Publications
Filters
total: 469
Catalog Publications
Year 2011
-
Akredytacja zakładów opieki zdrowotnej jako uwarunkowanie sukcesu usług medycznych
PublicationW niniejszej publikacji przedstawiono podstawowe aspekty doskonalenia jakości usług zdrowotnych poprzez akredytację szpitali. Zaprezentowano standardy akredytacyjne wraz z opinią pacjentów na temat akredytacji oraz uwzględnieniem wpływu jej posiadania na wybór szpitala przez klienta. Całość rozważań została poparta badaniami własnymi z wykorzystaniem kwestionariusza ankietowego.
-
Analiza porównawcza systemów produkcji opartych na koncepcji typu push oraz koncepcji typu pull
PublicationW niniejszym rozdziale autorzy przybliżyli podstawowe zasady funkcjonowania systemów produkcji opartych na koncepcji typu push oraz pull. Dokonano również identyfikacji kluczowych kryteriów wykorzystanych do analizy porównawczej zarówno funkcjonowania jak i najczęściej występujących odmian tych systemów takich jak MRP oraz kanban.
-
Aspekty projakościowe w mechanizmach budowy satysfakcji klientów
PublicationW niniejszym rozdziale autor zaprezentował kluczowe aspekty związane z oceną poziomu satysfakcji konsumentów z zakupu wyrobów i usług, w zwiazku z zaspokojeniem indywidualnych potrzeb. W tym celu skonstruowano algorytm postępowania oceny poziomu satysfakcji z realizacji działań służących zaspokojeniu potrzeb przez człowieka a następnie dokonano charakterystyki poszczególnych faz tego algorytmu z uwzglednieiem kroków postepowania.
-
Badania świeżości mleka UHT przechowywanego w warunkach chłodniczych po codziennym otwieraniu opakowania
PublicationMleko, jako codziennie spożywany produkt o wysokiej wartości spożywczej i dietetycznej, powinno charakteryzować się dobrą jakością. Z praktycznego punktu widzenia ważne jest czy mleko nadaje się jeszcze do spożycia po okresie czasu podanym przez producenta na opakowaniu.Badano zmiany trwałości mleka UHT w okresie od 0 do 430 godz. po otwarciu opakowania. Serie badań dotyczyły mleka o różnej zawartości tłuszczu (2%, 3,2%) przechowywanego...
-
Characterization of small and medium enterprises (SMES) of Pomeranian Region in six sigma methodology application
PublicationThe paper presents the rarely researched and important issue for SMEs competitiveness - knowledge and practical application of Six Sigma methodology. The results of research conducted by Authors allow to answer the question - to what degree SMEs of Pomeranian region are aware of importance and prepared for systemic control and improvement of their processes?W opracowaniu poruszono istotne, z punktu widzenia podnoszenia konkurencyjności...
Year 2014
-
Aktualne trendy w zakresie certyfikacji normatywnych systemów zarządzania w branży spożywczej
PublicationW opracowaniu omówiono aktualne trendy dotyczące certyfikacji systemu zarządzania jakością w sektorze rolno-spożywczym. Na podstawie danych uzyskanych z dużej, renomowanej jednostki certyfikującej przedstawiono analizę porównawczą dotyczącą liczby wydanych certyfikatów dla ogólnych systemów zarządzania oraz dla systemów branżowych dedykowanych sektorowi rolno-spożywczemu w odniesieniu do przedsiębiorstw różnych wielkości.
-
Assessment of preparedness for Lean Six Sigma projects in small and medium-sized organizations
PublicationThe article presents a proposal for the maturity indicator of Lean Six Sigma projects within the framework of the original comprehensive methodology of Lean Six Sigma implementation dedicated to the SME sector. The indicator allows an LSS project to be matched to the real needs and preparedness of any small or medium-sized organization. The indicator was designed as a result of pilot research conducted in Polish and French SMEs...
