here we describe the LC-MS/MS procedure enabling simultaneous determination of four regioisomers (8-iso prostaglandin F2α, 8-iso-15(R)-prostaglandin F2α, 11β-prostaglandin F2α, 15(R)-prostaglandin F2α) in plasma samples collected from mice. The four plasma isoprostanes are determined by LC–ESI-MS/MS...
-
DETERMINATION OF SURFACTANTS IN ENVIRONMENTAL SAMPLES - PART I. CATIONIC COMPOUNDS = Oznaczanie Surfaktantów W Próbkach Środowiskowych. Część I. Związki Kationowe
PublicationCompounds from the group of cationic surfactants are widely applied in household, industrial, cleaning, disinfectant, cosmetic and pharmaceutical products as their specific properties (antimicrobial, emulsifying, anticorrosion, softening). After use, cationic surfactants are disposed to wastewater-treatment plants and finally with effluent water to surface waters due to their incomplete degradation. Moreover, they can freely circulate...
-
Narzędzia analityczne do oznaczania poziomów emisji związków organicznych emitowanych z elementów wyposażenia pomieszczeń zamkniętych
PublicationWedług danych literaturowych statystyczny dorosły człowiek spędza w pomieszczeniach zamkniętych (budynkach mieszkalnych, budynkach biurowych, budynkach użyteczności publicznej itd.) do 90% czasu swojego życia. Jakość powietrza w pomieszczeniach zamkniętych, charakteryzujących się małą cyrkulacją powietrza, może być znacznie gorsza od jakości powietrza zewnętrznego (atmosferycznego). Występowanie w powietrzu wewnętrznym...
-
Certified Reference Material - as a necessary tool for the quality control and quality assurance of measurements
PublicationReference materials are necessary to control and ensure the quality of the measurements. The demand for analytical information on the composition of different material objects makes it necessary to produce an even wider range of materials.
-
Certyfikowane materiały odniesienia - niezbędne narzędzie w kontroli i zapewnieniu jakości wyników pomiarów.
PublicationMateriały odniesienia stanowią niezbędny element systemu kontroli i zapewnienia jakości wyników pomiarów. Zapotrzebowanie na informacje analityczne o składzie róznych obiektów materialnych sprawia, że niezbedna jest produkcja coraz szerszego spektrum materiałów.
-
EKSTRAKCJA ANALITÓW Z PRÓBKI ZMIESZANEJ Z OBOJĘTNYM WYPEŁNIACZEM (MSPD)
PublicationTechnika ekstrakcji analitów z próbki zmieszanej z obojętnym wypełniaczem (MSPD) znajduje coraz szersze zastosowanie jako technika jednoczesnego przygotowania, ekstrakcji, frakcjonowania i oczyszczania ekstraktów z próbek stałych, pół-stałych i lepkich. Najczęściej używana jest do przygotowania próbek środowiskowych, biologicznych oraz żywności zarówno w celu ekstrakcji naturalnie występujących związków, jak i zanieczyszczeń organicznych...
-
The 12 principles of green analytical chemistry and the SIGNIFICANCE mnemonic of green analytical practices
PublicationThe current rapid development of green analytical chemistry (GAC) requires clear, concise guidelines in the form of GAC principles that will be helpful in greening laboratory practices. The existing principles of green chemistry and green engineering need revision for their use in GAC because they do not fully meet the needs of analytical chemistry. In this article we propose a set of 12 principles consisting of known concepts...
-
Zastosowanie elektronicznych zmysłów w analizie żywności. Zastosowanie elektronicznego języka w analizie żywności.
PublicationW dzisiejszych czasach konsumenci zwracają dużą uwagę na takie cechy żywności jak: zapach, smak i wygląd. Ze względu na to naukowcy od wielu lat podejmują próby naśladowania ludzkich narządów zmysłów za pomocą urządzeń określanych jako elektroniczne zmysły. Zaliczamy do nich elektroniczny nos i język oraz komputerowy system rozróżnienia barw i kształtów. Elektroniczny język znany również jako sztuczny język lub czujnik smaku,...
-
Juices from untypical edible fruits as acidity regulators for food industry. Verification of health promoting properties. Comparison with typical acidity regulators.
PublicationNowadays all kind of food additives, and among them acidity regulators, have become necessary components of most food products. Their role is lengthening shelf-life, improving the sensory properties and protecting food products from microbial contaminations. However, despite advantages, there are also some undesirable effects of use of food additives that have raised public concern recently. Therefore, food industry considers the...
-
The influence of food phytochemicals on cyclic phosphodiesterase 4 (PDE4) activity
PublicationCyclic phosphodiesterase 4 (PDE4) belongs to family of cyclic phosphodiesterases, which are expressed predominantly in inflammatory cells, airway smooth muscles, cardiovascular tissues and brain. Inhibitors of this family of enzymes found medicinal applications as antidepressants, antiinflamatory drugs (mainly in airway diseases) or antiasthmatics (Ibudilast). PDE4 inhibitors are also being tested for preventing the development...