Publikacje
Filtry
wszystkich: 2089
wyświetlamy 1000 najlepszych wyników Pomoc
Katalog Publikacji
Rok 2013
-
Uciążliwość odorowa zakładów przetwórstwa ryb
PublikacjaPrzetwórstwo rybne jest uważane za jedną z najszybciej rozwijających się gałęzi sektora żywnościowego w Polsce, a duże rozmiary produkcji wiążą się ściśle z powstawaniem znaczących ilości odpadów. Świeży surowiec rybny charakteryzuje się niezbyt intensywnym, swoistym zapachem, natomiast bardzo szybko ulega zepsuciu w wyniku działania endogennych enzymów i mikroflory bakteryjnej, generując lotne związki o odrażającej woni. Nawet...
-
Understainding solid-phase microextraction: key factors influencing the extraction process and trends in improving the technique
PublikacjaAnalytical chemists are faced with the daunting challenges of accurately monitoring the state of the environment and the processes taking place in it and of determining an enormous range of analytes often present in trace and ultratrace amounts in sample matrixes with complex or variable compositions. Further challenges are presented by the need to introduce new methodologies into current analytical practice and equipment to comply...
-
Use of white cabbage for phytoremediation processes
PublikacjaQuite a large biomass and the lack of difficulties after harvesting are advantages described for different types of cabbage. Our study reveals the usefulness of the white cabbage for the purification of the soil from zinc and cadmium by phytoextraction. Two cabbage (Brasica oleracea subsp. capitata f. alba) cultivars: early cv. Ditmarska Najwcześniejsza (DN), late cv. Kamienna Głowa (KG) were used.
-
Validation of a sampling procedure
PublikacjaEach step of the analytical procedure influences the final results in a significant way. In the majority of cases the analytical procedure encompasses sampling because the analysis of the entire object (material) is usually not possible. Thus it is necessary to include the uncertainty related to sampling procedure in the uncertainty budget calculations. This paper describes two basic ways of estimating the sampling uncertainty,...
-
Validation of atmospheric aerosols sampling in equivalent fractions
PublikacjaPhysical properties and chemical composition of atmospheric aerosols are of extreme importance, in many fields of interest, namely the Environment even with legal implications. Atmospheric sampling poses inherent problems with consequent demands on sampling optimisation, with sampling strategies requiring validation. In this work a study was conducted aiming at validating the collection of atmospheric aerosols in equivalent fractions....
-
Volatile composition of raw spirits of different botanical origin
PublikacjaThe paper presents the results of determination of the volatile composition of raw spirits, on the basis of trace compound isolation from their volatile fraction, and the comparison of the obtained volatile profiles of agricultural distillates of different botanical origins (maize, wheat, triticale, rye).
-
Water: Drinking
PublikacjaOpisano źródła organicznych i nieorganicznych zanieczyszczeń wody do picia w tym: lotnych związków chlorowcoorganicznych, pestycydów, wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych, polichlorowanych bifenyli, fenoli, kwasów chlorooctowych, aldehydów, ketonów itp. a także metody ich oznaczania. Przedstawiono schemat technik izolacji i oznaczania końcowego oraz schemat metod wykorzystujących analizę fazy nadpowierzchniowej. Opisano...
-
Wdrożenie nowych regulacji prawnych w ochronie powietrza atmosferycznego w Polsce
PublikacjaW artykule przedstawiono zmiany prawne wynikające z przystosowania dyrektyw 2008/50/WE i 2004/107/WE do prawodawstwa polskiego. Nowe regulacje odnoszące się do ochrony powietrza stanowią jedynie rozbudowanie i modyfikację istniejacych dotychczas przepisów. W ratykule podano istotne informacje wynikajace z decyzji Komisji Europejslkiej 2011/850/UE
-
ZASTOSOWANIE ELEKTRONICZNEGO NOSA W ANALITYCE ZANIECZYSZCZEŃ POWIETRZA
PublikacjaJakość powietrza podlega ocenie według kryteriów określonych normami prawnymi. Ze względu na liczne zanieczyszczenia powietrza wewnętrznego i zewnętrznego, które mogą zagrażać zdrowiu człowieka niezbędne jest kontrolowanie ich stężeń oraz identyfikacja ich źródeł. Coraz częściej do tego celu wykorzystuje się elektroniczne nosy, czyli przyrządy analityczne umożliwiające szybkie wykrywanie i rozróżnianie mieszanin substancji zapachowych...
-
Zastosowanie elektronicznych zmysłów w analizie żywności - cz. 1
PublikacjaW dzisiejszych czasach konsumenci zwracają dużą uwagę na takie cechy żywności jak: zapach, smak i wygląd. Ze względu na to naukowcy od wielu lat podejmują próby naśladowania ludzkich narządów zmysłów za pomocą urządzeń określanych jako elektroniczne zmysły. Zaliczamy do nich elektroniczny nos i język oraz komputerowy system rozróżnienia barw i kształtów. Elektroniczny nos jest najbardziej rozwiniętym i najczęściej stosowanym sztucznym...
-
Zastosowanie elektronicznych zmysłów w analizie żywności. Zastosowanie elektronicznego języka w analizie żywności.