Year 2005
-
Algorytmy planowania i sterowania realizacją zadań produkcyjnych z wykorzystaniem teorii ograniczeń
PublicationNiniejszy rozdział dotyczy tematyki planowania i sterowania produkcją zgodniiie z Teorią Ograniczeń (TOC). Przedstawiono w nim założenia i etapy zarzadzania produkcją zdefiniowane prze TOC. Zaprezentowano etapy planowania i sterowania produkcją zgodnie z metodą Werbel-Bufor-Lina. Przedstawiono również,oparty na metodzie analitycznej, szczegółowy algorytm harmonogramowania zadań, wraz z przykładem jego realizacji. Algorytm ten pozwala...
-
Analiza porównawcza wybranych metod planowania i sterowania produkcją
PublicationNiniejszy artukuł ma charakter przeglądowy i dotyczy problematyki planowania i sterowania produkcją w dyskretnych systemach przemysłowych. Została w nim przedstawiona krótka charakterystyka wybranych metod planowania i sterowania produkcją oraz dokonana analiza porównawcza wybranych systemów, zarówno z punkt widzenia istoty funkcjonowania, jak i kryteriów o charakterze organizacyjnym i wymagań rynku.
-
Analiza potrzeb szkoleniowych małych organizacji w zakresie systemów zarządzania jakością
PublicationW artykule przedstawiono i omówiono wyniki badań przeprowadzonych w latach 2003 i 2004 dotyczących problemów i oczekiwań małych organizacji związanych ze szkoleniami w zakresie systemów zarządzania jakością.
-
Analiza potrzeb szkoleniowych małych organizacji w zakresie systemów zarządzania jakością
Publication -
Audit wewnętrzny procesów systemu zarządzania jakością. Perspektywa małych organizacji
PublicationPrzedstawio metodykę auditowania procesów systemów zarzadzania jakością oraz specyficzne uwarunkowania z tym związane występujące wmałych organizacjach.
Year 2018
-
All solid state electrodes taste sensor with modified polymer membranes for discrimination of mineral water with different CO2 content
PublicationA potentiometric taste sensor with All Solid State Electrodes containing five all solid state electrodes with appropriate lipophilic compounds (benzyldimethyltetradecylammonium chloride, dodecyltrimethylammonium bromide, palmitic acid, stearic acid, and phytol) embedded in a polymer membrane was applied for discrimination of mineral water samples differed in CO2 content. Samples of still, slightly sparkling, and sparkling Naleczowianka...
-
Application of Potentiometric Taste Sensor with All Solid State Electrodes for Distinguishing of Red Dry Wines from Polish and French Vineyards
PublicationOpracowano nowy potencjometryczny czujnik smaku z sześcioma różnymi elektrodami typu All Solid State Electrode (ASSE). Każda z elektrod zawiera dwie warstwy: polimer przewodzący i membranę lipidowo-polimerową, w której rozpuszczone są poszczególne związki lipidowe. Potencjometryczny sensor smaku charakteryzuje się globalną selektywnością. Zastosowano go w celu odróżnienia próbek wytrawnych czerwonych win pochodzących z różnych...
-
BASICS OF THE MANAGEMENT SYSTEM FOR TRANSFORMATIONS OF PRODUCTION PLANNING AND CONTROL PROCESSES
PublicationIntensive development of technologies, in particular of the spinotronics, nanotechnology, robotics, and ICT, shapes the new generation production systems. Their distinctive feature is the flexi-bility associated with production intelligence. It is required from all processes, including the production planning and control processes (PPCP). The article is of conceptual character. It was prepared based on literature research. It encompasses...
-
Corporate Social Responsibility Culture in the University of Technology – Polish Students Perspective
PublicationPurpose: The view on CSR concept is constantly broadening and still the new perspective is needed. New challenges are imposed by social, environmental and economic changes. A stakeholder approach defining organizations’ responsibility is no more valid. There is a need to redefine CSR concept and its role in sustainable development. Higher education and its role in shaping future attitudes towards corporate social responsibility...
Year 2002
-
Analiza Big Picture i mapa Systemu. Jak uzyskać informacje o procesie i możliwościach jego doskonalenia.
PublicationPrzedsiębiorstwa podejmujące próby modelowania systemów często zapominają o tym, że podstawą budowy modelu systemu czy procesu jest rzetelne rozpoznanie istniejącego stanu systemu i czynników go warunkujących. Dlatego też wiele tych prób kończy się niepowodzeniem. Opisany w niniejszym rozdziale sposób analizy systemu pozwala uzyskać informacje, które staną się elementami wejściowymi dla procesu modelowania skierowanego na dowolnie...
