prof. dr hab. inż. Maria Szpakowska
Employment
- 2010 - present Full Professor, Chief of Commodity Science Department at Faculty of Management and Economics
- 2001 - 2010 Associate Profesor, chief of Commodity Science Laboratory at Faculty of Management and Economics
- 1995 - 2001 Tutor, chief of Commodity Science Laboratory at Faculty of Chemistry
Publications
Filters
total: 77
Catalog Publications
-
On the mechanism of nitrobenzene liquid membrane oscillators containing hexadecyltrimethylammonium bromide
PublicationBadano oscylacje różnicy potencjałów elektrycznych między fazami wodnymi oscylatora z membraną ciekłą, zawierającego kwas pikrynowy rozpuszczony w nitrobezenie. Wodnej fazie donorowej znajdował się kationowy surfaktant, zaś faza akceptorowa składała się z wodnego roztworu sacharozy. Zaproponowano mechanizm oscylacji składajacy się z trzech etapów. Zaproponowano procesy zachodzące w każdym etapie. Stwierdzono, że procesy adsorpcji...
-
Mechanism of a Four-Phase Liquid Membrane Oscillator Containing Hexadecyltrimethylammonium Bromide
PublicationBadano zachowanie nitrometanowego oscylatora z membraną ciekłą zawierającego kationowy surfaktant. Początkowo układ składał się z trzech faz: wodnej donorowej zawierającej surfaktant i etanol, membrany ciekłej (kwas pikrynowy w nitrometanie) oraz fazy wodnej akceptorowej zawierającej sacharozę. Podczas procesu oscylacyjnego wytwarzała się nowa fazą X między membraną ciekłą, a fazą akceptorową. Stwierdzono oscylacje różnicy potencjału...
-
Mechanism of nitromethane liquid membrane oscillator containing sodium oleate
PublicationBadano osylacyjne zachowanie oscylatora z anionowym surfaktantem na poziomie molekularnym. Zastosowano przybliżenie oparte na zasadach kinektyki chemicznej. Membranę ciekłą stanowił nitrometan z 2,2' bipirydyną. Faza wodna domowa zawierała oleinian sodu i butanol, a faza wodna akceptora chlorek sodu. Ustalono, że oscylacje zachodzą na granicy fazy akceptorowej i membrany ciekłej. Zaproponowano 3-etapowy mechanizm oscylacji i potwierdzono...
-
Qualitative and Quantitative Analysis of Selected Tonic Waters by Potentiometric Taste Sensor With All-Solid-State Electrodes
PublicationTaste sensor with five all-solid-state electrodes (ASSE) III (third version) was used for qualitative and quantitative analysis of selected tonic waters (J.Gasco, Kinley, Jurajski, Jurajski with citrus flavor, Carrefour, Schweppes Indian Tonic, and Schweppes Bitter Lemon). The results obtained by this taste sensor analyzed with principal component analysis, agglomerative hierarchical clustering methods show that this sensor can...
-
Characterization of various drinking waters by new potentiometric taste sensor with lipid, lipid-like polymer membranes
PublicationA new sensing system comprising five all-solid-state electrodes with lipid, lipid like-polymer membranes was applied for rapid qualitative and quantitative analysis of various drinking waters. The results elaborated by chemometric methods revealed sensitivity to CO2 content in drinking water, suggesting that this sensing system could be used as a taste sensor. The ability of taste sensor to perform quantitative analysis of minerals...
-
A new Apporoach to the Spectral Analysis of Liquid Membrane Oscillators by Gabor Transformation
PublicationOcylatory z membrana ciekłą charakteryzują się nieregularnymi oscylacjami. Widma mocy nie mogą być ustalone za pomocą transformacji Fourier'a do oscylacji niestacjonarnej. Zaprezentowano nowe podejście pozwalające tych przypadkach otrzymać widma mocy. Analizę tę zastosowano do oscylatorów z membraną ciekłą, zawierających kationowy surfaktant. Stwierdzono, że obecnośc róznych dodanych substancji do wodnej fazy akceptorowej wpływa...
