Józef Synowiecki - Publikacje - MOST Wiedzy

Wyszukiwarka

Filtry

wszystkich: 48

  • Kategoria
  • Rok
  • Opcje

wyczyść Filtry wybranego katalogu niedostępne

Katalog Publikacji

Rok 2013
Rok 2012
Rok 2011
Rok 2010
Rok 2009
Rok 2008
  • [Chapter] 2. Thermostable enzymes in food processing
    Publikacja

    - Rok 2008

    W rozdziale przedstawiono charakterystykę termostabilnych hydrolaz glikozydów, izomeraz, transferaz,lipaz i enzymów proteolitycznych w przetwórstwie rozmaitych surowców źywnościowych. Podano przyczyny termostabilności tych enzymów oraz wymieniono korzyści wynikające z ich stosowania.

  • Charakterystyka i przydatność składników szarłatu w biotechnologii żywności
    Publikacja

    - BioTechnologia - Rok 2008

    W artykule przedstawiono charakterystykę szarłatu, który jest pseudozbożem o dobrej wartości żywieniowej ze względu na zawartość lipidów o korzystnej proporcji nasyconych i nienasyconych kwasów tłuszczowych i białek o dobrym składzie aminokwasowym. Brak białek frakcji glutenu świadczy o przydatności szarłatu do wytwarzania dietetetycznej żywności przeznaczonej dla chorych na celiakię. Ze względu na małe rozmiary ziaren skrobi szarłatu...

  • Ocena przydatności bakterii Thermus ruber jako źródła syntazy trehalozy
    Publikacja

    Wykazano, że termofilna bakteria Thermus ruber jest źródłem syntazy trehalozy,katalizującej wewnątrzcząsteczkową transglikozylację maltozy. Wymieniony enzym przejawia największą aktywność w temp. 65 st. C przy pH 6,5. Najlepszą wydajność syntazy trehalozy uzyskiwano podczas hodowli bakterii w 55 st. C na podłożu zawierającym 0,5% peptonu 0,1% wyciągu drożdżowego i 0,5% maltozy lub skrobi.

    Pełny tekst do pobrania w portalu

Rok 2007
Rok 2006
Rok 2005
  • Funkcje fizjologiczne i możliwości zastosowań trehalozy
    Publikacja

    Trehaloza jest disacharydem naturalnego pochodzenia zbudowanym z dwóch reszt glukozy połączonych wiązaniem 1,1 glikozydowym. Cukier ten charakteryzuje się dużą zdolnością do stabilizowania białek i membran biologicznych podczas zamrażania i odwadniania komórek i w związku z tym zabezpiecza je przed niekorzystnym oddziaływaniem środowiska. Stwarza to także omówione w artykule duże możliwości zastosowania trehalozy w medycynie,...

  • Unieruchamianie rekombinowanej beta-galaktozydazy w reakcjach katalizowanych transglutaminazą
    Publikacja

    - Rok 2005

    Termostabilną beta-galaktozydazę wyizolowaną z Escherichia coli zawierającej gen enzymu z Pyrococcus woesei, sieciowano transgluta-minazą na żelu krzemionkowym. Otrzymany preparat wykazuje w 70 st.C aktywność hydrolizy ONPG wynoszącą 11,573 U/g nośnika. Optymalne pH i temperatura działania enzymu wynosi odpowiednio 5,5 oraz 95 st.C. Preparat unieruchomionego enzymu zachowuje około 70 % początkowej aktywności po 1 godzinie inkubacji...

  • Źródła, otrzymywanie i przydatność niektórych termostabilnych enzymów w przetwórstwie skrobi i mleka
    Publikacja

    - Rok 2005

    Prezentowane wyniki wskazują na możliwość usprawnienia produkcji syropów skrobiowych przez zastosowanie rekombinantowej alfa-amylazy z Pyrococcus woesei i termostabilnej alfa-glukozydazy z Thermus thermophilus. Wykazano także przydatność rekombinantowej, termosta-bilnej beta-galaktozydazy z Pyrococcus woesei do wytwarzania bez-laktozowego mleka i serwatki. Enzym ten wykazuje dużą termostabil-ność i znaczną aktywność w szerokim...

Rok 2004
Rok 2003
  • Charakterystyka preparatów beta- galaktozydazy z Sulfolobus shibatae.
    Publikacja

    - BioTechnologia - Rok 2003

    Celem pracy było zbadanie przydatności cytoplazamatycznej beta- galaktozydazy/beta- glukozydazy z hipertermofilnego archeona Sulfolobus shibatae do hydrolizy laktozy. 16-krotny stopień oczyszczenia ekstraktu bezkomórkowego,zapewniający aktywność specyficzną 29,5 U/mg białka uzyskiwano poprzez frakcjonowanie siarczanem amonu, chromatografię jonowymienną i sączenie molekularne. Otrzymany preparat wykazywał największą aktywność...

  • Niektóre przyczyny unikatowej oporności cieplnej hipertermofili
    Publikacja

    - BioTechnologia - Rok 2003

    Wyjątkowa odporność cieplna hipertermofili stanowiących dogodne źródło termostabilnych enzymów wynika z niewielkich zmian budowy cząsteczek białek i kwasów nukleinowych oraz modyfikacji błon biologicznych. Przeżycie komórek hipertermofili w podwyższonych temperaturach umożliwia także synteza białek szoku cieplnego i rozmaitych substancji stabilizujących cząsteczki oraz szybka resynteza szczególnie termostabilnych intermediatów...

Rok 2002

wyświetlono 1335 razy