Aneta Magnuszewska
Zatrudnienie
Publikacje
Filtry
wszystkich: 10
Katalog Publikacji
Rok 2008
-
Mechanism of nitromethane liquid membrane oscillator containing sodium oleate
PublikacjaBadano osylacyjne zachowanie oscylatora z anionowym surfaktantem na poziomie molekularnym. Zastosowano przybliżenie oparte na zasadach kinektyki chemicznej. Membranę ciekłą stanowił nitrometan z 2,2' bipirydyną. Faza wodna domowa zawierała oleinian sodu i butanol, a faza wodna akceptora chlorek sodu. Ustalono, że oscylacje zachodzą na granicy fazy akceptorowej i membrany ciekłej. Zaproponowano 3-etapowy mechanizm oscylacji i potwierdzono...
Rok 2006
-
On the possibility of using liguid or lipid, lipid like-polimer membrane systems as taste sensor
PublikacjaZastosowano membrany ciekłe w oscylatorach zawierających oleinian sodu i substancje należące do czterech klas smaku. Wpływają one na charakterystyki oscylacyjne potencjału elektrycznego miedzy fazami wodnymi. Otrzymane atraktory są różne w kształcie i dwu wymiarowej powierzchni. Powierzchnia ta zależy także od stężenia sacharozy w układzie. Mogą one byc użyte jako ''odcisk palca'' do indentyfikacji odpowiednije substancji smakowej....
-
Possibility of discrimination of sour substances by liquid membrane oscillators
PublikacjaZbadano wpływ kwaśnych substancji oraz stężenia kwasu cytrynowego na charakterystyki oscylacyjne oscylatorów z membraną ciekłą (nitrometan) zawierających kationowy lub anionowy surfaktant. Zależą one od rodzaju substancji smakowej. Wyznaczono atraktory w przestrzeni dwuwymiarowej metodą opóźnienia czasowego. One mogą być użyte jako tzw. ''Jingerpmint'' do rozróżniania substancji kwaśnych. Jednakże nie znaleziono bezpośredniej korelacji...
Rok 2005
-
Cationic or anionic surfactant oscillators for molecular recognition of taste substances
PublikacjaOtrzymano krzywe oscylacyjne róznicy potencjału elektrochemicznego miedzy fazami wodnymi oscylatora zawierajacego jonowy surfanktant. Były one analizowane poprzez konsrukcje portretów fazowych uzywając metody opóźnienia czasowego. Kształt portertów fazowych jest rożny dla układów z kationowym lub anionowym surfanktantem. Szeregi wzrostu powierzchni atraktorów dla tych dwoch oscylatorów sa także rózne.
-
On the possibility of using liquid or lipid - polymer membrane systems as taste sensors
PublikacjaMembrany ciekłe z anionowym surfaktanetem mogą być użyte do rozpoznawania molekularnego substancji smakowych ale nie mogą stanowić podstawy sensora smaku głównie z powodu chaotycznych zachowań. Przeciwnie membrany polimerowo-lipidowe mogą być zastosowane w sensorze smaku do badania jakości pewnych napojów handlowych.
-
Oscillating water-oil-water liquid membrane systems for molecular recognition of substances belonging to diferent taste classes
PublikacjaBadano oscylacje róznicy potencjału elektrochemicznego miedzy fazami wodnymi. Jedna faza wodna zawiera kationowy lub anionowy surfaktant podczas gdy w drugiej fazie wodnej znajduje sie substancja odpowiedzialna za smak. Dwie fazy wodne sa rozdzielone faza olejową. Oscylacje były analizowane poprzez konstrukcje portretów fazowych uzywając metody opoznienia czasowego. Kształt portretów fazowych jest rozny dla oscylatorów z kationowym...
-
Oscillators with anionic surfactants as systems for molecular recognition of taste substances
PublikacjaZaprezentowano, charakterystyki oscylacyjne układów trojfazowych, ktore mogą byc uzyte do rozpoznawania substancji smakowych. Zaobserwowano, że zmiany osylacyjne róznicy potencjału elektrycznego miedzy fazami wodnymi zależą od rodzaju substancji smakowej obecnej w układzie. Ich rózne wartosci poczatkowe są ważną cechą z punktu mozliwości zastosowania tych układów w sensorach smaku. Dla kazdego układu wyznaczono portrety fazowe...
Rok 2004
-
Inflence of taste substances on oscillation characterstics of oscillators with surfactants.
PublikacjaWykazano, że charakterystyki oscylacyjne oscylatorów z anionowym lub katinowym surfaktantem są różne w obecności substancji smakowych należących do czterech klas smaku. Wydaje się, że w pewnych warunkach badane oscylatory mogą być użyte do rozpoznania poszczególnych substancji smakowych.
-
Rozróznianie substancji odpowiedzialnych za wrażenia smakowe za pomocą oscylatorów z membraną ciekłą.Recognition of substances responsible for taste by using liquid membrane oscillators.
PublikacjaOtrzymano krzywe oscylacyjne oscylatorów z membraną ciekłą zawierających anionowy (oleinian sodu) lub kationowy (chlorek brnzylodimetylotetradecyloamoniowy) surfaktant i substancje należące do czterech podstawowych klas samaku (słony, słodki, kwaśny i gorzki). Dla każdego przypadku zrekonstuowano portrety fazowe metodą opóźnienia czasowego. Stwierdzono, iż oscylatory z kationowym surfaktantem wydają sie byż korzystniejsze do rozróżniania...
Rok 2002
-
Rozpoznawanie cząsteczek substancji smakowych za pomocą oscylatorów z membraną ciekłą zawierających jonowe surfaktanty.
PublikacjaBadano możliwość zastosowania oscylatorów z membraną ciekłą zawierający kationowy (chlorek benzylodimetylotetradecyloamonowy) lub anionowy (oleinian sodu) surfaktant do rozpoznawania substancji odpowiedzialnych za wrażenia smakowe. Wykazano, że charakterystyki oscylacyjne są odmienne dla układów zawierających różne substancje smakowe. Można stwierdzić, że układy badane mogą być stosowane do rozróżniania substancji smakowych.
wyświetlono 641 razy