Jakub Szwacki - Publikacje - MOST Wiedzy

Wyszukiwarka

Filtry

wszystkich: 11

  • Kategoria
  • Rok

wyczyść Filtry wybranego katalogu niedostępne

Katalog Publikacji

Rok 2014
Rok 2006
Rok 2005
  • Application of a cationic surfactant in the multichanel taste sensor
    Publikacja

    Substancje należaće do czterech klas smaku były badane za pomocą pięciokanałowego sensora smaku składającego się z elektrod z membranami polimerowo-lipidowymi. Wykazanano, że elektroda zbudowana z membrany polimerowej zawierajacej kationowy surfaktant może byc z powodzeniem zastosoana w sensorze smaku do rozpoznania napojów składających sie głównie z sacharozy i kwasu cytrynowego produkowanych przez rózne firmy.

  • Badania nad potencjometrycznymi sensorami smaku
    Publikacja

    Przedstwiono badania nad 5-kanałowym sensorem smaku kwasnego, zbudowanym z elektrod z membranami polimerowo - lipidowymi zawierającymi odpowiednie lipidy. Stwierdzono, że sensor ten jest bardzo czuły na zmainy stężenia kwasu cytrynowego, natomiast wykazuje nieco gorszą czułosc na obecnosć kwasu octowego. Stwirdzono dobrą trwałosć membran oraz powtarzalnośc otrzymanych wyników. Wydaje się, że badane układy mogą byc wykorzystane...

  • Cationic or anionic surfactant oscillators for molecular recognition of taste substances
    Publikacja

    Otrzymano krzywe oscylacyjne róznicy potencjału elektrochemicznego miedzy fazami wodnymi oscylatora zawierajacego jonowy surfanktant. Były one analizowane poprzez konsrukcje portretów fazowych uzywając metody opóźnienia czasowego. Kształt portertów fazowych jest rożny dla układów z kationowym lub anionowym surfanktantem. Szeregi wzrostu powierzchni atraktorów dla tych dwoch oscylatorów sa także rózne.

  • On the possibility of using liquid or lipid - polymer membrane systems as taste sensors
    Publikacja

    Membrany ciekłe z anionowym surfaktanetem mogą być użyte do rozpoznawania molekularnego substancji smakowych ale nie mogą stanowić podstawy sensora smaku głównie z powodu chaotycznych zachowań. Przeciwnie membrany polimerowo-lipidowe mogą być zastosowane w sensorze smaku do badania jakości pewnych napojów handlowych.

Rok 2004
Rok 2002

wyświetlono 637 razy