-
Investigation of sour substances by a set of all-solid-state membrane electrodes
PublicationTestowano elektrody typu all solid state (ASS) w roztworach elektrolitów zawierających substancje o smaku kwaśnym. Elektrody typu ASS zawierają dwa typy membran. Badano wpływ grubości membrany oraz stosunku związek lipofilowy/ chlorek poliwinilu na odpowiedzi elektrod. Stwierdzono, że grubość elektro aktywnego polimeru, nie ma wpływu na czułość i stabilność elektrod w przeciwieństwie do grubości membrany składającej się ze związku...
-
Possibility of discrimination of sour substances by liquid membrane oscillators
PublicationZbadano wpływ kwaśnych substancji oraz stężenia kwasu cytrynowego na charakterystyki oscylacyjne oscylatorów z membraną ciekłą (nitrometan) zawierających kationowy lub anionowy surfaktant. Zależą one od rodzaju substancji smakowej. Wyznaczono atraktory w przestrzeni dwuwymiarowej metodą opóźnienia czasowego. One mogą być użyte jako tzw. ''Jingerpmint'' do rozróżniania substancji kwaśnych. Jednakże nie znaleziono bezpośredniej korelacji...
-
Combination of instrumental and qualitative descriptive analysis for evaluation of selected tonic waters quality features
PublicationThe combination of sensory and instrumental analysis was applied for quality assurance of selected tonic waters. The Quantitative Descriptive Analysis (QDA) in terms of fourteen sensory attributes (aroma, astringency, bite, burn, numbing, tongue heaviness, carbonation, mouth coating, sweet taste, sour taste, bitter taste, sweet aftertaste, sour aftertaste, bitter aftertaste) of selected tonic waters was performed by sensory experts....
-
Comparative Study of Taste Substance Sensing by Liquid Membrane Oscillator and Electrochemical Systems With All-Solid-State Electrodes
PublicationIn food industry, different types of sensors are used for characterizing and quantifying taste substances. Therefore, it is important to establish the principal advantages and disadvantages of these sensors for optimal application. In this paper, two possible systems are compared for sensing the four fundamental tastes: sour (citric acid), salty (sodium chloride), sweet (sucrose), and bitter (caffeine or quinine hydrochloride). One...
-
New bulk liquid membrane oscillator composed of two coupled oscillators with diffusion-mediated physical coupling
PublicationA new type of bulk liquid membrane system, which represents the first example of a bulk liquid membrane oscillator characterised by the presence of two coupled oscillators, is described. When the benzyldimethyltetradecylammonium chloride surfactant undergoes an oscillatory mass transfer through a nitromethane liquid membrane, a new liquid layer (phase X) appears between the membrane and the acceptor phase. Kinetic analysis provides...
-
All solid state electrodes taste sensor with modified polymer membranes for discrimination of mineral water with different CO2 content
PublicationA potentiometric taste sensor with All Solid State Electrodes containing five all solid state electrodes with appropriate lipophilic compounds (benzyldimethyltetradecylammonium chloride, dodecyltrimethylammonium bromide, palmitic acid, stearic acid, and phytol) embedded in a polymer membrane was applied for discrimination of mineral water samples differed in CO2 content. Samples of still, slightly sparkling, and sparkling Naleczowianka...
-
The possibility of the application of a potentiometric sensor with all-solid-state electrodes for the quality control of different natural waters
PublicationThe quality of various natural waters was examined by a new potentiometric sensor with six all solid state electrodes containing an appropriate lipophilic compound in a polymer membrane. Physicochemical parameters such as conductivity and acidity of tested waters were also tested. All waters were neutral or slightly alkaline and contained different ions (e.g., Cl–) due to the place of their sampling (a coastal zone and a moraine...
-
Potentiometric sensor with lipid-polymer membranes for quality assessment of French red wines
PublicationThe quality of wines resulting from vineyard management is important for consumers due to the taste and price of wines. In this work, the quality of red wines of three vintages has been investigated by potentiometric sensors with six all-solid-state electrodes. Two series of experiments were carried out. The first involved a qualitative analysis of wine of different vintages from freshly opened bottles. The second consisted of...
