dr inż. Grzegorz Zieliński
Publikacje
Filtry
wszystkich: 103
Katalog Publikacji
Rok 2011
-
The categorization of the tourist services quality perception determinants in hierarchical conception
PublikacjaW niniejszym rozdziale zaprezentowano kategoryzację determinant percepcji jakości usług turystycznych. Omówione zostały główne grupy oraz determinanty elementarne z wykorzystaniem ujęcia modeli hierarchicznych.
-
Wpływ zmian w otoczeniu i wewnątrz podmiotów gospodarczych na wielopoziomowy harmonogram MRP
PublikacjaW niniejszym rozdziale zaprezentowano wpływ zmian na wielopoziomowe harmonogramy MRP. Autorzy omówili podstawowe aspekty koncepcji typu ''push'' wraz z budową wielopoziomowych harmonogramów MRP. Dokonali identyfikacji i klasyfikacji czynników stymulujących zmiany, występujące zarówno w otoczeniu firmy, jak i wewnątrz niej. Na tej podstawie zaprezentowano wpływ tych zmieniających się warunków na konstrukcję wielopoziomowych harmonogramów...
Rok 2010
-
Ciągłe doskonalenie systemów produkcji żywności opartych na koncepcji ''pull''
PublikacjaW niniejszej publikacji przedstawiono kluczowe aspekty ciągłego doskonalenia systemów produkcji żywności opartej na koncepcji ''pull''. Autorzy zaprezentowali możliwość wykorzystania cyklu PDCA w doskonaleniu systemów opartych na kartach Kanban. Jako grupa podmiotów gospodarczych zostały wybrane placówki żywienia zbiorowego.
-
Determinanty socjologiczne w ocenie jakości życia
PublikacjaW niniejszym rozdziale autorzy przedstawili kluczowe aspekty wpływajace na ocenę jakości życia w obszarze socjologicznym. Zaprezentowano miejsce tego obszaru w klasycznych modelach oceny jakości życia, a także sklasyfikowano kluczowe kryteria obszaru, będące podstawą przeprowadzonych badań. Wynikiem dokonanej analizy jest uszczegółowienie determinant elementarnych obszaru socjologicznego w ocenie jakości życia
-
Doskonalenie funkcjonowania firm produkcyjnych z wykorzystaniem połączonego modelu planowania potrzeb materiałowych i heijunki
PublikacjaW niniejszej publikacji autorzy zaprezentowali koncepcję połączenia planowania potrzeb materiałowych z harmonogramem heijunka. Przybliżono kluczowe założenia MRP oraz zasady budowy planu produkcji z wykorzystaniem heijunka box. Zaprezentowana przez autorów koncepcja wiąże się z realizacją algorytmu postępowania obejmującego siedem podstawowych kroków. Tego typu połączenie pozwoli na wzrost efektywności realizowanych działań przez...
-
Identyfikacja oczekiwań pracowników jako element zarządzania jakością w zwiększaniu konkurencyjności podmiotów gospodarczych
PublikacjaW niniejszej publikacji autorzy zaprezentowali kluczowe aspekty związane z identyfikacją głównych grup determinant elementarnych w obszarze pracy i zatrudnienia. Na podstawie przeprowadzonych badań wśród respondentów z województwa pomorskiego zidentyfikowano dwanaście podstawowych grup czynników wpływających na satysfakcję pracowników z wykonywanej pracy. Obszary wraz z determinantami elementarnymi mogą stanowić źródło wiedzy dla...
-
Jakość żywności w łańcuchu wartości usług turystycznych
PublikacjaW niniejszej publikacji przedstawiono analizę obszarów pozwalających na identyfikację czynników oceny jakości wyżywienia w łańcuchu wartości usług turystycznych. Autorzy dokonali analizy specyfiki usługi, wraz z charakterystyką składowych występujących w modelach jakości usług. Na podstawie czterech kluczowych składników dokonali identyfikacji najistotniejszych czynników mogących mieć wpływ na ocene jakości wyżywienia a tym samym...
-
Kryteria wyboru dostawców w doskonaleniu jakości relacji na przykładzie branży spożywczej województwa pomorskiego
PublikacjaW niniejszej publikacji autorzy zaprezentowali kluczowe aspekty zarządzania relacjami pomiędzy firmą przetwórstwa rolno-spożywczego a jej dostawcą, z uwzględnieniem gałęzi branży występujących na przykładzie województwa pomorskiego. Dokonano również identyfikacji obszarów budowania i doskonalenia jakości omawianych relacji ze szczególnym uwzględnieniem kryteriów wyboru dostawców.
-
Obszary doskonalenia jakości obsługi pacjentów na przykładzie gabinetów lekarzy rodzinnych
PublikacjaW niniejszym rozdziale zaprezentowano możliwość identyfikacji kluczowych obszarów mających wpływ na doskonalenie jakości obsługi pacjentów, na przykładzie najczestszej specjalizacji występującej w publicznej opiece zdrowotnej, jaką są lekarze rodzinni. W rozdziale zaprezentowano charakterystyke obszarów z uwzglednieniem różnych podejść. Tego typu analizy wraz z uwzględnieniem pacującego w przychodni personelu pozwoliły na jednoczesną...
-
Wykorzystanie algorytmu rozwiązania ''problemu komiwojażera'' w zwiększaniu efektywności działań pielęgniarek środowiskowych
PublikacjaW niniejszej publikacji przedstawiono kluczowe aspekty związane z adaptacją rozwiązania problemu komiwojażera na przykładzie działań pielęgniarek środowiskowych. Autorzy zaprezentowali wybrane determinanty systemu opieki zdrowotnej w Polsce, wpływające na pracę pielęgniarek, a także problem badawczy, związany z poszukiwaniem metod zwiększających efektywność ich działań, poprzez wybór drogi przemierzanej w ciągu dnia, celem redukcji...