-
Analiza uwarunkowań wdrażania i funkcjonowania systemu zarządzania środowiskowego i zintegrowanego systemu zarządzania jakością i środowiskiem w polskich przedsiębiorstwach.
PublicationPrzedstawiono wyniki ankiety oraz wnioski z badań dotyczących wdrażania systemów zarządzania środowiskowego według norm ISO serii 14001 oraz ich integracji z systemami zarządzania jakością wg normy ISO 9001 w polskich przedsiębiorstwach. Szczególny nacisk położono na analizę tego zjawiska w sektorze małych i średnich przedsiębiorstw (MŚP). Podano również zalecenia mogące usprawnić proces wdrażania tych systemów w sektorze MŚP.
-
Ciągły przepływ produktów w przedsiębiorstwie
PublicationObserwując otoczenie wydaje się, że zachodzące w nim zmiany są tak nieprzewidywalne, iż trudno cokolwiek zaplanować. Przedsiębiorstwa stają wobec sytuacji, w której muszą znaleźć sposób na sprostanie wyzwaniom rynku. Wymagało jednak podjęcia działań, które pozwolą na szybką reakcję na zmiany wymagań rynku, czyli uelastycznienie oraz zaprojektowanie procesów w sposób umożliwiający niezachwiane funkcjonowanie w przypadku reakcji...
Year 2012
-
Analiza kapitałów jako narzędzie konkurencyjności przedsiębiorstw w klastrze
PublicationNiniejszy artykuł stanowi refleksję nad zagadnieniem konkurencyjności przedsiębiorstw, a ściśle - nad nowym sposobem analizy potencjału firmy, opartym w swych teoretycznych założeniach na teorii kapitałów Pierre'a Bourdieu. Autorzy proponują aplikację koncepcji kapitałów do działań skierowanych na wykonanie analiz potencjału przedsiębiorstw funkcjonujących w klastrach.
-
Analiza zgodności wybranych sieci współpracy z definicyjnymi wyznacznikami klastra
PublicationCelem artykułu jest analiza wyróżnionych form współpracy, tj. inicjatyw klastrowych, grup producentów rolnych, parków technologicznych i naukowych oraz sieci opartych na systemach produkcji szczupłej (z ang. Lean Manufacturing) pod kątem ich zgodności z definicyjnymi wyznacznikami klastra.
-
Automatyzacja procesów pomiarowych w metodyce Six Sigma w sektorze MŚP
PublicationCelem niniejszego artykułu jest przedstawienie metrologicznych aspektówmetodyki Six Sigma w świetle nowoczesnych rozwiązań technologicznych.Pomiary są nieodłącznym elementem metodyki Six Sigma, gdyż na ich bazieprowadzi się nadzorowanie procesów produkcyjnych. Tradycyjne metody pomiarowe mogą występować w produkcji jednostkowej, natomiast produkcjaseryjna i masowa wymaga automatyzacji procesów pomiarowych.
-
Badanie instytucji pomostowych w kontekście współpracy z sektorem badawczo-rozwojowym w USA
PublicationNiniejszy rozdział koncentruje się wokół zagadnień związanych ze współpracą instytucji pomostowych z ośrodkami badawczo-rozwojowymi. Autorka, na podstawie badań przeprowadzonych w USA wskazuje na rolę, jaką powyższe instytucje pełnią w procesach transferu technologii i komercjalizacji wyników prac B+R - analizuje siłę i rodzaj interakcji występujących między parkami naukowymi i inkubatorami przedsiębiorczości oraz ich lokatorami...
Year 2015
-
Analiza spostrzeżeń podczas audytów w przedsiębiorstwach z branży spożywczej
PublicationAnalizowano dane z 54 przedsiębiorstw potwierdzających zgodność z wdrożonym systemem ISO 22000 w latach 2005–2013 przez jednostkę certyfikującą DNV GL–BA. Przedstawiono najczęściej spotykane kategorie niezgodności stwierdzane podczas audytów certyfikujących w przedsiębiorstwach należących do łańcucha żywnościowego. Przeanalizowano występujące problemy wpływające na bezpieczeństwo żywności podczas procesu produkcyjnego. Obliczono...