-
Application of Potentiometric Taste Sensor with All Solid State Electrodes for Distinguishing of Red Dry Wines from Polish and French Vineyards
PublicationOpracowano nowy potencjometryczny czujnik smaku z sześcioma różnymi elektrodami typu All Solid State Electrode (ASSE). Każda z elektrod zawiera dwie warstwy: polimer przewodzący i membranę lipidowo-polimerową, w której rozpuszczone są poszczególne związki lipidowe. Potencjometryczny sensor smaku charakteryzuje się globalną selektywnością. Zastosowano go w celu odróżnienia próbek wytrawnych czerwonych win pochodzących z różnych...
-
Sensory Characteristics of Tonic Waters with Various Sweetening Substances vs Young Consumers' Opinion
PublicationThe attitude of young consumers towards food products containing low calorie sweeteners was analyzed as well as consumers’ awareness to the medical recommendations regarding artificial sweeteners. The questionnaire was carried out within the group of 97 respondents at the age of 21 – 30. Strongly negative attitude towards consumption of food products containing low calorie sweeteners was declared by almost half of respondents....
-
Investigation of sour substances by five-channel potentiometric taste sensor containing all-solid-state-electrodes ( ASSEs)
PublicationAn elaboration of taste sensor for discrimination of different food products is of great importance for food industry. Potentiometric taste sensor containing ion selective electrodes with lipid/polymer membranes has already been applied commercially in food industry. However, time-consuming and demanding preconditioning method of ions selective electrodes as well as maintenance of electrodes’ bodies are disadvantages of this taste...
-
INVESTIGATION OF SOUR SUBSTANCES BY FIVE-CHANNEL POTENTIOMETRIC TASTE SENSOR CONTAINING ALL-SOLID-STATE- ELECTRODES (ASSEs)
PublicationAn elaboration of taste sensor for discrimination of different food products is of great importance for food industry. Potentiometric taste sensor containing ion selective electrodes with lipid/polymer membranes has already been applied commercially in food industry. However, time-consuming and demanding preconditioning method of ions selective electrodes as well as maintenance of electrodes’ bodies are disadvantages of this taste...
-
TASTE QUALITIES ESTIMATION BY TASTE SENSE AND ELECTROCHEMICAL SENSORS
PublicationThe principles of taste sense and kinds of tastes (sweet, salty, sour, bitter, umami and fat) have been described. Food quality estimation by taste sense: organoleptic testing and sensory analysis has been presented. The principle of operation of potentiom etric sensor composed of several Ion Selective Electrodes or All Solid State Electrodes with polymeric membranes and macromolecular chemical compounds sensitive to substances...
-
Analiza spostrzeżeń podczas audytów w przedsiębiorstwach z branży spożywczej
PublicationAnalizowano dane z 54 przedsiębiorstw potwierdzających zgodność z wdrożonym systemem ISO 22000 w latach 2005–2013 przez jednostkę certyfikującą DNV GL–BA. Przedstawiono najczęściej spotykane kategorie niezgodności stwierdzane podczas audytów certyfikujących w przedsiębiorstwach należących do łańcucha żywnościowego. Przeanalizowano występujące problemy wpływające na bezpieczeństwo żywności podczas procesu produkcyjnego. Obliczono...
-
Contribution to the mechanism of liquid membrane oscillators involving cationic surfactant.
PublicationIt is shown that liquid membrane oscillators with cationic surfactants havemore complex oscillation patterns than observed previously. The actual details of the oscillations depend strongly on the nature of the membrane material, dislosing even the presence of parallel molecular events. It appearsthat sampling topology also has a great influence on the observed oscillato-ry behaviour. Variation of oscillation patterns with...
-
Dynamic systems with liquid membrane and cationic surfactant (benzyldimethyltetradecylammonium Chlioride)
PublicationZbadano oscylacje różnicy potencjałów elektrochemicznych między fazami wodnymi oscylatora zawierającego kationowy surfaktant i chlorek sodu jako substancja odpowiedzialna za smak słony w zależności od rodzaju materiału membrany ciekłej. Na podstawie transformacji Gabora wykazano, że badane układy mają elementy chaosu deterministycznego.
