mgr inż. Paulina Biernacka
Zatrudnienie
Publikacje
Filtry
wszystkich: 18
Katalog Publikacji
Rok 2013
-
3-monochloro-1,2-propandiol w produktach żywnościowych
Publikacja3-monochloro-1,2-propandiol (3-MCPD) jest związkiem należącym do grupy zanieczyszczeń żywności zwanych chloropropanolami. Powstaje on w produktach żywnościowych poddanych działaniu podwyższonej temperatury. Po raz pierwszy jako zanieczyszczenie żywności został zidentyfikowany w 1978 roku w roślinnych hydrolizatach białkowych i produktach pochodnych takich jak sosy sojowe. Później jego obecność wykryto w wielu popularnych produktach...
-
Ekstrakcja z wykorzystaniem ruchomego elementu sorpcyjnegp (SBSE)
PublikacjaW artykule scharakteryzowano technikę ekstrakcji z wykorzystaniem ruchomego elementu sorpcyjnego oraz podano przykłady zastosowań w odniesieniu do różnych matryc i analitów
-
Volatile composition of raw spirits of different botanical origin
PublikacjaThe paper presents the results of determination of the volatile composition of raw spirits, on the basis of trace compound isolation from their volatile fraction, and the comparison of the obtained volatile profiles of agricultural distillates of different botanical origins (maize, wheat, triticale, rye).
Rok 2012
-
Polimerowe ciecze jonowe - sorbenty nowej generacji w SPME
PublikacjaSposób przygotowywania próbek do analizy jest kluczowym etapem każdej procedury analitycznej. Od momentu wprowadzenia, technika mikroekstrakcji do fazy stacjonarnej (SPME), z uwagi na mnogość jej zalet cechuje duża popularność. W ostatnim czasie jej popularność rośnie, z uwagi na opracowywanie nowych sorbentów, które pozwoliłyby na rozszerzenie możliwości stosowania tej techniki. W artykule przedstawione są innowacyjne sorbenty...
Rok 2011
-
Comprehensive two-dimensional gas chromatography - promising technique for analysis of complex food matrices
PublikacjaThe present paper is focused on brief description of operational principle of comprehensive two-dimensional gas chromatography (GC×GC) technique, instrumentation and data processing. Furthermore, the examples of application in the field of food analysis, performed also in the author's laboratory, are given. The detailed discussion of GC×GC characterization and comparison of the volatile composition of berries of different blue...
-
Determination of some off-flavors for vodka quality assessment
PublikacjaW pracy zostały przedstawione wyniki analizy wybranych związków karbonylowych w wódkach czystych z wykorzystaniem procedury HS-SPME/GC-ECD poprzedzonej derywatyzacją aldehydów za pomocą odczynnika PFBHA. Przeprowadzone badania wykazały, że obecność 2,3-pentanodionu i 2-butenalu skutkuje pogorszeniem jakości analizowanych wódek.
-
Metody analizy zapachu
PublikacjaZmysł węchu to jeden z dwóch, oprócz smaku, zmysłów chemicznych. Istota tego zmysłu polega na umiejętności rozpoznawania i występowania zapachu określonych związków chemicznych lub ich mieszanin w otoczeniu. W artykule przedstawione zostały metody analizy zapachu m.in. metody klasycznej analizy sensorycznej, chromatografii gazowej połączonej z detekcją olfaktometryczną oraz elektroniczny nos.
-
Quality assurance of alcoholic beverages by electronic nose
PublikacjaQuality is very important attribute of every alcoholic beverage. It is very significant to satisfy consumers and assure food quality. Flavour, colour and taste constitute a great matter not only for connoisseurs. Due to these features, the whole manufacturing process need to be monitored. This paper presents a high-class devices useful in assessing of beverage quality. Electronic noses offer quick real-time analysis, which is very...
-
Raw material influence on volatile composition of agricultural distillates
PublikacjaCelem prezentowanej pracy było określenie za pomocą techniki HS-SPME/GC-MS charakterystycznych związków markerowych pozwalających na identyfikację pochodzenia surowcowego destylatów rolniczych. Przeprowadzone badania wskazały kilkanaście związków na podstawie obecności których można określić surowiec jakiego użyto przy produkcji destylatu.
-
Sample preparation methods used in food flavor analysis
PublikacjaJako, że żywność to skomplikowana matryca, a związki lotne w niej zawarte występują zazwyczaj na poziomie śladowym wymagane jest zastosowanie specjalnej procedury przygotowania próbek. W pracy zostały opisane niektóre metody przygotowywania próbek żywności, które łączą w sobie izolację i wzbogacanie analitów. Wśród opisanych metod znalazły się: PT, SPME, SDME, SBSE oraz SFE.