-
Antycypacja kryzysu w elementach wejścia do systemu operacyjnego przedsiebiorstw
PublicationW niniejszym opracowaniu zaprezentowno kluczowe aspekty antycypacji kryzysu w obszarze zarządzania operacyjnego. autorzy scharakeryzowali zarządzanie antykryzysowe wraz z jego głównymi fazami w odniesieniu do kilku modeli zarządzania antykryzysowego. Jedna z tych faz jest faza antycypacji, która jest niezwykle istotna z punktu widzenia obszaru zarządzania operacyjnego zarówno w sektorze produkcyjnym jak i usługowym. W niniejszej...
-
Application of design-thinking models to improve the quality of tourism services
PublicationThe paper presents basic aspects of improvement activities for the quality of tourism industry service through its specific determinants of quality. The authors suggested an the application of design-thinking concept in the development of the service itself and an attempt to undertake improvement activities.
-
Być czy mieć? Hierarchia kapitałów w wybranych przedsiębiorstwach ICT na Pomorzu
PublicationPrezentowany artykuł stanowi podsumowanie pierwszej, początkowej fazy konstruowania koncepcji wykorzystującej przekształconą teorię kapitałów Pierre’a Bourdieu w analizie działań przedsiębiorstw. Jej sednem jest podział dostępnych przedsiębiorstwom zasobów na cztery podstawowe typy odpowiadające wyróżnionym typom kapitału, a więc: kapitałowi ekonomicznemu, społecznemu, kulturowemu i symbolicznemu oraz założenie, zgodnie z którym...
-
CERTYFIKACJA SYSTEMÓW ZARZĄDZANIA JAKOŚCIĄ I BEZPIECZEŃSTWEM ŻYWNOŚCI - AKTUALNE TRENDY I PERSPEKTYWY
PublicationW opracowaniu zaprezentowano uwarunkowania dotyczące certyfikacji systemów zarządzania jakością i bezpieczeństwem żywności. Przedmiotem badań była liczba certyfikatów w przedsiębiorstwach należących do sektora rolno-spożywczego w Polsce. Na podstawie danych, uzyskanych od jednej z wiodących na świecie jednostek certyfikujących, przeprowadzono analizę porównawczą dotyczącą skali certyfikacji, zarówno w odniesieniu do wymagań norm...
Year 2007
-
Aplication of theory of constraints thinking process in change management
PublicationW rozdziale przedstawiono schemat realizacji zmiany z wykorzystaniem metodologii zgodnego z Teorią Ograniczeń Logicznego Wnioskowania. Scharakteryzowano ponadto cel i zakres stosowania poszczególnych narzędzi Logicznego Wnioskowania w zarządzaniu zmianą. Zaprezentowano również zastosowanie Logicznego Wnioskowania w pokonywaniu kolejnych warstw oporu wobec zmian oraz omówiono rolę poszczególnych narzędzi w tym zakresie.
-
Business process management - integracja reinżynierii procesów gospodarczych z kompleksowym zarządzaniem jakością
Publication -
Business process management - integracja reinżynierii procesów gospodarczych z kompleksowym zarządzaniem jakością
PublicationW artykule przedstawiono analizę zasadniczych nurtów procesowego podejścia do zarządzania organizacjami. W celu uzasadnienia tezy, że koncepcja zarządzania procesami gospodarczymi (BPM) jest rezultatem ewolucji orientacji procesowej, integrującej cechy reinżynierii procesowej oraz kompleksowego zarządzania jakością (TQM), przedstawiono charakterystykę BPR a następnie na bazie krytyki tego podejścia zaprezentowano najważniejsze...
-
Change managmement in production planning and control.
PublicationW artykule przedstawiono zależności pomiędzy zmianami w planowaniu i sterowaniu produkcją a zmianami kosztowymi, kulturowymi, organizacyjnymi i technicznymi. Zaprezentowano również klasyfikację zmian w procesie planowania i sterowania produkcją względem czterech podstawowych wyróżników: celu i źródła zmiany, treści zmiany, sposobu przeprowadzenia zmiany i skutków zmiany. Scharakteryzowano ponadto czynniki wewnętrzne i zewnętrzne...