-
Spectrophotometric Investigations of membrane oscillator with hexadecyltrimethylammonium bromide
PublicationZbadano widma absorbcyjne w zakresie UV-VIS roztworów wodnych oscylatora z membraną ciekłą zawierającego bromek heksadecylotrimetyloamoniowy. Stwierdzono, że od początku procesu z membrany ciekłej przechodzą do faz wodnych cząsteczki kwasu pikrynowego i nitrobenzenu.
-
Investigation of Taste Substances by five Channel Lipid-Polymer Membrane Sensor.
PublicationBadano substancje o różnych stężeniach należące do czterech klas smaku za pomocą pięcio-kanałowego sensora opartego o elektrody jonoselektywne z różnymi membranami polimerowo-lipidowymi. Stwierdzono, że sensor jest czuły na zmiany stężeń chlorowodorku chininy, kawsu cytrynowego i chlorku sodu, przeciwnie jak w przypadku sacharozy. Na podstawie tych wyników można przypuszczać, że sensor może być zastosowany do roztworów składających...
-
On the Mechanism of Electrochemical Oscilations in Three-Phase System Containing Nitrobenzene with Picric Acid as Liquid Membrane.O mechaniźmie oscylacji róznicy potencjału elektorchemicznego w trójfazowych układach zawierających nitrobenzen z kwasem pikrynowym jako membraną ciekłą.
PublicationPodano składowe różnicy potencjału elektrochemicznego między fazami wodnymi oscylatora z nitrobenzynową membraną ciekłą. Na tej podstawie oraz zmian stężeń składników układu w trakcie procesu zaproponowano mechanizm powstawania oscylacji w którym najważniejszą rolę odgrywają procesy adsorpcji/desorpcji surfaktantu na granicach faz.
-
Spectrophotometric Investigations of Nitrobenzene Liquid Membrane Oscilator With Hexadecyltrimethylammonium Bromide.
PublicationPrzedstawiono osylacje różnicy potencjału między fazami wodnymi oscylatora z membraną ciekłą zawierającego kationowy surfaktant. Ustalno zmiany stężeń nitrobenzenu i kwasu pikrynowego w czasie procesu metodą spektrafotometryczną. Stwierdzono, że nitrobenzen przechodzi do faz wodnych od początku procesu, zaś anion pikrynowy przechodzi tylko do fazy akceptorowej. W oparciu otrzymane wyniki stwierdzono, że transport składników membrany...
-
Oscylacje różnicy potencjału elektrochemicznego między fazami oscylatora z membraną ciekłą zawierającego bromek heksadecylotrimetyloamoniowy.Oscyllations of electrochemical potential difference between phases of liquid membrane oscillator containing heksadecyltrimethylammonium bromide.
PublicationBadano zmiany różnicy potencjału elektrochemicznego między fazami wodnymi oscylatora z membraną ciekłą zawierającego bromek heksadecylotrimetyloamoniowy przy zastosowaniu mikroelektrod Ag/AgCl/Cl. Stwierdzono, iż główny udział do różnicy potencjału elektrochemicznego między fazami wodnymi, wnoszą różnice potencjału między odpowiednią faza wodną i membraną ciekłą. Wartości obliczone z poszczególnych składowych są w bardzo dobrej...
-
Rozróznianie substancji odpowiedzialnych za wrażenia smakowe za pomocą oscylatorów z membraną ciekłą.Recognition of substances responsible for taste by using liquid membrane oscillators.
PublicationOtrzymano krzywe oscylacyjne oscylatorów z membraną ciekłą zawierających anionowy (oleinian sodu) lub kationowy (chlorek brnzylodimetylotetradecyloamoniowy) surfaktant i substancje należące do czterech podstawowych klas samaku (słony, słodki, kwaśny i gorzki). Dla każdego przypadku zrekonstuowano portrety fazowe metodą opóźnienia czasowego. Stwierdzono, iż oscylatory z kationowym surfaktantem wydają sie byż korzystniejsze do rozróżniania...
-
Inflence of taste substances on oscillation characterstics of oscillators with surfactants.
