ISSN:
Punkty Ministerialne: Pomoc
Rok | Punkty | Lista |
---|---|---|
Rok 2024 | 5 | Czasopisma spoza wykazu ministerialnego 2024 |
Rok | Punkty | Lista |
---|---|---|
2024 | 5 | Czasopisma spoza wykazu ministerialnego 2024 |
2023 | 5 | Czasopisma spoza wykazu ministerialnego 2023 |
2022 | 5 | Czasopisma spoza wykazu ministerialnego (2019-2022) |
2021 | 5 | Czasopisma spoza wykazu ministerialnego (2019-2022) |
2020 | 5 | Czasopisma spoza wykazu ministerialnego (2019-2022) |
2019 | 5 | Czasopisma spoza wykazu ministerialnego (2019-2022) |
2018 | 2 | B |
2017 | 2 | B |
2016 | 2 | B |
2015 | 2 | B |
Impact Factor:
Prace opublikowane w tym czasopiśmie
Filtry
wszystkich: 7
Katalog Czasopism
Rok 2021
-
Kwasy nukleinowe - niedoceniane składniki żywności
PublikacjaObecnie badania nad kwasami nukleinowymi koncentrują się na roli genetycznej tych makromolekuł. Można jednak przypuszczać, że DNA jak i RNA powszechnie występujące w żywności mają także ważne znaczenie żywieniowe. Świadczy o tym obecność w układzie pokarmowym szeregu mechanizmów odpowiedzialnych za detekcję, trawienie i przyswajanie tych składników pokarmu. W literaturze naukowej rośnie liczba doniesień sugerujących istotną rolę...
Rok 2020
-
Katalizatory do konwersji metanu z dwutlenkiem węgla
PublikacjaW ratykule zawarto przegląd literatury w zakresie katalizatorów do suchego reformingu metanu.
-
Różne oblicza nanostruktur tlenku tytanu(IV)
PublikacjaW niniejszej pracy omówiono różnorodność nanostruktur tlenku tytanu(IV) w odniesieniu do ich zastosowania w fotokatalitycznej degradacji zanieczyszczeń organicznych, szczególnie niepodatnych na rozkład biologiczny.
-
Zastosowanie naturalnych i syntetycznych wypełnień w biofiltrach konwencjonalnych oraz w biofiltrach ze złożem zraszanym
PublikacjaPopularną metodą oczyszczania powietrza z lotnych związków organicznych jest biofiltracja. Proces biologicznej dezodoryzacji polega na wykorzystaniu zdolności mikrorganizmów do rozkładu różnego rodzaju związków, dzięki czemu zachodzi biodegradacja zanieczyszczeń. W wyniku tego powstają związki nietoksyczne i nieuciążliwe zapachowo. W niniejszym artykule przedstawione zostały dwie najskuteczniejsze metody dezodoryzacji powietrza:...
Rok 2015
-
Technologie wytwarzania żywności funkcjonalnej i metodyki badania jej składu.- cz. II
PublikacjaObserwuje się rozwój technologii produkcji żywności w kierunku wzmocnienia funkcji jej składników. Na podstawie studium literaturowego stwierdzono, że nastąpił coraz bardziej zauważalny postęp w dziedzinie nanotechnologii, której metody są przydatne w procesach produkcji żywności bezpiecznej, o dłuższym terminie przydatności do spożycia, podwyższonych walorach sensorycznych oraz z dodatkiem związków biologicznie aktywnych. Żywność...
-
Technologie wytwarzania żywności funkcjonalnej. Metodyki badania jej składu. Kierunki rozwojowe- cz. I
PublikacjaObserwuje się rozwój technologii produkcji żywności w kierunku wzmocnienia funkcji jej składników, które wspomagają system odpornościowy, przyczyniają się do zapobiegania rozwoju chorób sercowo-naczyniowych czy dolegliwości żołądkowych. Można stwierdzić, że nastąpił coraz bardziej zauważalny postęp w dziedzinie nanotechnologii, której metody są przydatne w procesach produkcji żywności bezpiecznej, o dłuższym terminie przydatności...
-
Żywność funkcjonalna- najważniejsze osiągnięcia w zakresie badań i wykorzystania
PublikacjaW wielu ośrodkach naukowych trwają badania ukierunkowane na poznanie mechanizmów działania składników żywności funkcjonalnej na poziomie ekspresji genetycznej, co stwarza możliwość precyzyjniejszego scharakteryzowania funkcji bioaktywnych składników diety z uwzględnieniem zmienności genetycznej populacji. Daje to w efekcie bardziej wiarygodne wyniki badań naukowych dotyczących wpływu bioaktywnych składników diety na funkcjonowanie...
wyświetlono 1096 razy