-
Charakterystyka MŚP w kontekście podejścia procesowego
PublicationArtykuł przedstawia wynikające z rozległego studium literaturowego charakterystyczne uwarunkowania związane z wykorzystaniem orientacji procesowej w sektorze MŚP. Szczególny nacisk położono na rolę systemów zarządzania jakością w promowaniu zarządzania procesami w mniejszych organizacjach.
Year 2019
-
Assessment of the Small Enterprise’s Maturity to Improvement Projects Based on the Lean Six Sigma Concept
PublicationThis paper explores the methodology to assess the maturity of small enterprise of building masonry sector to implement integrated approach of Lean Six Sigma. For this purpose survey data from senior managers were used. Quantitative method of the case organization’s needs and capabilities in the scope of Lean Six Sigma project implementation was applied. The value of maturity indicator for Lean Six Sigma projects dedicated to the...
-
Assessment of the Small Enterprise’s Maturity to Improvement Projects Based on the Lean Six Sigma Concept
Publication
Year 2020
-
Badanie jakości wybranych produktów
PublicationW monografii „Badania jakości wybranych produktów” scharakteryzowano siedem grup produktów żywnościowych oraz dwie grupy produktów nieżywnościowych i opisano badania pozwalające na ocenę ich jakości, które można wykonać w laboratorium Katedry Nauk o Jakości Wydziału Zarządzania i Ekonomii Politechniki Gdańskiej. Są to: pieczywo, tłuszcze jadalne, mleko i płynne produkty mleczne, jaja i produkty jajeczne, wody pitne, gazowane napoje...
-
Combination of instrumental and qualitative descriptive analysis for evaluation of selected tonic waters quality features
PublicationThe combination of sensory and instrumental analysis was applied for quality assurance of selected tonic waters. The Quantitative Descriptive Analysis (QDA) in terms of fourteen sensory attributes (aroma, astringency, bite, burn, numbing, tongue heaviness, carbonation, mouth coating, sweet taste, sour taste, bitter taste, sweet aftertaste, sour aftertaste, bitter aftertaste) of selected tonic waters was performed by sensory experts....
Year 2016
-
BASIS FOR INNOVATIVE TRANSFORMATION OF POLISH UNIVERSITIES – BACKGROUND AND SELECTED SOLUTIONS
PublicationThe article presents the background of the current pro-innovation and pro-quality transformation suggested in Polish universities. The first part contains a concise description of Polish higher education system. In the second part, an example of an internal quality assurance system was presented, which was implemented in the Gdańsk University of Technology. The summary indicates recommendations resulting from previous negative...
-
Błędy w działaniach zarządczych ukierunkowanych na kryzys w podmiotach leczniczych i ich wpływ na jakość usług
PublicationW niniejszym opracowaniu zaprezentowano podstawowe aspekty doskonalenia jakości w podmiotach leczniczych. Na podstawie przychodni zidentyfikowano mozlwie błędy związane z działaniami zarządczymi ukierunkowanymi na kryzys a także powiązania i ich wpływ na jakość świadczenia usługi zdrowotnej.
-
Ciągłe doskonalenie w zarządzaniu ciągłością działania
PublicationPrzedsiębiorstwa chcąc osiągnąć przewagę konkurencyjną poszukują nowych sposobów wyróżnienia się na rynku. Starają się doskonalić swoje procesy i zapewnić im ciągłość. Oznacza to, że powinny one zarządzać ciągłością działania. Jednak samo utrzymanie ciągłości działania nie wystarczy, aby móc sprawnie funkcjonować na dynamicznie zmieniającym się rynku. Celem artykułu jest przedstawienie powiązań pomiędzy ciągłym doskonaleniem oraz...
-
Czynniki generujące skuteczne zarządzanie
PublicationW niniejszym artykule zarezentowano wybrane aspekty, które należy wziąć pod uwagę w przypadku zarządzania pracownikami w celu doskonalenia tego obszaru zarówno z punktu widzenia pracownika, jak i pracodawcy
Year 2017
-
Błędy w zarządzaniu projektami i programami zdrowotnymi
PublicationWzrost zainteresowania projektami i programami zdrowotnymi wymusza konieczność koncentracji nie tylko na sprawności ich realizacji, ale także na błędach, które ze względu na obszar, którego dotyczą mogą mieć wpływ na zdrowie i/lub życie ludzkie. Także ze względu na sam charakter projektów tj. ich niepowtarzalność, unikatowość i złożoność wcześniejsza identyfikacja i analiza błędów może pozwolić na niedopuszczenie do ich pojawienia...