PublicationWykazano, że charakterystyki oscylacyjne oscylatorów z anionowym lub katinowym surfaktantem są różne w obecności substancji smakowych należących do czterech klas smaku. Wydaje się, że w pewnych warunkach badane oscylatory mogą być użyte do rozpoznania poszczególnych substancji smakowych.
-
Investigation of some taste substances using a set of electrodes with lipid-modified membranes.
PublicationSkonstruowano 5-cio kanałaowy sensor smaku oparty na elektordach jonoselektywnych z membranami polimerowymi modyfikowanymi lipidem. Badano potencjał elektrod w roztworach kwaśnych zawierających różne stężenie kwasu cytrynowego, solnego i octowego. Sensor jest czuły na stężenia substancji kwaśnych z wyjątkiem kwasu octowego. Testowano nowy typ elektrod zawierających polimer przewodzący PEDT/PSS i kwas oleinowy. Stwierdzono, że...
-
Opakowania okazjonalne.
PublicationW ostatnich latach duży sukces osiagają opakowania produktu przeznaczonego do sprzedaży na specjalne okazje (opakowania okazjonalne). Zaprojektowano takie opakowania uwzgledniając aspekty ekonomiczne dla kawy w słoiku szklanym oraz kawy w pudełku prostokatnym.
-
On the possibility of molecular recognition of taste substances studied by Gabor analysis of oscillations
PublicationBadano wpływ substancji odpowiedzialnych za wrażenia smakowe należące do czterech klas smaku (słodki, słony, gorzki i kwaśny) na charakterystyki oscylacyjne w nitrometanowym oscylatorze zawierającym kationowy surfaktant: chlorek benzylodimetylotetradecyloamoniowy. Zapropnowano nowe podejście oparte o transformację Gabora za pomocą której otrzymano widma mocy dla posczególnych układów. Wykazano, że dwuwymiarowa forma tych widm może...
-
On the Mechanism of Coupled Transport of Cu(II) Ions Through Bulk Liquid Membranes.
PublicationTransport jonów Cu(II) przez ciekłe membrany za pomocą 5 - nonylosalicyloaldoksimu jako przenośnika wymaga obecności kompleksu o stosunku metalu do przenośnika 1:2. Zbadano dwie możliwości mechanizmu jego tworzenia. Roztrzygnięcie, który mechanizm jest prawidłowy nie jest możliwe w oparciu jedynie o kinteykę chemiczną.
-
O mozliwości zastosowania w membranowym sensorze smaku elektrod z elektroaktywnym polimerem
PublicationSkonstruowano i testowano nowe elektrody membranowe z polimerem elektroaktwnym w celu wykorzystania w sensorze smaku. Elektrody z węglem szklistym składały się z dwóch warst: 1) poli(3,4-etylenodioksytiofen) z przecijonem (poli (2-strenosulfonian)) lub z anionem ClO4; 2) polichlorek winylu z odpowiednim związkiemlipofilowym. Stwierdzono, że rodzaj przecijonu w polimerze elektroaktywnym nie wpływa na czułość elektrody na jony obecne...
-
Potencjometryczne sensory smaku z membranamii polimerowymi
PublicationOmówiono wielkanałowe, potencjometryczne sensory smaku z elektrodami zawierającymi polimerowe membrany ze związkamoi jonoselektywnymi. Wykazano, że te sensory mozna zastosować do rozrózniania produktów podobnych z róznych firm. Wadą ich jest niewystarczająca stabiloność membrany polimerowej.
-
Oddziaływanie środowiska naturalnego na zdrowie sportowca
PublicationSukcesy sportowców zależą od wielu czynników. Jakość pożywienia i środowisko naturalne, w którym prowadzony jest intensywny trening wyczynowy wpływają na zdrowie organizmu. Przedstawiono wpływ najczęściej występujących zanieczyszczeń powietrza, wody i gleby na zdrowie człowieka, a w szczególności sportowca. Omówiono wpływ innych czynników jakie mogą występować podczas intensywnych treningów (hałas, drgania, warunki w pomieszczeniu...