-
Solar-wind system for lightning of public areas
PublikacjaSolar-wind system was developed for illumination of public large areas. The energy of this system becomes from renewable sources. Furthermore, they are relatively inexpensive, and the production of pollutants or greenhouse gases are reduced.
-
Szacowanie zawartości benzo(a)pirenu w pyle zawieszonym pm10 przy pomocy wielowymiarowej regresji liniowej
PublikacjaW pracy przedstawiono próbę oszacowania przy pomocy wielowymiarowej regresji liniowej modelu empirycznego opisującego czynniki wpływające na zawartość B(a)P w pyle zawieszonym PM10 w jednej z dzielnic aglomeracji trójmiejskiej, gdzie głównym źródłem występowania B(a)P była niska emisja, spowodowana spalaniem paliw kopalnianych. Analizie poddano wzajemne zależności: stężenia pyłu PM10 w powietrzu, temperaturę powietrza, prędkość...
-
Tytułem wstępu : Wpływ jakości powietrza na jakość życia i zdrowie człowieka
PublikacjaZanieczyszczenie powietrza zarówno wewnętrznego jak i zewnętrznego, jest poważnym problemem ekologicznym i zdrowotnym występującym zarówno w krajach rozwiniętych jak i rozwijających się. Wobec tego na całym świecie kładzie się coraz większy nacisk na badania mające na celu oznaczanie głównych zanieczyszczeń powietrza, zmniejszanie emisji zanieczyszczeń do atmosfery oraz wpływu skutków skażenia środowiska na stan zdrowia i jakość...
Rok 2010
-
Identification of volatile compounds in raw spirits of different organoleptic quality
PublikacjaGłównym celem prezentowanych badań było określenie składu lotnej frakcji destylatów rolniczych, a następnie wyodrębnienie profili zapachowych destylatów rolniczych różniących się właściwościami sensorycznymi ocenionymi na podstawie klasycznej analizy sensorycznej. Profile zapachowe tworzono z wykorzystaniem kapilarnej chromatografii gazowej połączonej ze spektrometrią mas (GC-MS). Do ekstrakcji lotnych związków zastosowano technikę...
-
SAFE - technika izolacji związków zapachowych z próbek żywności
PublikacjaOznaczanie składników odpowiedzialnych za zapach produktów żywnościowych dokonywane za pomocą technik chromatograficznych obejmuje dwa zasadnicze etapy: przygotowanie próbki i identyfikację (rozdzielenie połączone z odpowiednią metodą detekcji). Ze względu na skomplikowaną matrycę, specyfikę związków zapachowych - samoistne ich uwalnianie z matrycy, jak i możliwość zachodzenia przemian, kluczowym elementem analizy żywności jest...
Rok 2009
-
Application of gas chromatography,mass spectrometry and olfactometry for quality assessment of selected food products = Zastosowanie chromatografii gazowej, spektrometrii mas i olfaktometrii w ocenie jakości wybranych produktów spożywczych
PublikacjaStosując mikroekstrakcję do fazy stacjonarnej z fazy nadpowierzchniowej jako metodę przygotowania próbek i chromatografię gazową (GC) ze spektrometrią mas (MS) i olfaktometrią (O) jako metodę oznaczeń końcowych oznaczono lotne związki w spirytusach i miodach. Identyfikację przeprowadzono przez porównanie widm masowych z widmami z biblioteki NIST. Dodatkowo, wykrywane przez panel oceniający związki zapachowe rejestrowano w formie...
-
Influence of geosmin, dimethyl trisulfide, 2- and 3-methylbutan-1-ol on raw spirits quality
PublikacjaJakość napojów alkoholowych jest bardzo istotna dla konsumentów. Destylarnie, chcąc wytwarzać wysokiej jakości trunki, muszą określić, które składniki są odpowiedzialne za nieprzyjemny zapach pogarszając jakość otrzymywanych alkoholi. Głównym celem przeprowadzonych badań było określenie profili zapachowych próbek destylatów rolniczych różniących się jakością organoleptyczną oraz wskazanie tych składników, których obecność może...
-
Instrumental techniques used for assessment of food quality
PublikacjaW artykule scharakteryzowano dwie techniki instrumentalne stosowane w ocenie jakości produktów spożywczych, tj. chromatografię gazową w połączeniu z detekcją olfaktometryczną oraz nos elektroniczny. Opisano zasady działania obu technik oraz typowe procedury analityczne stosowane w ocenie zapachu. Ponadto, podano przykłady praktycznego zastosowania obu technik, włącznie z tymi, które wykorzystano w pracowni autorów.
wyświetlono 764 razy