-
Characterization of various drinking waters by new potentiometric taste sensor with lipid, lipid-like polymer membranes
PublicationA new sensing system comprising five all-solid-state electrodes with lipid, lipid like-polymer membranes was applied for rapid qualitative and quantitative analysis of various drinking waters. The results elaborated by chemometric methods revealed sensitivity to CO2 content in drinking water, suggesting that this sensing system could be used as a taste sensor. The ability of taste sensor to perform quantitative analysis of minerals...
-
Comparative Study of Taste Substance Sensing by Liquid Membrane Oscillator and Electrochemical Systems With All-Solid-State Electrodes
PublicationIn food industry, different types of sensors are used for characterizing and quantifying taste substances. Therefore, it is important to establish the principal advantages and disadvantages of these sensors for optimal application. In this paper, two possible systems are compared for sensing the four fundamental tastes: sour (citric acid), salty (sodium chloride), sweet (sucrose), and bitter (caffeine or quinine hydrochloride). One...
Year 2008
-
Buforowanie i harmonogramowanie w wybranych metodach planowania i sterowania produkcją
PublicationW artykule przedstawiono rodzaje buforów w systemach produkcyjnych oraz realizowane przez nie funkcje. Dokonano analizy porównawczej buforów dla wybranych metod planowania i sterowania produkcją oraz przedstawiono lokalizację buforów w systemach produkcyjnych wykorzystujących te metody. W końcowej części artykułu porównano harmonogramowanie produkcji i kontrolę procesu produkcyjnego dla wybranych metod planowania i sterowania produkcją.
Year 2010
-
Ciągłe doskonalenie systemów produkcji żywności opartych na koncepcji ''pull''
PublicationW niniejszej publikacji przedstawiono kluczowe aspekty ciągłego doskonalenia systemów produkcji żywności opartej na koncepcji ''pull''. Autorzy zaprezentowali możliwość wykorzystania cyklu PDCA w doskonaleniu systemów opartych na kartach Kanban. Jako grupa podmiotów gospodarczych zostały wybrane placówki żywienia zbiorowego.
Year 2013
-
Corporate social responsibility in reference to environmental statements within EMAS system in small and medium enterprises
PublicationAccording to the corporate social responsibility concept, organisations should apply any mechanisms available supporting their business actions contributing i.e. to the improvement of natural environment. Among them is EMAS eco-management and audit scheme. The prove of its implementation is environmental statement and entering the organisation into a national EMAS register. The aim of the statement is informing the society and...
-
Cykl P-D-C-A w ciągłym doskonaleniu przedsiębiorstw
PublicationW niniejszym opracowaniu autor poddał analizie doskonalenie jakości z uwazględnieiem ciągłego poszukiwania i wdrażania form, metod, technik pozwalającyh przedsiębiorstwom udoskonalić poszczególne obszary funkcjonowania. Autor omówił poszczgólne składowe koncepcji PDCA oraz odniósł się do korzyści jakie mogą uzyskać przedsiębiorstwa doskonalące jakość w sposób ciągły.
-
Czynniki definiujące jakość usług edukacyjnych w ujęciu grupy interesariuszy - studentów (badanie pilotażowe)
PublicationW niniejszym rozdziale zaprezentowano kluczowe aspekty usług edukacyjnych, jak również jej elementy. Przedstawiono również jedną z grup interesariuszy, jaką są studenci. Autorzy zaprezentowali metodykę badawczą oraz wyniki badań pilotażowych związanych z identyfikacją determinant elementarnych usługi edukacyjnej w percepcji studentów, a także hierarchię ważności tych determinant.
Year 2009
-
Cross-cultural problem of quality
PublicationThe paper, by presenting issues such as variability of reality, quality of life, quality and environmental management systems, emphasizes the opportunities of taking the socially important problem under control by utilization of efficient quality engineering analytical methods.