-
Zjawiska oscylacyjne w układach membranowych
PublicationOmówiono wybrane zjawiska oscylacyjne występujące w układach homogenicznych i heterogenicznych, ze szczególnym uwzględnieniem oscylatorów membranowych. Wśród nich szerzej omówiono oscylator Teorella składający się z membrany porowatej oraz oscylator z membraną ciekłą i kationowym surfaktantem, które mogą stanowić sztuczne modele złożonych procesów biologicznych. Przedstawiono założenia mechanizmu oscylacji opartego na kinetyce...
-
Badania oscylatora z membraną ciekłą zawierającego kationowy surfaktant: bromek heksadecylotrimetyloamonowy
PublicationZbadano wpływ stężenia surfaktanta (bromek heksadecylotrimetyloamonowy) w fazie donorowej, rodzaju rozpuszczalnika organicznego w membranie oraz objętości membrany na krzywe oscylacyjne różnicy potencjałów elektrochemicznych między fazami wodnymi oscylatora z membraną ciekłą. Wykazano, że obserwowane oscylacje związane są ze zmianami stężeń związków jonowych na granicy membrana/wodna faza akceptorowa.
-
Rozpoznawanie cząsteczek substancji smakowych za pomocą oscylatorów z membraną ciekłą zawierających jonowe surfaktanty.
PublicationBadano możliwość zastosowania oscylatorów z membraną ciekłą zawierający kationowy (chlorek benzylodimetylotetradecyloamonowy) lub anionowy (oleinian sodu) surfaktant do rozpoznawania substancji odpowiedzialnych za wrażenia smakowe. Wykazano, że charakterystyki oscylacyjne są odmienne dla układów zawierających różne substancje smakowe. Można stwierdzić, że układy badane mogą być stosowane do rozróżniania substancji smakowych.
-
Oscillatory Phenomena in System with Bulk Luquid Membranes
PublicationOscylatory z grubowarstwowymi membranami ciekłymi zawierające jonowe surfakanty mogą być użyte do modelowania zjawisk oscylacyjnych zachodzących w membranach biologicznych. Stwierdzono, że zmiany temperatury mają silny wpływ na charakterystyki oscylacyjne. Zmienia się częstotliwość oscylacji i ukazują się nowe piki w układach zawierających nitrometan. Zbadano wpływ składu faz wodnych (stężenie surfaktanta i alkoholu) oraz materiału...
-
Wpływ stężenia etanolu na charakterystyki oscylacyjne oscylatorów z membraną ciekłą
PublicationZbadano wpływ stężenia alkoholu etylowego na charakterystyki oscylacyjne oscylatorów membranowych zawierających kationowy surfaktant: chlorek benzylodimetylotetradecyloamoniowy lub bromek tetradecylotrimetyloaminowy. Stwierdzono, że są one podobne niezależnie od rodzaju użytego surfaktanta. Bez alkoholu etylowego w fazie wodnej donorowej nie obserwuje się oscylacyjnego transportu indywidów w badanych układach.
-
On the new possibility of applying oscillating liquid membrane systems for melecular recognition substances responsible for taste.
PublicationSugerowano wczesniej, że układy osylacyjne z membraną ciekłą mogą być uzyte do opracowania sensora smaku. zbadano wpływ substancji odpowiedzialnych za smak należacych do czterech klas samku na charakterystyki osylacyjne oscylatora z mambrana ciekłą i kationowym surfaktantem chlorkiem benzylodimetylotetradecyloamonionowym. Wykazano,że niezaleznie od natury rozpuszczalnika organicznego w membranie ciekłej charkterystyki oscylacyjne...
-
Cationic or anionic surfactant oscillators for molecular recognition of taste substances
PublicationOtrzymano krzywe oscylacyjne róznicy potencjału elektrochemicznego miedzy fazami wodnymi oscylatora zawierajacego jonowy surfanktant. Były one analizowane poprzez konsrukcje portretów fazowych uzywając metody opóźnienia czasowego. Kształt portertów fazowych jest rożny dla układów z kationowym lub anionowym surfanktantem. Szeregi wzrostu powierzchni atraktorów dla tych dwoch oscylatorów sa także rózne.
