Katedra Technologii Koloidów i Lipidów - Jednostki Administracyjne - MOST Wiedzy

Wyszukiwarka

Katedra Technologii Koloidów i Lipidów

Filtry

wszystkich: 157

  • Kategoria
  • Rok
  • Opcje

wyczyść Filtry wybranego katalogu niedostępne

Katalog Publikacji

Rok 2013
Rok 2008
  • Chapter 18. Emulsifying properties of nonionic surfactants in the context of soil remediation
    Publikacja

    Powstające podczas remediacji gruntów emulsje są niekorzystne, gdyż mogą prowadzić do zatykania porów i unieruchomienia strumienia cieczy przemywającej. Czyni to proces przemywania nieefektywnym. Zbadano stabilność emulsji trzech olejów mineralnych i jednego syntetycznego (PAO 6). W badaniach wykorzystano aparat Turbiscan TLab Expert. Stabilność emulsji określono jako zależność delty transmisji od czasu. Spośród przebadanych emulsji...

  • Chapter 20. Biodegradability of synthetic and mineral base oils
    Publikacja

    Zbadano biodegradację wybranych olejów bazowych za pomocą Testu Zamkniętej Butelki(OECD 301D). Wykazano, że wszystkie zbadane oleje są bardzo słabo biodegradowalne, rozkład wynosił jedynie 3-14 %. Najwyższa biodegradacja (14 %) zaszła w przypadku dodekanu, najniższa (3%) w przypadku oleju bazowego SAE 30/95.

  • Characterization of the fate of lipids in activated sludge
    Publikacja

    Przeprowadzono doświadczenie wykazujące transformację lipidów w aerobowych warunkach osadu czynnego. Wykazano, że całkowitej, początkowej zawartości lipidów (2000 mg/l) nie udało się obniżyć do wartości niższej niż 300 mg/l. Jednakże, zawartość poszczególnych kwasów tłuszczowych uległa drastycznym zmianom, zarówno spadkowi, jak i wzrostowi podczas wszystkich faz wzrostu mikrobiologicznego. Obserwowane zmiany zawartości indywidualnych...

Rok 2017
Rok 2010
Rok 2020
  • Colloidal transport of lipid digesta in human and porcine small intestinal mucus
    Publikacja
    • A. Macierzanka
    • O. Ménard
    • D. Dupont
    • K. Gutkowski
    • R. Staroń
    • L. Krupa

    - FOOD RESEARCH INTERNATIONAL - Rok 2020

    Small intestinal mucus transport of food-derived particulates has not been extensively studied, despite mucus being a barrier nutrients need to cross before absorption. We used complex dispersions of digesta obtained from simulated, dynamic gastrointestinal digestion of yogurt to examine the penetrability of human and porcine mucus to the particles formed of lipolysis products. Quantitative, time-lapse confocal microscopy revealed...

    Pełny tekst do pobrania w portalu

  • Comparing the permeability of human and porcine small intestinal mucus for particle transport studies
    Publikacja
    • L. Krupa
    • B. Bajka
    • R. Staroń
    • D. Dupont
    • H. Singh
    • K. Gutkowski
    • A. Macierzanka

    - Scientific Reports - Rok 2020

    The gastrointestinal mucus layer represents the last barrier between ingested food or orally administered pharmaceuticals and the mucosal epithelium. This complex gel structure plays an important role in the process of small intestinal absorption. It provides protection against hazardous particles such as bacteria but allows the passage of nutrients and drug molecules towards the intestinal epithelium. In scientific research, mucus...

    Pełny tekst do pobrania w portalu

Rok 2012
Rok 2018
Rok 2015
Rok 2009
Rok 2011
Rok 2016
Rok 2023