Virgin rapeseed oils obtained from different rape varieties by cold pressed method - their characteristics, properties, and differences
Abstrakt
Celem pracy było porównanie olejów uzyskanych z różnych odmian rzepaku. Oznaczono skład kwasów tłuszczowych, wartości liczb charakterystycznych (AcV, AnV, PV, TOTOX), zawartość karotenów, tokoferoli, chlorofili, polifenoli, metali (żelazo i miedź). Oznaczono stabilność oksydatywną olejów tłoczonych na zimno. Oznaczono skład frakcji lotnej i przeprowadzono analizy sensoryczne.
Cytowania
-
2 4
CrossRef
-
0
Web of Science
-
3 4
Scopus
Autorzy (6)
Cytuj jako
Pełna treść
pełna treść publikacji nie jest dostępna w portalu
Słowa kluczowe
Informacje szczegółowe
- Kategoria:
- Publikacja w czasopiśmie
- Typ:
- artykuł w czasopiśmie wyróżnionym w JCR
- Opublikowano w:
-
EUROPEAN JOURNAL OF LIPID SCIENCE AND TECHNOLOGY
nr 114,
strony 357 - 366,
ISSN: 1438-7697 - Język:
- angielski
- Rok wydania:
- 2012
- Opis bibliograficzny:
- Tynek M., Pawłowicz R., Gromadzka J., Tylingo R., Wardencki W., Karlovits G.: Virgin rapeseed oils obtained from different rape varieties by cold pressed method - their characteristics, properties, and differences// EUROPEAN JOURNAL OF LIPID SCIENCE AND TECHNOLOGY. -Vol. 114, nr. iss. 3 (2012), s.357-366
- DOI:
- Cyfrowy identyfikator dokumentu elektronicznego (otwiera się w nowej karcie) 10.1002/ejlt.201100296
- Weryfikacja:
- Politechnika Gdańska
wyświetlono 179 razy