Publications
Filters
total: 2083
displaying 1000 best results Help
Catalog Publications
-
Testy toksyczności jako narzędzie do oceny nowoczesnych metod zagospodarowania pozostałości po termicznej utylizacji osadów ściekowych
PublicationPodjęto próbę oszacowania wpływu materiałów budowlanych otrzymanych z surowców odpadowych na środowisko przy wykorzystaniu tekstów toksyczności. Jako materiał wyjściowy użyto lotne popioły oraz pyły (SSA) będące pozostałością po procesie spalania komunalnych osadów ściekowych (KOŚ) pochodzących z Oczyszczalni „Wschód” w Gdańsku. Do określenia toksyczności materiałów budowlanych wytworzonych z odpadowych surowców oraz porównania...
-
Solid phase microextraction: state of the art, opportunities and applications
PublicationSolid phase microextraction is one of the most popular green techniques used for sample preparations in analytical chemistry. It is a simple, rapid, sensitive, and solvent-free technique. Since SPME was first introduced in the early 1990s, there has been an intensification of research in order to elaborate new methodical solutions in many research facilities around the world, which could increase the use of this technique. More...
-
Strategia analizy niecelowanej w metabolomice i lipidomice. Cz. 1. Aspekty praktyczne
PublicationStrategia analizy niecelowanej jest powszechnie wykorzystywana do analizy różnego rodzaju próbek biologicznych, takich jak tkanki czy płyny ustrojowe, w celu otrzymania „odcisku palca” oraz określenia różnic w składzie jakościowym oraz ilościowym pomiędzy badanymi próbkami. Wskazanie różnic w zawartości różnych biocząsteczek (peptydy, metabolity, lipidy) pozwala na uzyskanie informacji na temat powiązania składu biochemicznego...
-
Katedra Chemii Analitycznej Wydziału Chemicznego Politechniki Gdańskiej, cz. II Dzień dzisiejszy
PublicationOpisano infrastrukturę oraz aparaturę, jaka dysponuje Katedra Chemii Analitycznej Wydziału Chemicznego PG, a także realizowane granty i zlecenia. Omówiono stan kadrowy oraz rodzaje zajęć dydaktycznych prowadzonych przez Katedrę, a także kierunki dyplomowania oraz studia podyplomowe, kursy i letnie szkoły ścisle związane z Katedrą.
-
Trzmiele- ważne owady zapylające. Wykorzystanie jako organizmów wskaźnikowych- wyzwanie dla analityków.
PublicationWiększość roślin do wydania owoców i nasion wymaga zapylenia przez owady, które w poszukiwaniu pokarmu- nektaru i pyłku- przenoszą go z jednego kwiatu na drugi. Tak jest w przypadku drzew i krzewów owocowych, a także wielu warzyw. Rośliny , pomimo obfitego kwitnienia wiosną, bez pomocy owadów nie wydadzą plonu latem. W krajobrazie rolniczym zapylenie roślin uprawnych jest tak samo ważnym czynnikiem plonotwórczym, jak nawożenie...
-
Nowe substancje psychoaktywne Cz. III. Syntetyczne katynony-charakterystyka, metody oznaczania i wyzwania analitycznje
PublicationSyntetyczne katynony to druga co do liczebności (po syntetycznych kannabinoidach) grupa nowych substancji psychoaktywnych będących składnikiem dopalaczy zabezpieczanych przez policję w nielegalnym handlu. Substancje te po raz pierwszy wykryto w Europie w 2004 r., a do końca roku 2015 zidentyfikowano aż 103 nowe związki z tej grupy. Możliwość wprowadzania dodatkowych grup funkcyjnych w strukturę katynonu pozwala na niezwykle wiele...
-
Problems and chellenges to determine pesticide residues in bumblebees
PublicationBumblebees play an important role in t he pollination process of many crops and flowers. Therefore, taking action to protect and assess the impact of p esticides on these insects is fully justi fied. Pesticides may cause mortality and also sub-lethal effects that are not always directly visible. Bumblebees, like honeybees, can be used as indicators for environmental monitoring contamination. Two approaches are mainly used for the...
-
Estry kwasów tłuszczowych i monochloropropanodioli w tłuszczach spożywczych oraz produktach spożywczych bogatych w tłuszcze - problemy i wyzwania
PublicationMonochloropropanodiole (3-monochloropropanodiol, 3-MCPD; 2-monochloropropanodiol, 2-MCPD) są zaliczane do zanieczyszczeń żywności powstających w wyniku procesów termicznego jej przetwarzania. Obecność tych ksenobiotyków w żywności została stwierdzona już w 1978 r. w sosach sojowych i produktach pokrewnych. Wzmożone zainteresowanie tymi związkami, które ma miejsce od 2004 r. jest związane ze stwierdzeniem znacznych ilości 3-MCPD...
-
Strategia analizy niecelowanej w metabolomice i lipidomice – aspekty praktyczne cz.2
PublicationStrategia analizy niecelowanej jest powszechnie wykorzystywana do analizy różnego rodzaju próbek biologicznych, takich jak tkanki czy płyny ustrojowe, w celu otrzymania „odcisku palca” oraz określenia różnic w składzie jakościowym oraz ilościowym pomiędzy badanymi próbkami. Wskazanie różnic w zawartości różnych biocząsteczek (peptydów, metabolitów, lipidów) pozwala na uzyskanie informacji na temat powiązania składu biochemicznego...