PublikacjaW dzisiejszych czasach konsumenci zwracają dużą uwagę na takie cechy żywności jak: zapach, smak i wygląd. Ze względu na to naukowcy od wielu lat podejmują próby naśladowania ludzkich narządów zmysłów za pomocą urządzeń określanych jako elektroniczne zmysły. Zaliczamy do nich elektroniczny nos i język oraz komputerowy system rozróżnienia barw i kształtów. Elektroniczny język znany również jako sztuczny język lub czujnik smaku,...
Rok 2014
-
An evaluation of sucrose as a possible contaminant in e-liquids for electronic cigarettes by hydrophilic interaction liquid chromatography–tandem mass spectrometry
PublikacjaThe influence of sucrose combustion products on smoking and nicotine addiction is still controversial because the presence of the sucrose may be treated as a source of aldehydes and organic acids. In e-liquids used as refills for electronic cigarettes, which are made primarily of poly(propylene glycol), glycerine and ethanol, sucrose may be present at trace levels, and its impact on mainstream smoke formation, and hence on human...
-
AN ORIGINAL APPROACH IN THE FIELD OF PREPARATION REFERENCE MATERIALS OF VOLATILE ANALYTES
PublikacjaStandard gas mixtures (SGM) are indispensable reference materials for ensuring the reliability of analytical work. Reference materials are an excellent tool for the quality control and assurance of analytical results. Standard gas mixtures are unique among reference materials. The rapid progress of SGM production is connected with the instability of gaseous analytes which make them difficult to obtain. The use of standards with...
-
Analityka i monitoring zanieczyszczeń środowiska. Tendencje rozwojowe.
PublikacjaW artykule przedstawiono informacje o najwazniejszych kierunkach rozwojowych w zakresie analityki i monitoringu środowiskowego. Coraz więcej uwagi poświęca się spełnieniu zasad zielonej chemii analitycznej. Dlatego też wzrasta znaczenie; -zielonych technik analitycznych, - bezpośrednich technik pomiaru szerokiego spektrum ksenobiotyków w poszczegolnych elementach środowiska
-
Analityka surfaktantów w próbkach środowiskowych
PublikacjaSurfaktanty stanowią grupę związków charakteryzujących się specyficznymi właściwościami fizykochemicznymi (m.in. amfifilowa budowa, zdolność rozpuszczania się w cieczach o różnej polarności, zdolność do tworzenia micelli) i z tego względu są one wykorzystywane w wielu sferach działalności człowieka. Związki powierzchniowo-czynne ulegają różnorodnym przemianom fizykochemicznym, co umożliwia ich migrację między różnymi elementami...
-
Analysis of pesticide residue in tomato samples using analytical protocol based on application of QuEChERS technique and GC-ECD system
PublikacjaQuEChERS sample preparation method was used for the determination of 10 pesticides and their metabolites in tomato samples, coupled to gas chromatography with electron capture detector (GCECD). The experimental parameters including oven temperature program, amount of the sample and purifying agent were optimized. The GC-ECD method was validated in terms of linearity, selectivity and recovery. The limits of detection (LODs) of the...
-
Annual changes of basic parameters of bottom sediments from the Klodnica River Catchment
PublikacjaThe Klodnica River Catchment is heavily contaminated ecosystem located in area of the Upper Silesia Industrial Region. In this area various forms of human activity can be observed (e.g. mining coal underground, metallurgy, power/heat plants, wastewater discharged directly into the river). The impact of industrial and municipal wastes on this aquatic system causes to changes in the hydrographic network of river and the waters quality. In...
-
Anthropopressure’s intensification with reference to Arctic ecosystems
PublikacjaThis paper concerns issue of long range atmospheric transport of pollutants to polar areas and intensification of their toxic effect on biota in the face of climate change. Arctic which was for years seen as a pristine and not affected by antropopressure region became a sink of xenobiotics. Atmospheric circulation facilitates transport of chemicals from Eurasia to Arctic. Influence of climate change on crucial balance of polar...
-
Application of an Electronic Nose Instrument to Fast Classification of Polish Honey Types
PublikacjaThe paper presents practical utilization of an electronic nose prototype, based on the FIGARO semiconductor sensors, in fast classification of Polish honey types—acacia flower, linden flower, rape, buckwheat and honeydew ones. A set of thermostating modules of the prototype provided gradient temperature characteristics of barbotage-prepared gas mixtures and stable measurement conditions. Three chemometric data analysis methods...
-
Application of Diagnostic Ratios of PAHs to Characterize the Pollution Emission Sources
PublikacjaThe paper summarizes the potential of application of parent polycyclic aromatic hydrocarbons (PAHs) to identify their emission sources. Four parent PAHs diagnostic ratios are used for this purpose: anthracene/(anthracene + phenanthrene), fluoranthene/(fluoranthene + pyrene), benzo[a]pyrene/(benzo[a]pyrene + chryzene) and indeno[1,2,3-c,d]pyrene/(indeno[1,2,3-c,d]pyrene + benzo[g,h,i]perylene). The compounds of each ratio have the...