-
Efficiency and kinetices of coupled transport of copper Ions Through Liquid Membranes Containing Technical Hydroxyoxime Carries
PublicationBadano wpływ różnych parametrów (składu faz wodnych, stężenia przenosnika, rozpuszczalnika organicznego na kinektykę i wydajność transportu jonów miedzi. Dużą wydajność procesu mozna otrzymać uzywając około 10 x mniejszego stężenia przenosanika w n-oktanie niż w przypadku innych rozpuszczalników technicznych.
-
Oscillators with anionic surfactants as systems for molecular recognition of taste substances
PublicationZaprezentowano, charakterystyki oscylacyjne układów trojfazowych, ktore mogą byc uzyte do rozpoznawania substancji smakowych. Zaobserwowano, że zmiany osylacyjne róznicy potencjału elektrycznego miedzy fazami wodnymi zależą od rodzaju substancji smakowej obecnej w układzie. Ich rózne wartosci poczatkowe są ważną cechą z punktu mozliwości zastosowania tych układów w sensorach smaku. Dla kazdego układu wyznaczono portrety fazowe...
-
On the mechanism of oscillations in three-phase system containing coationc surfactant and nitrobenzene liquid membrane
PublicationObserwuje się oscylacje różnicy potencjału elektochemicznego między fazami wodnymi oscylatora zawierającego bromek heksadecylotrimetyloamoniowy. Ta różnica potencjału składa sie z potencjałów na granicach faz między membraną a fazą wodną donorową oraz membraną a fazą wodną akceptorową. Wykazano, że oscylacje zachodzą na granicy fazy akceptorowej i membrany. Są one spowodowane procesami adsorpcji/desorpcji pary jonowej surfaktantu...
-
Application of a cationic surfactant in the multichanel taste sensor
PublicationSubstancje należaće do czterech klas smaku były badane za pomocą pięciokanałowego sensora smaku składającego się z elektrod z membranami polimerowo-lipidowymi. Wykazanano, że elektroda zbudowana z membrany polimerowej zawierajacej kationowy surfaktant może byc z powodzeniem zastosoana w sensorze smaku do rozpoznania napojów składających sie głównie z sacharozy i kwasu cytrynowego produkowanych przez rózne firmy.
-
Oscillating water-oil-water liquid membrane systems for molecular recognition of substances belonging to diferent taste classes
PublicationBadano oscylacje róznicy potencjału elektrochemicznego miedzy fazami wodnymi. Jedna faza wodna zawiera kationowy lub anionowy surfaktant podczas gdy w drugiej fazie wodnej znajduje sie substancja odpowiedzialna za smak. Dwie fazy wodne sa rozdzielone faza olejową. Oscylacje były analizowane poprzez konstrukcje portretów fazowych uzywając metody opoznienia czasowego. Kształt portretów fazowych jest rozny dla oscylatorów z kationowym...
-
On the possibility of using liguid or lipid, lipid like-polimer membrane systems as taste sensor
PublicationZastosowano membrany ciekłe w oscylatorach zawierających oleinian sodu i substancje należące do czterech klas smaku. Wpływają one na charakterystyki oscylacyjne potencjału elektrycznego miedzy fazami wodnymi. Otrzymane atraktory są różne w kształcie i dwu wymiarowej powierzchni. Powierzchnia ta zależy także od stężenia sacharozy w układzie. Mogą one byc użyte jako ''odcisk palca'' do indentyfikacji odpowiednije substancji smakowej....
-
Badania nad potencjometrycznymi sensorami smaku
PublicationPrzedstwiono badania nad 5-kanałowym sensorem smaku kwasnego, zbudowanym z elektrod z membranami polimerowo - lipidowymi zawierającymi odpowiednie lipidy. Stwierdzono, że sensor ten jest bardzo czuły na zmainy stężenia kwasu cytrynowego, natomiast wykazuje nieco gorszą czułosc na obecnosć kwasu octowego. Stwirdzono dobrą trwałosć membran oraz powtarzalnośc otrzymanych wyników. Wydaje się, że badane układy mogą byc wykorzystane...
seen 2386 times