-
Czy istnieje idealny marker zanieczyszczeń środowiska wodnego ? Cz. II. Alkaloidy, farmaceutyki oraz jodowane środki kontrastowe jako potencjalne markery z grupy nowo pojawiających się zanieczyszczeń
PublicationKażdego dnia do środowiska wodnego wprowadzanych jest mnóstwo zanieczyszczeń, pochodzących z odpadów rolniczych i przemysłowych oraz ścieków komunalnych. Nieskuteczny proces ich usuwania podawany jest jako główny powód pogarszania się jakości środowiska wodnego. Wśród związków przedostających się do ekosystemów wodnych coraz większym zainteresowaniem cieszą się te należące do grupy nowo pojawiających się zanieczyszczeń. Są to...
-
Zastosowania wybranych technik analizy termicznej w badaniu tworzyw sztucznych
PublicationMetody analityczne oparte na wykorzystaniu technik analizy termicznej były i nadal są bardzo popularne i często wykorzystywane w badaniu tworzyw sztucznych. Techniki te pozwalają na określenie właściwości termicznych materiałów polimerowych takich jak np. temperatura zeszklenia, temperatura i ciepło topnienia, temperatura i ciepło krystalizacji oraz ciepło właściwe. Oddziaływanie wysokiej temperatury na polimery może prowadzić...
-
Electronic Noses and Electronic Tongues
PublicationChapter 7 reports the achievements on the field of artificial senses, such as electronic nose and electronic tongue. It examines multivariate data processing methods and demonstrates a promising potential for rapid routine analysis. Main attention is focused on detailed description of sensor used, construction and principle of operation of these systems. A brief review about the progress in the field of artificial senses and future trends...
-
Odory w powietrzu- problemy analityczne.
PublicationW przypadku badan środowiskowych trudno jest wskazać "jedną sluszną metodę" pozwalającą przeprowadzić badania odorometryczne. Podczas wykonywania pomiarow ktorąkolwiek z metod należy miec świadomość ograniczeń zastosowanej metody i wyraźnie zaznaczyć to podczas interpretacji uzyskanych wyników.
-
Quality Assurance and Quality Control in the Analytical Chemical Laboratory. A practical approach : Second edition
PublicationThe second edition defines the tools used in QA/QC, especially the application of statistical tools during analytical data treatment. Clearly written and logically organized, it takes a generic approach applicable to any field of analysis. The authors begin with the theory behind quality control systems, then detail validation parameter measurements, the use of statistical tests, counting the margin of error, uncertainty estimation,...
-
Czy istnieje idealny wskaźnik zanieczyszczeń środowiska wodnego? Cz. III. Składniki środków higieny osobistej, substancje intensywnie słodzące oraz niedozwolone substancje odurzające jako potencjalne markery z grupy nowo pojawiających się zanieczyszczeń
PublicationW wyniku działalności człowieka generowane jest wiele organicznych substancji należących m.in. do grupy nowo pojawiających się zanieczyszczeń. Wśród nich coraz większym zainteresowaniem cieszą się substancje intensywnie słodzące, składniki środków higieny osobistej oraz niedozwolone substancje odurzające, które są nie tylko oznaczane w wodach środowiskowych, ale także w pitnych. Do określenia ich zawartości w środowisku wodnym...
-
Edmund Wojciech Kozłowski 1932-1995, twórca polskiej szkoły analizy elementarnej
PublicationWspomnienia o prof. Edmundzie Kozłowskim 1932-1995, twórcy polskiej szkoły analizy elementarnej
-
Derywatyzacja in situ w połączeniu z techniką DLLME-oznaczanie amin biogennych w winach owocowych
PublicationW literaturze można znaleźć potwierdzenie dla tezy, że miniaturyzacja oraz automatyzacja to kluczowe elementy, które powinny być brane pod uwagę przy optymalizacji tych procedur analitycznych, w których występuje etap derywatyzacji analitów, jeśli mają być one zaliczone do grupy tzw. zielonych metodyk analitycznych. Rezultatem zastosowania takiego podejścia jest zmniejszenie ilości zużytych odczynników i tym samym, zmniejszenie...
-
Chemometrics and Statistics | Multicriteria Decision Making
PublicationThis contribution describes the application of Multicriteria Decision Making tools in analytical chemistry. The general scheme of MCDM is presented to show its general steps. The most frequently applied in analytical sciences MCDM techniques – AHP, ELECTRE, PROMETHEE and TOPSIS – are briefly described and their advantages and disadvantages are discussed. The applications in analytical chemistry are selection of an appropriate...
-
Analiza zawartości metali w miodach o różnym pochodzeniu botanicznym
PublicationW ostatnim czasie wzrasta zainteresowanie produktami naturalnymi. Ze względu na postępującą chemizację środowiska chętnie wraca się do produktów tradycyjnych, które jawią się jako te wolne od wszechobecnej chemii. Jednym z takich produktów jest miód. Produkt ten, oprócz walorów prozdrowotnych jest wiarygodnym źródłem informacji na temat stanu środowiska naturalnego i może być wskaźnikiem jego skażenia ze względu na mały zasięg...
-
Canned food as a source of bisphenol a (BPA) exposure - estimation of consumption among young women from Gdansk, Poland
PublicationBisfenol A (BPA) jest organicznym związkiem endokrynnie czynnym , który modyfikuje pracę hormonów prowadząc do niekorzystnych dla zdrowia skutków. BPA jest substancją stabilizującą chlorek poliwinylu- jednego z najczęściej stosowanych polimerów plastików, wykorzystywanego w produkcji powszechnie używanych produktów, w tym opakowań, plastikowych butelek, zabawek, papieru paragonowego; używany jest także w produkcji żywic epoksydowych...