Publikacje
Filtry
wszystkich: 51
Katalog Publikacji
Rok 2008
-
The effect of cabbage juices on the activity and expression of GST isozymes in HepG2 cells
PublikacjaWcześniejsze badania pokazały zdolność soków z kapusty białej do indukowania aktywności enzymów detoksykacyjnych. Prezentowane wyniki potwierdziły zdolność fitokompleksu kapusty do stymulacji aktywności enzymów z grupy GST w komórkach HepG2 - modelu ludzkiej wątroby - w szczególności izoenzymów GST-alfa i GST-mi.
-
Wędliny ''Brassica'' - nowe myślenie o masowej produkcji żywności
PublikacjaArtykuł przeznaczony jest dla osób z branży mięsnej. Przedstawia naukowe podstawy opracowanej na Wydziale Chemicznym PG we współpracy z Zakładami Mięsnymi Nowak technologii produkcji wędlin prozdrowotnych wzbogaconych w fitokompleks kapusty białej.
Rok 2004
-
The effect of chemical modifications on rheologicalproperties of collagen from of Baltic cod (Gadus morhua)skin stabilized by interaction with κ-carrageenan.
PublikacjaZbadano wpływ stężenia aldehydu glutarowego i EDC N-[3-(dimetyloamino)propylo]-N'-etylokarbodiimid na reologiczne właściwości kompleksu k-karagenu z kolagenem wydzielonym ze skór dorsza bałtyckiego (Gadus morhua) 0,5 M roztworem kwasu octowego i wytworzonych z nich błon. Stwierdzono, że dodanie do dyspersji aldehydu glutarowego, którego stężenie zmieniano od 0,05 do 0,2% powodowało natychmiastowy wzrost jej lepkości. Dodatek aldehydu...
Rok 2005
-
The interaction of antitumor 1-nitroacridines with DNA in cell-free systems
PublikacjaUzyskano nowe pochodne 1-nitro i 3-nitroakrydyny wykazujące zdolność do specyficznego cięcia DNA w miejscach bezzasadowych. Z użyciem oligonukleotydu z indukowanym miejscem bezzasadowym potwierdzono taką aktywność u obu otrzymanych pochodnych.
-
Wpływ temperatury procesu na przemiany tłuszczu podczas głębokiego smażenia
PublikacjaBadano wpływ temperatury w zakresie 160 - 190 C na przemiany termooksydatywne tłuszczów smażalniczych. Miarą degradacji tłuszczu była zmiana jego lepkości. Stwierdzono, że wzrost temperatury i czasu smażenia powoduje wzrost lepkości tłuszczu. Szybkość tych zmian była różna dla różnych surowców tłuszczowych. Wyznaczono równania opisujące wzrost lepkości tłuszczów w funkcji czasu dla temperatur: 160, 175 i 190 C.
-
Wpływ wysokiego ciśnienia na mikroorganizmy
PublikacjaW przeglądowym opracowaniu przedstawiono wpływ wysokich ciśnień na bakterie, grzyby i wirusy. Scharakteryzowano wrażliwość mikroorganizmów na działanie wysokiego ciśnienia w zależności od typu mikroorganizmu, fazy wzrostu, składu środowiska i parametrów procesu. Omówiono czynniki warunkujące ciśnienioodporność form przetrwalnych bakterii.
Rok 2017
-
The Thin-Layer Microchromatography (μTLC) and TLC–FID Technique as a New Methodology in the Study of Lubricating Oils
PublikacjaThis paper concerns the possibility of using TLC coupled with a flame ionization detector (FID) and micro-TLC (μTLC) as precursors for microfluidized devices of analytical techniques to identify and determine the presence and content of the petroleum/vegetable oil base in the lubricating oils applied in cutting devices (chainsaws). This research is related to the problem of ensuring, in compliance with the requirements of environmental...
Rok 2021
-
Tin Oxide Encapsulated into Pyrolyzed Chitosan as a Negative Electrode for Lithium Ion Batteries
PublikacjaTin oxide is one of the most promising electrode materials as a negative electrode for lithium-ion batteries due to its higher theoretical specific capacity than graphite. However, it suffers lack of stability due to volume changes and low electrical conductivity while cycling. To overcome these issues, a new composite consisting of SnO2 and carbonaceous matrix was fabricated. Naturally abundant and renewable chitosan was chosen...
-
Wstęp do biokorozji
PublikacjaW rozdziale omówiono najważniejsze grupy mikroorganizmów powodujących biokorozję materiałów metalowych.
Rok 2003
-
Versatile method employing basic techniques of genetic engineering to study the ability of low molecular weight compounds to bind covalently with DNA in cell free systems.
PublikacjaMechanizm działania większości leków przeciwnowotworowych oraz związków rakotwórczych polega na ich kowalencyjnym wiązaniu z DNA. Poziom tego wiązania jest zazwyczaj bardzo niski, co powoduje, że potrzebne są niezwykle czułe metody aby kowalencyjna modyfikacja mogła być w ogóle wykryta. My podjęliśmy próbę zastosowania w tym celu prostych, szybkich i sprawdzonych technik inżynierii genetycznej: metody PCR do uzyskania fragmentu...
Rok 2007
-
Wpływ obróbki kulinarnej na zawartość substancji bioaktywnych w kapuście białej (Brassica oleracea var. capitata f. alba)
PublikacjaChoroby nowotworowe stają się obecnie najbardziej znaczącym elementem kosztów leczenia społeczeństw oraz główną przyczyną przedwczesnych zgonów. Stąd też ogromne zainteresowanie profilaktyką przeciwnowotworową. W przypadku warzyw krzyżowych obserwowano najwyraźniejszą korelację pomiędzy poziomem spożycia, a obniżoną zapadalnością na nowotwory piersi, jelita grubego i płuc. W Europie Środkowej najważniejszym warzywem z rodziny krzyżowych...