Katedra Chemii Analitycznej - Jednostki Administracyjne - MOST Wiedzy

Wyszukiwarka

Katedra Chemii Analitycznej

Filtry

wszystkich: 2089

  • Kategoria
  • Rok
  • Opcje

wyczyść Filtry wybranego katalogu niedostępne

Katalog Publikacji

Rok 2013
  • Uciążliwość odorowa zakładów przetwórstwa ryb

    Przetwórstwo rybne jest uważane za jedną z najszybciej rozwijających się gałęzi sektora żywnościowego w Polsce, a duże rozmiary produkcji wiążą się ściśle z powstawaniem znaczących ilości odpadów. Świeży surowiec rybny charakteryzuje się niezbyt intensywnym, swoistym zapachem, natomiast bardzo szybko ulega zepsuciu w wyniku działania endogennych enzymów i mikroflory bakteryjnej, generując lotne związki o odrażającej woni. Nawet...

  • Understainding solid-phase microextraction: key factors influencing the extraction process and trends in improving the technique

    Analytical chemists are faced with the daunting challenges of accurately monitoring the state of the environment and the processes taking place in it and of determining an enormous range of analytes often present in trace and ultratrace amounts in sample matrixes with complex or variable compositions. Further challenges are presented by the need to introduce new methodologies into current analytical practice and equipment to comply...

    Pełny tekst do pobrania w serwisie zewnętrznym

  • Use of white cabbage for phytoremediation processes
    Publikacja

    Quite a large biomass and the lack of difficulties after harvesting are advantages described for different types of cabbage. Our study reveals the usefulness of the white cabbage for the purification of the soil from zinc and cadmium by phytoextraction. Two cabbage (Brasica oleracea subsp. capitata f. alba) cultivars: early cv. Ditmarska Najwcześniejsza (DN), late cv. Kamienna Głowa (KG) were used.

    Pełny tekst do pobrania w serwisie zewnętrznym

  • Validation of a sampling procedure

    Each step of the analytical procedure influences the final results in a significant way. In the majority of cases the analytical procedure encompasses sampling because the analysis of the entire object (material) is usually not possible. Thus it is necessary to include the uncertainty related to sampling procedure in the uncertainty budget calculations. This paper describes two basic ways of estimating the sampling uncertainty,...

    Pełny tekst do pobrania w serwisie zewnętrznym

  • Validation of atmospheric aerosols sampling in equivalent fractions
    Publikacja
    • C. M. Oliveira
    • M. F. G. Camões
    • P. Bigus
    • A. A. Fachado
    • R. J. N. Bettencourt da Silva

    - Rok 2013

    Physical properties and chemical composition of atmospheric aerosols are of extreme importance, in many fields of interest, namely the Environment even with legal implications. Atmospheric sampling poses inherent problems with consequent demands on sampling optimisation, with sampling strategies requiring validation. In this work a study was conducted aiming at validating the collection of atmospheric aerosols in equivalent fractions....

    Pełny tekst do pobrania w serwisie zewnętrznym

  • Volatile composition of raw spirits of different botanical origin

    The paper presents the results of determination of the volatile composition of raw spirits, on the basis of trace compound isolation from their volatile fraction, and the comparison of the obtained volatile profiles of agricultural distillates of different botanical origins (maize, wheat, triticale, rye).

    Pełny tekst do pobrania w portalu

  • Water: Drinking
    Publikacja

    - Rok 2013

    Opisano źródła organicznych i nieorganicznych zanieczyszczeń wody do picia w tym: lotnych związków chlorowcoorganicznych, pestycydów, wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych, polichlorowanych bifenyli, fenoli, kwasów chlorooctowych, aldehydów, ketonów itp. a także metody ich oznaczania. Przedstawiono schemat technik izolacji i oznaczania końcowego oraz schemat metod wykorzystujących analizę fazy nadpowierzchniowej. Opisano...

    Pełny tekst do pobrania w serwisie zewnętrznym

  • Wdrożenie nowych regulacji prawnych w ochronie powietrza atmosferycznego w Polsce
    Publikacja

    - Rok 2013

    W artykule przedstawiono zmiany prawne wynikające z przystosowania dyrektyw 2008/50/WE i 2004/107/WE do prawodawstwa polskiego. Nowe regulacje odnoszące się do ochrony powietrza stanowią jedynie rozbudowanie i modyfikację istniejacych dotychczas przepisów. W ratykule podano istotne informacje wynikajace z decyzji Komisji Europejslkiej 2011/850/UE

  • ZASTOSOWANIE ELEKTRONICZNEGO NOSA W ANALITYCE ZANIECZYSZCZEŃ POWIETRZA

    Jakość powietrza podlega ocenie według kryteriów określonych normami prawnymi. Ze względu na liczne zanieczyszczenia powietrza wewnętrznego i zewnętrznego, które mogą zagrażać zdrowiu człowieka niezbędne jest kontrolowanie ich stężeń oraz identyfikacja ich źródeł. Coraz częściej do tego celu wykorzystuje się elektroniczne nosy, czyli przyrządy analityczne umożliwiające szybkie wykrywanie i rozróżnianie mieszanin substancji zapachowych...

  • Zastosowanie elektronicznych zmysłów w analizie żywności - cz. 1

    W dzisiejszych czasach konsumenci zwracają dużą uwagę na takie cechy żywności jak: zapach, smak i wygląd. Ze względu na to naukowcy od wielu lat podejmują próby naśladowania ludzkich narządów zmysłów za pomocą urządzeń określanych jako elektroniczne zmysły. Zaliczamy do nich elektroniczny nos i język oraz komputerowy system rozróżnienia barw i kształtów. Elektroniczny nos jest najbardziej rozwiniętym i najczęściej stosowanym sztucznym...

  • Zastosowanie elektronicznych zmysłów w analizie żywności. Zastosowanie elektronicznego języka w analizie żywności.

    W dzisiejszych czasach konsumenci zwracają dużą uwagę na takie cechy żywności jak: zapach, smak i wygląd. Ze względu na to naukowcy od wielu lat podejmują próby naśladowania ludzkich narządów zmysłów za pomocą urządzeń określanych jako elektroniczne zmysły. Zaliczamy do nich elektroniczny nos i język oraz komputerowy system rozróżnienia barw i kształtów. Elektroniczny język znany również jako sztuczny język lub czujnik smaku,...

Rok 2014