Angelika Beyer
Zatrudnienie
Publikacje
Filtry
wszystkich: 9
Katalog Publikacji
Rok 2013
-
Polychlorinated Biphenyls (PCBs)
PublikacjaW rozdziale opisano właściwości PCB, źródła zanieczyszczenia środowiska tymi związkami, ich biodegradację oraz transformacje w środowisku, biokumulację, biowzbogacanie oraz wpływ na zdrowie człowieka. Opisano również procesy destrukcji PCBs oraz regulacje prawne dotyczace tej grupy związków
Rok 2010
-
Comparison of efficiency of different sorbents used during clean-up of extracts for determination of polychlorinated biphenyls and pesticide residues in low-fat food
PublikacjaOkreślono przydatność i zakres zastosowania kolumienek sorpcyjnych zawierających złoża różnych sorbentów wykorzystywanych do oczyszczania ekstraktów z żywności o zawartości do 20 % tłuszczu z wykorzystaniem techniki ekstrakcji do fazy stałej (SPE). Udowodniono, że zastosowanie kolumienek sorpcyjnych zawierających złoże żelu krzemionkowego modyfikowanego fazą aminopropylową, tlenku glinu bądź krzemianu magnezu do oczyszczania ekstraktów...
Rok 2009
-
Environmental fate and global distribution of polychlorinated biphenyls
PublikacjaArtykuł o charakterze przeglądowym. Działy obejmują globalne rozmieszczenie oraz los środowiskowy analitów z grupy polichlorowanych bifenyli (PCB). Autorzy szczególny nacisk położyli na omówienie kwestii losu środowiskowego polichlorowanych bifenyli, a więc procesów: biodegradacji, transformacji, adsorpcji do materii organicznej, a także bioakumulacji, biokoncentracji i biomagnifikacji.
-
Porównanie technik oczyszczania ekstraktów z żywności zawierającej pestycydy chloroorganiczne oraz anality z grupy PCB = The comparison of techniques for the clean-up of food extracts containing organochlorine pesticides and polychlorinated biphenyls
PublikacjaW pracy przedstawiono wyniki badań dotyczących opracowania metody oczyszczania ekstraktów z żywności o zawartości tłuszczu od 10 do 13% opartej na technice ekstrakcji do fazy stałej przy jakościowym i ilościowym oznaczaniu związków chloroorganicznych. W tym celu porównano odzyski wybranych analitów chloroorganicznych w przypadku zastosowania różnych rozpuszczalników na etapie izolacji analitów z matrycy oraz w przypadku oczyszczania...
-
Preservation and Storage of Water Samples
PublikacjaOpisano metody utrwalania i przechowywanie próbek wody w celu oznaczenia zwiazków nieorganicznych, przedyskutowano wady i zalety poszczególnych metod. Omówiono utrwalanie i przechowywanie próbek wody przed wykonaniem analizy specjacyjnej związków arsenu, chromu, rteci, selenu i cyny. Omówiono również utrwalanie i przechowywanie próbek wody przy oznaczaniu związków organicznych.
Rok 2008
-
Applications of sample preparation techniques in the analysis of pesticides and PCBS in food
PublikacjaPestycydy oraz anality z grupy polichlorowanych bifenyli (PCB), można znaleźć w żywności w niewielkich stężeniach, jednak ich zdolność do kumulacji i toksyczność powodują konieczność oznaczanie tych związków w żywności. Analiza próbek żywności pod kątem obecności pestycydów i analitów z grupy PCB przysparza wiele trudności ze względu na specyfikę przygotowania próbki w oparciu o wieloetapowe operacje oczyszczania próbki zawierającej...
-
Methods for determining pesticides and polychlorinated biphenyls in food samples-problems and challenges
PublikacjaW związku z koniecznością oznaczania szeregu zanieczyszczeń w próbkach środowiskowych i biologicznych, doszło do rozwoju licznych technik i metod analitycznych. Pomimo tych osiągnięć przed analityką nadal stoją liczne wyzwania. Jednym z nich jest oznaczanie pozostałości pestycydów i PCB w próbkach żywności. Najbardziej zaawansowane metody analityczne składają się z wielu etapów, co przekłada się, przede wszystkim, na duże nakłady...
-
Polskie regulacje prawne, na tle przepisów unii europejskiej, dotyczące zawartości pestycydów w produktach żywnościowych=Polish regulations, comparing with European Union legislation, relating to pesticides content in foodstuffs
PublikacjaZanieczyszczenia żywności, m.in. pestycydy, występują w różnych produktach żywnościowych często w ilościach śladowych, stanowiąc mimo to poważne zagrożenie dla zdrowia człowieka. Prowadzone obecnie badania składu określonych produktów spożywczych i surowców rolniczych oraz występujących w nich zanieczyszczeń wykonywane na zlecenie producentów, importerów i eksporterów żywności, a także organizacji odpowiedzialnych za monitoring...
Rok 2007
-
Przegląd metod oznaczania pozostałości pestycydów i polichlorowanych bifenyli w próbkach żywności = Methods of determination of residues of pesticides and polychlorinated biphenyls in food samples - a review
PublikacjaOznaczanie pozostałości pestycydów i analitów z grupy polichlorowanych bifenyli w próbkach żywności wymaga zastosowania specyficznych technik w zakresie przygotowania próbki do analizy, jak i samych technik analizy instrumentalnej, pozwalających na uzyskanie bardzo niskiej granicy oznaczalności. Problemem związanym ze stosowaniem związków z grupy pestycydów i polichlorowanych bifenyli jest konieczność kontroli ich pozostałości...
wyświetlono 970 razy