prof. dr hab. inż. Halina Szeląg
Publikacje
Filtry
wszystkich: 29
Katalog Publikacji
Rok 2005
-
Właściwości układów emulsyjnych stabilizowanych mieszaninami monoacylogliceroli i oksyetylenowanych estrów metylowych kwasów tłuszczowych
PublikacjaPrzedstawiono możliwości otrzymywania niejonowych emulgatorów o różnorodnych właściwościach hydrofilowych, z wykorzystaniem monoacylogliceroli i oksyetylenowanych estrów metylowych kwasów tłuszczowych. Określono efektywność preparowanych emulgatorów sporządzając modelowe emulsje i badając ich właściwości oraz stabilność. Otrzymane emulgatory można stosować do otrzymywania emulsji O/W i W/O.
Rok 2004
-
Esterification kinetics of glycerol with fatty acids in the presence of zinc carboxylates: Preparation of modified acylglycerol emulsifiers.
PublikacjaZbadano zależności kinetyczne estryfikacji glicerolu kwasami tłuszczowymi (C12:0 - C18:0), prowadzonych w obecności soli cynku tych kwasów tłuszczowych. Przeanalizowano wpływ temperatury, stężenia karboksylanu oraz budowy części hydrofobowej kwasu tłuszczowego i karboksylanu, na postęp reakcji estryfikacji. Wyznaczono wartości odpowiednich stałych szybkości reakcji, energii aktywacji oraz maksymalnej zawartości monoestru glicerolu,...
-
Properties of W/O emulsions stabilized with acylglycerol emulsifiers modified with zinc carboxylates.
PublikacjaZbadano właściwości modelowych emulsji W/O, stabilizowanych emulgatorami acyloglicerolowymi, modyfikowanymi karboksylanami cynku. Przedstawiono wyniki mikroskopowej, konduktometrycznej i kalorymetrycznej analizy wpływu składu i stężenia emulgatora oraz zawartości fazy wodnej na wielkość kropel fazy rozproszonej emulsji i stabilność układu dyspersyjnego.
Rok 2003
-
Emulgatory- estry polioli i kwasów tłuszczowych syntezowane z surowców odtwarzalnych. Materiały IV Kongresu Technologii Chemicznej. Cz. 2
PublikacjaStwierdzono, że estryfikacja polioli kwasami tłuszczowymi realizowana w obecności programowanych ilości karboksylanów sodu, potasu, cynku lub magnezu stwarza możliwość syntezowania emulgatorów o zdefiniowanych właściwościach hydrofilowo-lipofilowych. Produkt reakcji może być bezpośrednio zastosowany jako emulgator. Produkty te wykazują współdziałanie surfaktantów niejonowych - monoestrów i anionowych - soli kwasów tłuszczowych...
-
Influence of zinc and magnesium carboxylates on properties of emulsions stabilized with acylglycerol emulsifiers.
PublikacjaOkreślono właściwości emulsji stabilizowanych emulgatorami acyloglicerolowymi modyfikowanymi karboksylanami cynku i magnezu. Zbadano wpływ kompozycji emulgatorów na HLB i efektywność w modelowych układach emulsyjnych.
-
Oddziaływanie komponentów modyfikowanych emulgatorów acyloglicerolowych na granicy faz olej - woda.Materiały IV Kongresu Technologii Chemicznej. Cz. 2.
PublikacjaZbadano współdziałanie monoacylogliceroli i karboksylanów sodu, głównych aktywnych powierzchniowo składników modyfikowanych emulgatorów acyloglicerolowych na granicy faz olej/woda. Określono wpływ długości łańcucha węglowodorowego surfaktantów na adsorpcję i micelizację. Dla badanych dwuskładnikowych mieszanin surfaktantów niejonowych i anionowych wyznaczono parametry oddziaływań.
-
Rheological properties of emulsion stabilized by acylglycerol emulsifiersmodified with sodium carboxylates.
PublikacjaOtrzymano modelowe emulsje stabilizowane emulgatorami acyloglicerolowymi modyfikowanymi karboksylanami sodu. Sporządzono wykresy fazowe i wyznaczono właściwości reologiczne układów. Podano równania zależności lepkości emulsji od udziału fazy zdyspergowanej.
-
Synthesis of ester derivatives of propylene glycol in the presence of zinc carboxylates.
PublikacjaZbadano wpływ temperatury i stężenia karboksylanów cynku na przebieg estryfikacji glikolu propylenowego kwasami tłuszczowymi. Otrzymano emulgatory, w których maksymalne stężenie monoestru wynosiło 55-57%.
-
Właściwości modyfikowanych emulgatorów acyloglicerolowych syntetyzowanych z mieszanin kwasów tłuszczowych.
PublikacjaPrzedstawiono właściwości modyfikowanych emulgatorów acyloglicerolowych, estrów glicerolu i kwasów tłuszczowych, które są otrzymywane w warunkach przemysłowych. Emulgatory syntetyzowano metodą bezpośredniej ekstrakcji w obecności otrzymywanych in situ soli sodu i stosowanych kwasów tłuszczowych.
wyświetlono 788 razy