Tadeusz Matuszek - Publikacje - MOST Wiedzy

Wyszukiwarka

Filtry

wszystkich: 15

  • Kategoria
  • Rok

wyczyść Filtry wybranego katalogu niedostępne

Katalog Publikacji

Rok 2008
  • Hygienic pump design
    Publikacja

    - Rok 2008

    Przedstawiono podstawowe informacje i założenia dla określenia cech konstrukcyjnych i technologicznych elementów pomp, ze względu na wymagania higieniczne i sanitarne, konieczne w procesach technologicznych w produkcji żywności. Za podstawowe kryterium weryfikujące konstrukcję tych pomp oraz ich ekspolatacyjną przydatność, uznano test mikrobiologiczny, uwzględniający możliwe zagrożenia wynikające z rodzaju transportowanego medium...

    Pełny tekst do pobrania w serwisie zewnętrznym

Rok 2005
  • Wybrane chwile z retrospekcji
    Publikacja

    - Rok 2005

    Przedstawiono wspomnienia dotyczace działalności Studentów Politechniki Gdańskiej na rzecz szeroko pojętej kultury w środowisku akademickim. Zwrócono szczególną uwagę na wydarzenia, które miały miejsce w okresie lat 1964 d0 1967 z udziałem politechnicznych zespołów aktywnie uczestniczacych w wielu klubach w akademikach PG, a także na terenie całego Kraju, w tym Zespołu 'Flamingo', Teatru i Kabaretu 'PI',Pro Musica, Chóru PG i...

  • Z historii Katedry Maszyn Przemysłu Spożywczego
    Publikacja

    - Rok 2005

    Przedstawiono historię powstania Katedry Maszyn Przemysłu Spożywczego w okresie od 1964 roku oraz podstawowe kierunki działalności jak również osiągnięcia pracowników do roku 2005. Opisano także szereg okoliczności składających się na kontynuowanie tego zakresu problemów naukowych i dydaktycznych na Wydziale Mechanicznym od roku 1945.

Rok 2004
  • Certyfikat jakości EHEDG w produkcji żywności.
    Publikacja

    - Rok 2004

    Przedstawiono: aspekty projektowania linii technologicznej; zagadnienia uwzględniane w Dyrektywach UE i Dokumentach EHEDG; obszary współdziałania i oszacowania zagrożeń mikrobiologicznych; fazy przygotowania i weryfikacji oceny jakości; współzależność technologii, producenta wyposażenia i producenta żywnośći; schemat diagnozowania urządzeń. Zwrócono uwagę na okoliczności uzyskania certyfikatu jakości w produkcji żywności stwierdzając,...

  • Hygienic design of pumps, homogenisers and dampening devices.
    Publikacja
    • C. Cobian
    • J. Friedssch
    • T. Gilmore
    • H. Johl
    • T. Matuszek
    • A. Maule
    • K. Renzelmann
    • R. Stahlkopf
    • T. Tuuslev

    - Rok 2004

    Przedstawiono wymagania dotyczące materiałów oraz ich przygotowania, a także dla powierzchni wewnętrznych i zewnętrznych urządzeń takich jak pompy, homogenizatory i nawilżacze oraz ich elementów, zwłaszcza wielu typów uszczelnień, ze względu na ich zastosowanie do produkcji żywności w warunkach sanitarno-higienicznych i maksymalne wyeliminowanie zagożeń dla jakości podczas jej wytwarzania w różnorodnych procesach technologicznych.

  • Selected aspects of system design theory.
    Publikacja

    - Rok 2004

    Przedstawiono wybrane zagadnienia z teorii projektowania systemów. Szczgólną uwagę zwrócono na problemy występujące w systemach o dużej złożoności, które charakteryzują się skomplikowaną funkcją globalną, jak również dużą ilością elementów należących do takich systemów. Omówiono także niektóre cechy elementów wynikające z różnych procesów wytwarzania oraz ich wpływ na funkcję, strukturę i eksploatację systemu, powstałego ze skojarzenia...

Rok 2003
  • Certyfikat jakości EHEDG w produkcji żywności.
    Publikacja

    - Rok 2003

    Opisano decydujący wpływ receptury technologicznej oraz wyposażenia technicznego do jej realizacji na uzyskanie produktu końcowego o najwyższych cechach jakości. Zwrócono uwagę na konieczność wyboru określonego sposobu kontroli nad parametrami technologicznymi i technicznymi, których spełnienie stanowi gwarancję uzyskania żywności bezpiecznej, o pożądanych standardach sanitarno-higienicznych. Wykazano istotny wpływ dyrektyw...