-
Wzrost konkurencyjności zakładów opieki zdrowotnej poprzez orientację na klienta
PublikacjaW niniejszej publikacji przedstawiono podstawowe aspekty orientacji na klienta w zakładach opieki zdrowotnej jako sposobu na podniesienie ich konkurencyjności. Autor zaprezentował kluczowe różnice pomiędzy placówkami zorientowanymi na pacjenta a placówkami o orientacji administracyjnej. Przedstawiono również procesy związane z tego typu podejsciem, wraz z charakterystyką głównych obszarów orientacji na klienta w zakładach opieki...
-
Żywność wysokiej jakości-perspektywa klienta
PublikacjaW niniejszej publikacji przedstawiono podstawowe perspektywy postrzegania jakości żywności. Zaprezentowane zostały dwa kluczowe obszary wiążące się z postrzeganiem jakości żywności przez klientów: obszar związany z samym produktem spożywczym, a także obszar bezpośrednio związany z klientem i jego decyzjami zwiazanymi z zakupem żywności. Identyfikacja poszczególnych obszarów pozwoliła w dalszej konsekwencji na określenie kluczowych...
Rok 2009
-
Determinanty jakości usług w zakładach opieki zdrowotnej
PublikacjaNiniejsza publikacja ma na celu zaprezentowanie możliwości prowadzenia analiz dotyczących jakości usług zdrowotnych, poprzez zidentyfikowanie i scharakteryzowanie kluczowych determinant jakości usług. Przedstawione analizy ograniczono do przychodni publicznej opieki zdrowotnej, z uwagi na fakt powszechności korzystania klientów z tego typu zakładów opieki zdrowotnej, a także pewnego niedostatku opracowań związanych z przychodniami,...
-
Modele doskonałości w opiece zdrowotnej
PublikacjaW niniejszej publikacji zaprezentowano kluczowe aspekty adaptacji Modelu Doskonałości EFQM na potrzeby zakładów opieki zdrowotnej. Przedstawione zostały charakterystyki poszczególnych kryteriów wchodzących w skład modelu, w odniesieniu do usług zdrowotnych. Autorzy zaprezentowali także przykłady zastosowań przktycznych Modelu EFQM, wraz z korzyściami jakie odniosły zakłady opieki zdrowotnej w wybranych krajach europejskich.
-
Principles of TQM in tourist service's continuous improvement
PublikacjaNiniejszy rozdział ma na celu zaprezentowanie możliwych do realizacji form i kierunków doskonalenia usług turystycznych z wykorzystaniem kluczowych założeń koncepcji Kompleksowego Zarządzania Jakością (TQM) oraz wskazaniem kluczowej roli kierownictwa placówek turystycznych, w inicjowaniu doskonalenia jakości oferowanych usług. Uszczegółowieniu podstawowych kierunków doskonalenia jakości posłużyły kluczowe kryteria TQM, w odniesieniu...
-
Quality improvement in health care services
PublikacjaW niniejszym rozdziale zaprezentowano podstawowe formy doskonalenia jakości w usługach medycznych. Zaprezentowano kluczowe metody jakie mogą być stosowane przez zakłady opieki zdrowotnej, zarówno w tzw. "leczeniu zamkniętym" - szpitale, jak i "leczeniu otwartym" - przychodnie. Dokonano również analizy podejścia systemowego do doskonalenia jakości usług medycznych wiążącego się z reformami projakościowymi w ogólnonarodowych systemach...
-
Zarządzanie jakością w realizacji projektów
PublikacjaW publikacji zaprezentowano kluczowe aspekty zarządzania jakocią w projektach. Przedstawiono podejście do jakości zarówno projektu jako całości, jak i poszczególnych jego etapów.
Rok 2008
-
Koncepcja pomiaru jakości obsługi klienta w zakładach opieki zdrowotnej.
PublikacjaNiniejsza rozprawa doktorska poświęcona jest problematyce zarządzania jakością w systemach gospodarczych. Dotyczy ona szczególności metodyki pomiaru jakości obsługi klienta w zakładach opieki zdrowotnej. Ustawiczna transformacja systemów opieki zdrowotnej, zarówno w Polsce i na świecie, jednocześnie niedostatek opracowań, dotyczących zarządzania jakością w opiece zdrowotnej (szczególnie w przychodniach), dowodzi konieczności poszukiwania...
-
Przykłady systemów opieki zdrowotnej, funkcjonujących na założeniach modelu ubezpieczeniowego
PublikacjaNiniejszy rozdział przedstawia kluczowe zagadnienia związane z klasyfikacja systemów opieki zdrowotnej ze szczególnym uwzględnieniem systemu ubezpieczeniowego. Zaprezentoewano kluczowe cechy systemu ubezpuieczeniowego, usługowego i rezydualnego, oraz systemu Siemiaszki, a także zaprezentowano przykłady systemów opieki zdrowotnej Niemiec i Austrii jako przedstawicieli systemów opartych na modelu ubezpieczeniowym.
Rok 2006
-
Ewolucja koncepcji projakościowych
PublikacjaNiniejszym rodziale przedstawiono podstawowe aspekty związane z pojmowaniem jakości w rozwoju historycznym. Ukazano działania projakosciowe w ujęciu chronologicznym od poczatku istnienia ludzkosci po przez kolebki cywilizacji starozytnych, okresy historyczne dziejów preindutrialnych, rewolucję przemysłową, aż po czasy dzisiejsze. Zwrócono szczegulna uwagę na tworzenie i rozwój zarządzania jakością od inspekcji jakosci po przez...
wyświetlono 2776 razy