  • Certyfikat jakości w produkcji żywności.

    Opisano wybrane zagadnienia dotyczące technicznych aspektów w produkcji żywności. Zwrócono szczególną uwagę na potrzebę określenia i diagnozowania krytycznych punktów w takiej produkcji tj. tych miejsc, w których mogą pojawić się zagrożenia dla jakości produktu końcowego. Uznano za konieczną ciągłą kontrolę poziomu zagrożenia w tych punktach, a także monitorowanie oraz archiwizowanie danych o parametrach oddziaływania na strumień...

  • Food microstructure systems modelling regarding interaction and contact phenomena.
    Publikacja

    - Rok 2003

    Przedstawiono wybrane fragmenty teorii modelowania w strukturach rozproszonych mikrostruktury żywności, w których zostały uwzględnione wzajemne oddziaływania cząstek oraz występujące zjawiska kontaktowe. Do oszacowania tych oddziaływań wykorzystano zmodyfikowany przez autora model Buczkowskiego i Kleibera.

  • Rheological properties of lipids
    Publikacja

    - Rok 2003

    Przedstawiono ocenę systemów żywności ze szczególnym uwzględnieniem zawarto-ści w nich lipidów, pod względem ich właściwości reologicznych. Opisano kil-ka schematów dotyczących przewidywanego rozkładu sił, a także rodzaju przep-ływu, opisujących możliwości pomiaru właściwości w tych strukturach dla róż-norodnych produktów żywnościowych o zróżnicowanej zawartości tego składnika.

  • Selected aspects of system design theory.
    Publikacja

    - Rok 2003

    Przedstawiono wybrane fragmenty z teorii i techniki projektowania złożonych systemów technicznych. Zwrócono szczególną uwagę na tworzenie schematów strukturalnych i funkcjonalnych systemów, a także występujących tam relacji między elementami takiego systemu. Opisano kolejne kroki postępowania dla doboru cech elementów systemu wg macierzy ich przewidywanych właściwości oraz przykłady podziału dla istniejących składników systemów...

  • Wpływ cech opakowania żywności na robotyzację procesów logistycznych.

    Opisano wybrane zagadnienia dotyczące wpływu cech opakowań żywności na robotyzację procesów logistycznych. Uwzględniono kryteria wyboru opakowań jednostkowych stosowanych w przemyśle żywnościowym oraz ich udział w budowie systemu dystrybucji żywności z wykorzystaniem różnych systemów zrobotyzowanych w przeładunku, transporcie i magazynowaniu (ptm). Stwierdzono zależność między opakowaniem, jego tworzywem, kształtem i pojemnością,...

Rok 2002
  • Rheological properties of food systems
    Publikacja

    - Rok 2002

    Przedstawiono ocenę systemów żywności pod względem ich właściwości reologi-cznych. Dla określonego schematu podziału opisano podstawowe sposoby pomiaruwłaściwości w tych strukturach. Na podstawie przyjętego modelu reologicznegooraz rozpoznanych sił i zależności działających w odpowiednim zestawie skła-dników struktury żywności, określono wpływ zmian reologicznych na cechy sen-soryczne w niektórych systemach żywności.

  • ''Warsztaty - EHDG''. Polagra-Food-2002.

    Podczas warsztatów przedstawiono zalecenia znajdujące się w dyrektywach Unii Europejskiej na temat technicznych i technologicznych wymagań przy projektowaniu, konstruowaniu i wytwarzaniu urządzeń do produkcji i transportu żywności. W pracy omówiono szczegółowo zakres tematyczny wykładów i ćwiczeń przeznaczonych dla osób, które w polskich przedsiębiorstwach prywatnych lub państwowych, uczestniczą w realizacji wyposażenia technicznego...

  • Wybrane zagadnienia diagnozowania eksploatacji urządzeń w produkcji żywności.

    Przedstawiono sposób postępowania dotyczący zbioru parametrów posiadających decydujący wpływ na funkcje przetwarzania w procesach jednostkowych oraz działania urządzenia a także sprzężenia tego z kontrolą i sterowaniem na poziomie produkcji żywności. Zwrócono uwagę na konieczność określenia dla przewidywanej technologii wytwarzania tzw. krytycznych punktów kontrolnych (k-p-k). Stwierdzono, że w projektowaniu, konstruowaniu...

wyświetlono 719 razy